1. Utvalgets mandat og sammensetning – oversikt over virksomheten i 2009

1.1 Sammendrag

Utvalgets mandat

EOS-utvalget skal føre løpende kontroll med etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-tjeneste) som utøves av offentlige myndigheter, eller under styring av eller på oppdrag fra offentlige myndigheter. EOS-utvalgets mandat er gitt i lov om kontroll med etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste – og i instruks om kontroll med disse tjenestene. Lov og instruks ble sist endret i juni 2009. Lov om forebyggende sikkerhetstjeneste og lov om Etterretningstjenesten viser til kontrolloven og slår fast at tjenestene er underlagt utvalgets kontroll.

Utvalgets sentrale oppgave er å kontrollere at EOS-tjenestene ikke begår urett mot den enkelte. Utvalget skal påse at tjenestene arbeider innenfor rammen av lov, direktiver og ulovfestet rett. Kontrollen skjer primært gjennom inspeksjoner av tjenestenes arkiver, datasystemer og installasjoner. Kontrollen med enkeltsaker og operasjoner skal være etterfølgende. Den skal være til minst mulig ulempe for tjenestenes løpende operative virksomhet. Det skal tas spesielt hensyn til behovet for vern av opplysninger mottatt fra utenlandske samarbeidende tjenester.

Utvalget skal undersøke alle klager fra enkeltpersoner og organisasjoner. Enhver klage eller henvendelse med påstand om at det er begått urett fra tjenestenes side, undersøkes i den eller de tjenester som klagen retter seg mot.

Utvalgets sammensetning

I 2009 har utvalget vært ledet av Helga Hernes, seniorrådgiver i PRIO, tidligere statssekretær i Utenriksdepartementet og ambassadør til Wien og Bern. Utvalgets nestleder har vært Svein Grønnern, generalsekretær for SOS-barnebyer i Norge og tidligere generalsekretær i Høyre. Utvalgets øvrige medlemmer har vært Kjersti Graver, lagdommer i Borgarting lagmannsrett og tidligere forbrukerombud, Trygve Harvold, direktør i Lovdata, Gunhild Øyangen, tidligere stortingsrepresentant og statsråd for Arbeiderpartiet, Knut Hanselmann, ordfører i Askøy kommune og tidligere stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, Theo Koritzinsky, lærerutdanner ved Høgskolen i Oslo, tidligere stortingsrepresentant og partileder for Sosialistisk Venstreparti og Wenche Elizabeth Arntzen, tingrettsdommer i Oslo tingrett og tidligere advokat.

Utvalgets virksomhet i 2009

Kontrollinstruksen for EOS-utvalget sier at inspeksjonene minst skal omfatte:

  • seks inspeksjoner årlig i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sentralt og minst fire lokale inspeksjoner av PST-enheter i ulike politidistrikter

  • kvartalsvise inspeksjoner i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og av minst to klareringsmyndigheter utenfor NSM

  • tre inspeksjoner årlig i Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST)

  • halvårlige inspeksjoner i Etterretningstjenesten (E-tjenesten) sentralt og av minst to ytre enheter i tjenesten og/eller sikkerhets- og etterretningsfunksjoner ved militære staber og avdelinger

Ut fra dette har utvalget i 2009 gjennomført 27 inspeksjoner, hvorav 11 i tjenestenes ytre ledd. Utvalgets teknisk sakkyndige har deltatt på syv av de avholdte inspeksjonene.

En viktig del av inspeksjonene er tjenestenes orienteringer om den løpende virksomheten og redegjørelser for emner utvalget ber om i forkant av inspeksjonen. Dette gir nyttig innsikt i aktuelle emner tjenestene arbeider med. Og det gir grunnlag for å stille konkrete spørsmål og ta opp mer generelle og prinsipielle problemstillinger.

Utvalget har i løpet av året hatt 14 interne arbeidsmøter for blant annet å forberede og følge opp inspeksjonene. I tillegg har utvalget behandlet klagesaker og tatt opp saker på eget initiativ.

Utvalget har mottatt 19 klager mot EOS-tjenestene i 2009. I tillegg har utvalget fått åtte klager som ikke har rettet seg direkte mot noen av tjenestene. De er blitt avvist på formelt grunnlag, blant annet under henvisning til at utvalgets kontroll skal være etterfølgende eller fordi klagene har dreid seg om forhold som faller utenfor utvalgets kontrollområde. Men utvalget har gitt veiledning til klagere om hvilket organ de eventuelt kan henvende seg til.

Utvalget har i 2009 tatt opp 20 saker på eget initiativ, blant annet om arbeidsregistreringer i PST, saksbehandlingen i klareringssaker og om utvalgets innsynsrett.

1.2 Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bendiks H. Arnesen, Martin Kolberg og Marit Nybakk, fra Fremskrittspartiet, lederen Anders Anundsen, Ulf Erik Knudsen og Øyvind Vaksdal, fra Høyre, Per-Kristian Foss, fra Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H. Langeland, fra Senterpartiet, Ola Borten Moe, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, og fra Venstre, Trine Skei Grande, viser til at forutsetningen for at de hemmelige tjenestene skal fungere etter hensikten, er at de har tillit i befolkningen og i det politiske system. De sentrale oppgavene som tilligger EOS-utvalget, kan oppsummeres til å påse at det ikke begås urett mot enkeltindivider og at de hemmelige tjenestene opererer innenfor norsk lov. EOS-utvalgets kontroll og behandling av klager på tjenestene bidrar til å gi tjenestene legitimitet.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, viser til at utvalget oversender deler av teksten i årsmeldingen til de respektive tjenestene for vurdering av om kravet til sikring av sikkerhetsgradert informasjon er ivaretatt. Etter flertallets syn er det viktig at tjenestene også får seg forelagt og gir uttalelse til de faktiske opplysninger som fremkommer i meldingen. Eventuell uenighet mellom utvalget og tjenestene om fakta bør fremgå av teksten.