Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Terje Breivik, Iselin Nybø, Hans Fredrik Grøvan, Kjell Ingolf Ropstad, Torill Eidsheim, Ingunn Foss, Sivert Bjørnstad, Åse Michaelsen, Terje Aasland og Odd Omland om strategi for utbygging av fiberkabler og grønne datasentre
Dette dokument
- Innst. 238 S (2015–2016)
- Kildedok: Dokument 8:36 S (2015–2016)
- Dato: 14.04.2016
- Utgiver: energi- og miljøkomiteen
- Sidetall: 7
Tilhører sak
Alt om
Innhold
- Sammendrag
- Komiteens merknader
- Uttalelse fra transport- og kommunikasjonskomiteen
- Forslag fra mindretall
- Komiteens tilråding
- Vedlegg
Til Stortinget
Følgende forslag fremmes i dokumentet:
«1. Stortinget ber regjeringen vurdere hvordan det kan legges til rette for at det så raskt som mulig kan etableres flere fiberkabler til utlandet, blant annet fra Norge til Storbritannia og Tyskland, for å styrke grunnlaget for etablering av grønne datasentre og annen databasert næringsvirksomhet i Norge. Stortinget ber regjeringen legge frem vurderingen av hvordan dette gjøres mest hensiktsmessig og hurtig til behandling for Stortinget senest i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2016.
2. Stortinget ber regjeringen utarbeide en strategi som beskriver hvordan myndighetene kan legge til rette for ytterligere etablering av grønne datasentre i Norge.»
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Åsmund Aukrust, Eva Kristin Hansen, Per Rune Henriksen, Anna Ljunggren og Terje Aasland, fra Høyre, Tina Bru, Odd Henriksen, Eirik Milde og Torhild Aarbergsbotten, fra Fremskrittspartiet, Jan-Henrik Fredriksen og Øyvind Korsberg, fra Kristelig Folkeparti, Rigmor Andersen Eide, fra Senterpartiet, Marit Arnstad, fra Venstre, lederen Ola Elvestuen, fra Sosialistisk Venstreparti, Heikki Eidsvoll Holmås, og fra Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, viser til Representantforslag 36 S (2015–2016) fra Terje Breivik, Iselin Nybø, Hans Fredrik Grøvan, Kjell Ingolf Ropstad, Torill Eidsheim, Ingunn Foss, Sivert Bjørnstad, Åse Michaelsen, Terje Aasland og Odd Omland om strategi for utbygging av fiberkabler og grønne datasentre.
Komiteen viser til at Norge har stor tilgang på fornybar energi, stabil geologi og stødig politisk styre, og derfor store muligheter til å bli et vertsland for flere grønne datasentre. Det er forventet en etablering av ca. 200 datasentre med kraftbehov på over 5 MW i Norden frem mot 2020. For at Norge skal kunne tiltrekke seg disse for etablering her i landet, er gode konkurransevilkår av stor betydning.
Komiteen viser til at i tillegg til konkurransedyktig elavgift er effektiv og direkte fiberforbindelse til Europa en ytterligere forutsetning for etablering av datasentre.
Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, viser til at det i statsbudsjettet for 2016 ble vedtatt redusert sats i elavgiften for store datasentre (over 5 MW). Dette tilrettelegger for flere etableringer i Norge.
Flertallet mener at slik infrastruktur må på plass for å tiltrekke seg flere datasentre.
Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, viser til at formålet med redusert sats i elavgiften nettopp er å tiltrekke store etableringer til Norge.
Et tredje flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne, kjenner til at det per i dag ikke er noen datasentre i Norge som får nyttiggjort seg den reduserte satsen i elavgiften, fordi de ikke har uttak over 5 MW.
Et fjerde flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre og Miljøpartiet De Grønne, er opptatt av at mindre datasentre som tilbyr datalagring for mange mindre aktører, også skal bli mer konkurransedyktige, særlig i oppbygningsfasen til de når grensen på 5 MW. Disse datasentrene representerer ofte et betydelig potensial for arbeidsplasser.
Dette flertallet fremmer følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen vurdere redusert elavgift også for datasentre med uttak under 5 MW som kraftkrevende industri med redusert sats i elavgiften.»
