Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om samtykke til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EU) nr. 282/2014 om opprettelse av EUs tredje handlingsprogram på området helse (2014–2020)

Innhold

Til Stortinget

Forordning (EU) nr. 282/2014 om opprettelse av EUs tredje handlingsprogram på området helse (2014–2020) ble formelt vedtatt i EU 11. mars 2014. Programmet er en videreføring av EUs folkehelseprogram (2003–2008) og EUs helseprogram (2008–2013), som Norge har deltatt i.

Helseprogrammet (2014–2020) åpner på lik linje med tidligere helseprogram for deltakelse fra EØS/EFTA-statene. Deltakelsen har utgangspunkt i Lisboa-traktatens artikkel 168. En slik deltakelse krever en endring av EØS-avtalens protokoll 31, artikkel 16.

Da norsk deltagelse i programmet innebærer økonomiske forpliktelser over flere år, er Stortingets samtykke til godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nødvendig.

En viktig del av EUs tredje helseprogram er å bidra til økonomisk vekst, og programmet spiller en viktig rolle for å oppnå målene i EUs vekststrategi «Europa 2020». Programmet skal støtte opp under og utfylle medlemsstatenes arbeid med å oppnå gode helseresultater. Programmet gir økonomisk støtte basert på utlysninger og anbud. Programmets overordnede mål er å supplere, støtte og tilføre merverdi til medlemsstatenes politikk, og skal rettes mot tiltak som kan gi merverdi til medlemsstatene. Målene i EUs tredje helseprogram er:

  • 1. Bedre helsen gjennom forebygging av sykdom og helsefremmende tiltak.

  • 2. Beskytte borgerne mot grensekryssende helsetrusler.

  • 3. Fremme innovasjon og bærekraftige helsesystemer.

  • 4. Bedre tilgang til gode og trygge helsetjenester for borgerne.

Det totale budsjettet til EUs tredje helseprogram er 449,4 mill. euro og skal fordeles over sju år. Ved deltakelse i EUs tredje helseprogram (2014–2020) vil de økonomiske utgiftene for Norge med dagens valutakurs utgjøre om lag 62 mill. kroner fordelt på sju år. Utgiftene vil bli dekket over Helse- og omsorgsdepartementets budsjett kap. 703 post 21 om internasjonalt samarbeid. Lønn og godtgjørelse til nasjonale eksperter kommer i tillegg til programkostnadene og vil bli dekket over samme post.

Det framholdes at EU-programmet for helse vil stimulere til et bredt europeisk samarbeid på et sentralt område i norsk politikk, og at norsk deltakelse derfor er vurdert som viktig.

Helse- og omsorgsdepartementet tilrår at Norge deltar i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EU) nr. 282/2014 om opprettelse av EUs tredje handlingsprogram på området helse (2014–2020). Utenriksdepartementet slutter seg til dette.

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Ruth Mari Grung, Tove Karoline Knutsen, Torgeir Micaelsen, Audun Otterstad og Freddy de Ruiter, fra Høyre, Kristin Ørmen Johnsen, Elisabeth Røbekk Nørve, Sveinung Stensland og Tone Wilhelmsen Trøen, fra Fremskrittspartiet, lederen Kari Kjønaas Kjos, Harald T. Nesvik og Morten Wold, fra Kristelig Folkeparti, Olaug V. Bollestad, fra Senterpartiet, Kjersti Toppe, fra Venstre, Ketil Kjenseth, og fra Sosialistisk Venstreparti, Audun Lysbakken, viser til at opprettelsen av EUs tredje handlingsprogram er en videreføring av EUs folkehelseprogram (2003–2008) og EUs helseprogram (2008–2013), og støtter programmets intensjon, som er å supplere, støtte og tilføre merverdi til medlemsstatene både politisk og ved konkrete tiltak.

Komiteen viser til at de økonomiske utgiftene ved å delta i programmet vil utgjøre om lag 62 mill. kroner fordelt på sju år, regnet med dagens valutakurs. Dette vil gi en gjennomsnittlig kostnad på om lag 8,8 mill. kroner per år. Utgiftene vil bli dekket over Helse- og omsorgsdepartementets budsjett kap. 703 post 21 om internasjonalt samarbeid.

Komiteen deler regjeringens syn på at programmet vil stimulere til et bredt europeisk samarbeid på et sentralt område i norsk politikk, og anbefaler Stortinget å vedta deltakelse i programmet.

Utkast til innstilling er sendt utenriks- og forsvarskomiteen til uttalelse.

Utenriks- og forsvarskomiteens medlemmer slutter seg til helse- og omsorgskomiteens utkast til innstilling og har ingen ytterligere merknader.

Komiteen viser til proposisjonen og merknadene og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Stortinget samtykker i deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EU) nr. 282/2014 om opprettelse av EUs tredje handlingsprogram på området helse (2014–2020).

Oslo, i helse- og omsorgskomiteen, den 12. juni 2014

Kari Kjønaas Kjos

Tone Wilhelmsen Trøen

leder

ordfører