Komiteen ser forslaget i Dokument 8:36 S (2015–2016) i lys av at det er gitt konsesjon til at Statnett kan etablere nye kraftkabler til Tyskland og England. Det er mulig å legge fiberkabel sammen med kraftkabler. Konsesjonene er gitt uten krav om at fiberkabler skal inkluderes. Ifølge Statnett er det teknisk og kommersiell risiko knyttet til å integrere fiber i de planlagte utenlandskablene. Statnett mener også at det er betydelig risiko for forsinkelse om det skal legges fiber i kombinasjon med de pågående strømkabelprosjektene til Tyskland og Storbritannia. Statnett har derfor, i samråd med sine partnere, lagt bort planene om integrert fiberløsning. Komiteen kjenner til at det er etablert andre kabelprosjekter hvor fiber er inkludert. Det kan være kostnadsbesparende å legge kablene samtidig, framfor å legge dem separat.
Komiteen har merket seg at statsråd Ketil Solvik-Olsen i sin vurdering av forslaget i brev av 2. februar 2016 (vedlagt) henviser til at Statnett mener det ikke er mulig å legge fiber sammen med strømkablene til England og Tyskland. Statsråden peker også på krav til kapasitet, sikkerhet og robusthet på transmisjonsløsninger både i Norge og til utlandet – altså at andre hensyn enn ønsket om å tilrettelegge for datasentre også må tas med i betraktningen.
Komiteen viser til at i vurderingen blir det også vist til at det er investert betydelige beløp i fiberkapasitet i markedet, og at det er nye prosjekter under oppseiling. Statsråden legger vekt på at det kan se ut til at markedet kan være preget av koordineringsutfordringer og/eller markedssvikt, og at det kan være behov for en mer aktiv statlig politikk på området.
Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, er enig med forslagsstillerne i at datasentre kan etableres i distriktene og gi store ringvirkninger. Flertallet viser til at Facebooks etablering i Luleå er anslått å gi en verdiskaping på 9 mrd. kroner og 4 500 arbeidsplasser i et tiårperspektiv. Det er også sannsynlig at det kan skapes ringvirkninger av å konsolidere datasentrene i offentlig sektor.
Flertallet deler forslagsstillernes ambisjoner for datalagring som en ny type kraftintensiv industri i Norge, og går inn for å støtte forslagene. Det er derfor viktig at det blir fortgang i arbeidet med også å finne flere alternativer for å etablere fiberkabler til utlandet.
Flertallet fremmer derfor følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen legge fram en sak for Stortinget om hvordan det så raskt som mulig kan etableres flere fiberkabler til utlandet, blant annet fra Norge til Storbritannia og Tyskland, for å styrke grunnlaget for etablering av grønne datasentre og annen databasert næringsvirksomhet i Norge.»
«Stortinget ber regjeringen utarbeide en strategi som beskriver hvordan myndighetene kan legge til rette for ytterligere etablering av grønne datasentre i Norge.»
Flertallet mener det må legges mer vekt på mulighetene for etablering av datasentre i distriktene – gjerne nær kraftkildene – blant annet for å utnytte fornybare energiressurser uten vesentlige investeringer i strømnettet, og uten det energitapet som oppstår ved transport av kraft.
Komiteen viser til statsrådens svarbrev til komiteen 2. februar 2016, og er enig i statsrådens påpekning om Invest in Norways signal om at
«(…) fibernettet er en betydelig utfordring. Dette gjelder både utenlandsforbindelsene, som oppfattes som for få, og stamnettet for fiber internt i Norge».
Komiteen mener derfor det er avgjørende at Norge sikrer utbygging av mørk fiber, slik at dette ikke fortsetter å være et etableringshinder for store aktører som vurderer å etablere seg i Norge.
Komiteen mener det er et betydelig potensial for at koordinering av det offentliges datalagringsbehov kan gi store ringvirkninger ved etablering av datasentre. Mengden data i offentlige etater øker kraftig, og man vil ha behov for nye lagringsfasiliteter.
Komiteen fremmer følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen legge til rette for at det offentliges datalagringsbehov blir bedre koordinert.»
Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, legger til grunn at det i offentlige anbudsprosesser ikke blir satt krav om bynær lokalisering.
Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti mener at kravet om effektiv energiutnyttelse må være det overordnede ved plassering av nye datasentre. Dette medlem mener at det er ønskelig å legge til rette for at datasentre legges i distriktene.
Komiteen mener at styrket fiberinfrastruktur mot kontinentet er en forutsetning for etablering av storskala datalagringssenter i Norge, og vil sette landet i posisjon til å tiltrekke seg internasjonale etableringer av grønne datasentre.
Komiteen viser til at dersom Norge skal ha mulighet til å konkurrere om nye datasenteretableringer, er det viktig at myndighetene inntar en offensiv rolle. Legging av fiberkabler kan skje som separate prosjekter eller sammen med etablering av annen infrastruktur for å optimalisere den samfunnsmessige nytten.
Komiteen viser til at Finland, gjennom det delvis statlig eide selskapet Cinia OY, arbeider for å realisere en fiberoptisk forbindelse mellom Europa og Asia gjennom Nordøstpassasjen.
Komiteen viser til at en ny fiberlinje mellom Europa og Asia kan åpne nye muligheter for næringsvirksomhet, og at en slik forbindelse derfor kan være interessant også for Norge. Komiteen ber regjeringen følge med på arbeidet med en ny arktisk fiberforbindelse, og ha en dialog med sine nordiske kolleger om dette.
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne, mener at det er viktig at regjeringen der det er hensiktsmessig vurderer å stille krav om varmegjenvinning ved etablering av datasentre.
Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne foreslår:
«Stortinget ber regjeringen vurdere om og hvordan det bør legges til rette for energieffektive datasentre.»
Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti vil peke på at lagring av data i datasentre er nødvendig samfunnskritisk infrastruktur.
Dette medlem mener det er for lettvint å kalle datasentre «grønne» bare fordi de bruker mye kraft og ligger i Norge. Skal et datasenter være «grønt», må kraften som brukes være garantert fornybar og all energi tas i bruk.
Dette medlem peker på at datasentre bruker kraft hovedsakelig til drifting av maskinvare og kjøling. Denne virksomheten genererer betydelig varme. Dersom varmen går til spille i stedet for å tas i bruk, kan datasentrene under ingen omstendigheter kalles «grønne», men derimot klassifiseres som storsløsere av energi. Dette medlem vil peke på at flere av de planlagte datasentrene som vil bli subsidiert med redusert elavgift, ikke har klare planer for bruken av den genererte varmen. Dette medlem vil peke på at Universitetet i Bergen bruker varme generert i sitt datasenter til oppvarming av øvrig bygningsmasse. Dette er et godt eksempel på hvordan drifting av datasentre kan gjøres på en grønn måte.
Dette medlem mener det er avgjørende at regjeringen stiller strenge krav til bruken av varme ved etablering av datasentre. Dette medlem mener det er nødvendig å være tilbakeholden med å legge særlig til rette for datasentre, før det er etablert et rammeverk for å sikre at datasentrene faktisk blir energieffektive.
Dette medlem fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen stille strenge krav til gjenbruk av varmeenergi ved etablering av datasentre.»
Dette medlem peker på at en forutsetning for å legge til grunn at datasentre og kraftkrevende industri i Norge, er grønn, er at kraften som produseres i Norge er fornybar. Dette bildet forkludres sterkt av at norske kraftprodusenter selger sin renhet til utenlandske aktører gjennom sertifiserte opphavsgarantier. Slike opphavsgarantier gjør det mulig for aktører å hevde at egen produksjon er basert på fornybar energi. Det er de færreste produsenter av kraftkrevende industri som betaler for opphavsgarantier. I realiteten er konsekvensen at både kraftforbrukere i Norge og kraftforbrukere i utlandet hevder at de benytter fornybar energi i sin produksjon. Slik dobbeltføring er etter dette medlems oppfatning svært uheldig for norske brukere av norskprodusert kraft-, og gir et feilaktig inntrykk og undergraver troverdigheten til fornybar energiproduksjon og klimapolitikken.
Dette medlem fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen avvikle ordningen /vurdere å avvikle ordningen med sertifisering og salg av opphavsgarantier.»
Komiteens utkast til innstilling har vært forelagt transport- og kommunikasjonskomiteen til uttalelse.
Transport- og kommunikasjonskomiteen uttaler i brev 12. april 2016:
«Transport- og kommunikasjonskomiteen har behandlet saken i sitt møte den 12. april 2016. Komiteen har følgende merknad som bes tatt inn i innstillingen:
«Komiteen påpeker at nye studier viser at en stadig økende internasjonal datatrafikk generer større økonomisk verdi enn tradisjonell internasjonal varehandel med fysisk transport av varer.
Den globale datatrafikken øker med tilnærmet 40 % per år og forventes å øke 9 ganger innen 2021. Komiteen mener at Norge bør sikre seg en sterk posisjon innen den stadig økende globale dataøkonomien gjennom å tilrettelegge for tilstrekkelige fiberløsninger til grønne datasenter i Norge.
Komiteen er kjent med at et stort datasenter minimum bør være tilkoblet tre separate fiberkabler til de store internett knutepunktene i Europa og USA. Norge har i dag 8 operative internasjonale fiberforbindelser, med stor kvalitetsforskjell og med eiere som gir begrenset tilgang til leie av mørk fiber.
Norge henger i dag sammen med de store internett-hubene via en tilbyder som transitterer ca. 80 % av all norsk IP-trafikk. Dette utgjør en stor sikkerhetsrisiko for Norge, dersom denne ene leverandørens tjenesteplattform skulle feile.
Komiteen viser til at det norske fastnett for fibermarkedet er fragmentert. Det er svært vanskelig å kjøpe fiberforbindelser mellom de aktuelle datasenterlokasjonene i Norge. Norge har flere godt posisjonerte og dokumenterte datasenterlokasjoner som møter internasjonale krav til datasenterrisikoindeks. Men, det er begrenset tilgang på tilstrekkelige internasjonale fiberkabler til Norge.
Et økt antall internasjonale sjøkabelfiberforbindelser vil redusere risikoen for at Norge skal kunne bli totalt isolert fra internett i en krisesituasjon eller cyberangrep.»»
Forslag fra Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne:
Forslag 1
Stortinget ber regjeringen vurdere om og hvordan det bør legges til rette for energieffektive datasentre.
Forslag fra Sosialistisk Venstreparti:
Forslag 2
Stortinget ber regjeringen stille strenge krav til gjenbruk av varmeenergi ved etablering av datasentre.
Forslag 3
Stortinget ber regjeringen avvikle ordningen / vurdere å avvikle ordningen med sertifisering og salg av opphavsgarantier.
Bak tilrådingen romertall I står et flertall i komiteen som består av partiene Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre og Miljøpartiet De Grønne.
Bak tilrådingen romertall II og III står et flertall i komiteen som består av alle partiene unntatt Sosialistisk Venstreparti.
Bak tilrådingen romertall IV står komiteen.
Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til representantforslaget og rår Stortinget til å gjøre slikt
vedtak:
I
Stortinget ber regjeringen vurdere redusert elavgift også for datasentre med uttak under 5 MW som kraftkrevende industri med redusert sats i elavgiften.
II
Stortinget ber regjeringen legge fram en sak for Stortinget om hvordan det så raskt som mulig kan etableres flere fiberkabler til utlandet, blant annet fra Norge til Storbritannia og Tyskland, for å styrke grunnlaget for etablering av grønne datasentre og annen databasert næringsvirksomhet i Norge.
III
Stortinget ber regjeringen utarbeide en strategi som beskriver hvordan myndighetene kan legge til rette for ytterligere etablering av grønne datasentre i Norge.
IV
Stortinget ber regjeringen legge til rette for at det offentliges datalagringsbehov blir bedre koordinert.
V
Dokument 8:36 S (2015–2016) – Representantforslag fra stortingsrepresentantene Terje Breivik, Iselin Nybø, Hans Fredrik Grøvan, Kjell Ingolf Ropstad, Torill Eidsheim, Ingunn Foss, Sivert Bjørnstad, Åse Michaelsen, Terje Aasland og Odd Omland om strategi for utbygging av fiberkabler og grønne datasentre – vedlegges protokollen.
Jeg viser til brev av 13. januar 2016 om dokument 8:36 S (2015-2016) - Representantforslag fra stortingsrepresentantene Terje Breivik, Iselin Nybø, Hans Fredrik Grøvan, Kjell Ingolf Ropstad, Torill Eidsheim, Ingunn Foss, Sivert Bjørnstad, Åse Michaelsen, Terje Aasland og Odd Omland om strategi for utbygging av fiberkabler og grønne datasentre.
Brevet er stilet til Statsråd Vidar Helgesen og oversendt Klima- og miljødepartementet for utredning mv. Etter avtale med Klima- og miljødepartementet er saken overført Samferdselsdepartementet.
Representantene fremmer følgende forslag:
1. Stortinget ber regjeringen vurdere hvordan det kan legges til rette for at det så raskt som mulig kan etableres flere fiberkabler til utlandet, blant annet fra Norge til Storbritannia og Tyskland, for å styrke grunnlaget for etablering av grønne datasentre og annen databasert næringsvirksomhet i Norge. Stortinget ber regjeringen legge frem vurderingen av hvordan dette gjøres mest hensiktsmessig og hurtig til behandling for Stortinget senest i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2016.
2. Stortinget ber regjeringen utarbeide en strategi som beskriver hvordan myndighetene kan legge til rette for ytterligere etablering av grønne datasentre i Norge.
Samferdselsdepartementet har vært i dialog med Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) og Kommunal- og moderniseringsdepartmentet (KMD) og Olje- og energidepartementet (OED) om saken.
Jeg deler synet på at etablering av flere uavhengige fiberforbindelser til og fra Norge kan bidra til å lykkes med etableringer av grønne datasentre i Norge. Dette vil bidra til å sikre tilstrekkelig god kapasitet til konkurransedyktige priser, robuste og sikre forbindelser, og mulighet for å tilby skreddersydde løsninger (mørk fiber) som etterspørres av datasenteraktørene.
Markedet for fiberkapasitet til utlandet i utgangspunktet er et "fritt" marked, uten særskilt markedsregulering. Flere fiberaktører har i dag etablert fysiske fiberforbindelser ut av Norge. Dette omfatter både fastlandsforbindelser og sjøkabler.
Alle landbaserte forbindelser mellom offentlige ekomnett i Norge og ekomnett i andre land går via Sverige. Trafikken rutes, ifølge Nkom, via følgende 6 knutepunkter:
Oslo – Sverige mot Stockholm
Oslo – Sverige mot Gøteborg
Røros – Sverige
Trondheim – Sverige
Mo i Rana – Sverige
Narvik - Sverige
I tillegg til de landbaserte kommunikasjonsforbindelsene mot Sverige benyttes også fiberoptiske sjøkabler. Tre hovedforbindelser er i bruk. To av sjøkablene går til Danmark fra henholdsvis Arendal og Kristiansand. Den tredje opereres av Tampnett som har flere undersjøiske fiberkabler fra fastlands-Norge via offshore olje- og gassinstallasjoner og over til Skottland og England.
Oversikten ovenfor viser at det er investert betydelige beløp i fiberkapasitet i markedet. Erfaringene etter diskusjon med en rekke telekom- og dataaktører tilsier at de fleste industrielle aktører ønsker å være eiere/deleiere av fiberkabler, og at de har klare krav til infrastruktur de skal benytte og den geografiske lokaliseringen av den. Det finnes en rekke ulike potensielle prosjekter, og det er ikke gitt at en politisk bestemt investeringsportefølje vil matche de ulike aktørenes planer.
Dersom det er et stort kommersielt behov fra mange aktører, er det grunn til å tro at tilbyderne ville være interessert i å etablere flere fiberkabler til utlandet. Samtidig kan markedet være preget av koordineringsutfordringer og/eller markedssvikt, og at det kan være behov for en proaktiv statlig tilrettelegging på området. Et hensiktsmessig tiltak kan i første omgang være å kartlegge eventuelle etableringshindre som igjen kan ligge til grunn for mulige tiltak for å redusere etableringshindrene. Å legge til rette for samlokalisering av høykapasitetssamband og annen infrastruktur, herunder kraftforbindelser, vil kunne være et aktuelt tiltak for å oppnå lavere etableringshindre.
Behovet for tilgang til flere fiberforbindelser og uavhengige føringsveier til kontinentet knytter seg ikke bare til behovet for etablering av flere datasentre i Norge. Økt bruk og avhengighet av elektronisk kommunikasjon fører på generell basis til behov for høyere krav til sikkerhet og robusthet på transmisjonsløsninger, både innen Norge og mellom Norge og utlandet. Tiltak for etablering av flere fiberforbindelser bør derfor ikke bare begrunnes ut ifra formålet om tilrettelegging for grønne datasentre og annen databasert næringsvirksomhet. Slike tiltak bør ta i betraktning det generelle behovet for økt kapasitet, sikkerhet og robusthet for all elektronisk kommunikasjon til og fra Norge.
I forslaget trekkes det spesielt frem mulighet for å vurdere fiberkabler fra Norge til Storbritannia og Tyskland og se det i sammenheng med Statnetts etablering av kraftkabler til nevnte land. Statnetts undersøkelser viser at det ikke er mulig å legge fiber sammen med strømkablene til Tyskland og Storbritannia uten betydelig risiko. Statnett mener imidlertid at det kan være mulig å realisere et fiberprosjekt uavhengig av strømkablene. Statnett har på denne bakgrunn tatt initiativ til å etablere en gruppe potensielle investorer som sammen med Statnett ønsker å gå videre med et frittstående fiberprosjekt, jf. Statnetts pressemelding 15. desember 2015. La meg samtidig gjøre oppmerksom på at vi er kjent med andre potensielle prosjekter på andre geografiske steder, men som på nåværende tidspunkt ønsker å være anonyme. Statlige inngripen i enkelte prosjekt vil påvirke investeringsviljen i andre, konkurrerende prosjekter og tilhørende fasiliteter. Det må vi ha i mente når tematikken i representantforslaget drøftes.
Jeg er enig med forslagsstillerne i at Norge har et stort konkurransefortrinn for lokalisering av datasentre. Regjeringen har aktivt lagt til rette for slik etablering, både i politiske vedtak og i vår kontakt med næringen i inn- og utland. Norge har med sitt kalde klima, gode IKT-fagmiljø og rikelige tilgang på ren energi gode forutsetninger for å huse store, grønne datasentre. Vi ønsker flere slike etableringer, og jeg har ved flere anledninger hatt kontakt med store og små utenlandske aktører for å informere om Norges fortrinn og muligheter. Vi vil fortsatt følge opp disse aktørene med målsetning å få etablert nye, grønne teknologiarbeidsplasser i Norge. Tilbakemeldingene fra aktørene tyder på at det åpenbart har vært positivt at el-avgiftssats for datasentre er redusert fra 2016. Jeg viser for øvrig til representantforslag 7.10.2014 fra stortingsrepresentantene Hans Olav Syversen, Steinar Reiten, Line Henriette Hjemdal og Kjell Ingolf Ropstad om tiltak for å skape ny grønn vekst i Norge og like konkurransevilkår med Norges naboland for etablering av grønne datasentre. Jeg viser også til Finansministerens hovedinnlegg i forbindelse med at saken ble behandlet den 5. februar 2015, se: https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Referater/Stortinget/2014-2015/150205/9/#a6
Jeg vil peke på at Invest in Norway (IIN) (et samarbeid mellom Innovasjon Norge, Forskningsrådet og SIVA) for tiden arbeider aktivt med å kartlegge aktuelle områder som har en beliggenhet som markedet ønsker seg, for derigjennom å bidra til at internasjonale aktørers datasentre legges til Norge. Per i dag jobber IIN med konkrete henvendelser og lokasjoner i Norge. De konkrete aktørene IIN jobber med er store internasjonale merkenavn. Disse selskapene ønsker å være anonyme, men IIN kjenner deres identitet. Utfordringene IIN ser er i hovedsak knyttet til tilgangen på ferdig regulert næringsareal av nødvendig størrelse. Faktorer som spiller inn her er både Norges topografi og kommunenes evne til proaktivt å klargjøre arealer for næringsutvikling. Videre har IIN fått signaler fra markedet om at aktører i Norge er lite profesjonelle når det gjelder organisering og tilrettelegging av nødvendig informasjon på engelsk. Et annet viktig signal er at fibernettet er en betydelig utfordring. Dette gjelder både utlandsforbindelsene, som oppfattes som for få, og stamnettet for fiber internt i Norge. Dette er forhold som bør være gjenstand for vurdering i en eventuell helhetlig strategi for grønne datasentre i Norge.
Arbeidet med å tiltrekke seg utenlandske investorer til Norge – herunder datasenteraktører – ligger i hovedsak til Invest in Norway, som hører inn under Nærings- og fiskeridepartementet. En eventuell ny helhetlig strategi for grønne datasentre i Norge bør utarbeides av flere departementer i samarbeid, hvor Nærings- og fiskeridepartementet vil måtte ha en sentral rolle. I tillegg må ulike tiltak vurderes innenfor de enkelte departementers fagområder. Eventuelle nye tiltak for å bidra til tilstrekkelig tilgang til fiberkapasitet i Norge og mellom Norge og utlandet vil normalt falle inn under Samferdselsdepartementet ansvarsområde.
Oslo, i energi- og miljøkomiteen, den 14. april 2016
Ola Elvestuen | Marit Arnstad |
leder | ordfører |