Innstilling fra justiskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Jan Arild Ellingsen og Per-Willy Amundsen om å forby hijab og andre religiøse eller politiske symboler som del av politiuniformen
Dette dokument
- Innst. S. nr. 174 (2008–2009)
- Kildedok: Dokument nr. 8:39 (2008–2009)
- Dato: 17.03.2009
- Utgiver: justiskomiteen
- Sidetall: 2
Tilhører sak
Alt om
Innhold
Stortingsrepresentantene Jan Arild Ellingsen og Per-Willy Amundsen fremmet 11. februar 2009 følgende forslag:
"Stortinget ber Regjeringen opprettholde dagens uniformsreglement og ikke tillate bruk av hijab og andre religiøse eller politiske symboler som del av politiuniformen."
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Anne Marit Bjørnflaten, Thomas Breen, Ingrid Heggø og Hilde Magnusson Lydvo, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, Solveig Horne og Thore A. Nistad, fra Høyre, Elisabeth Aspaker og André Oktay Dahl, og fra Sosialistisk Venstreparti, Akhtar Chaudhry, viser til representantforslag fra stortingsrepresentantene Jan Arild Ellingsen og Per-Willy Amundsen om å forby hijab og andre religiøse eller politiske symboler som del av politiuniformen.
Komiteen viser til at justisminister Knut Storberget på en pressekonferanse den 20. februar 2009 redegjorde for at prosessen i Politidirektoratet med å vurdere politiets uniformsreglement er stoppet.
Komiteen viser også til brev av 3. mars 2009 fra statsråd Trond Giske der det heter:
"Politiets uniformsreglement, fastsatt ved Kgl. res. 5. august 1994, fastsetter i detalj politiets ulike tjenesteantrekk, hodeplagg, fottøy, belter og distinksjoner. Det heter videre i uniformsreglementets Kapittel 1 pkt. 8 at "Sivile plagg og effekter skal ikke nyttes synlig sammen med uniformseffekter. Unntak herfra er plagg av sivil modell som er approbert til både uniform og sivilt bruk". Dette innebærer at plagg, effekter eller gjenstander må være fastsatt i uniformsreglementet eller positivt godkjent for at det skal kunne benyttes sammen med politiuniformen. Alle andre plagg, effekter eller gjenstander vil m.a.o. ikke være tillatt.
Når det nå er besluttet å ikke gå videre med spørsmålet om å endre Politiets uniformsreglement, kan jeg ikke se noe reelt behov for forslaget.
Slik uniformsreglementet i dag er utformet, vil det heller ikke være behov for å innta positive forbud verken mot at hijab eller andre religiøse eller politiske symboler benyttes sammen med politiuniformen."
Komiteen viser til at utgangspunktet for denne saken var at Politidirektoratet ga en positiv vurdering som svar på spørsmål fra en enkeltperson om hijab kan tillates sammen med politiuniform. Brev om dette ble oversendt til Justisdepartementet. Departementet ba deretter Politidirektoratet komme tilbake med en vurdering av hvordan tildekking av hår kunne tilpasses politiuniformen. I oppdragsbrevet ble det understreket at Politidirektoratets innstilling ville bli forelagt for andre berørte departementer før endelig beslutning skulle fattes.
Komiteen viser videre til at i perioden etter at det ble bedt om grundigere utredning i saken, er det blitt klarlagt at det er liten støtte i opinionen for å foreta endring i politiets uniformsreglement, og på denne bakgrunnen har Justisdepartementet stoppet den videre prosessen vedrørende en vurdering av politiets uniformsreglement. Komiteen mener derfor at det ikke et reelt behov for forslaget, og vil også slutte seg til konklusjonen fra statsråden om at det heller ikke vil være behov for å innta positive forbud verken mot at hijab eller andre religiøse eller politiske symboler benyttes sammen med politiuniformen, slik uniformsreglementet er utformet.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre viser til den svært rotete prosessen som har vært rundt forslaget om å tillate hijab som del av politiuniformen. Statsministeren og justisministeren har skiftet oppfatning opptil flere ganger, og Justisdepartementet har lagt ut avgjørelse om temaet på sin hjemmeside som senere har blitt tilbakevist. Prosessen så langt har vitnet om manglende kontroll hos statsråden og samtidig uenigheter internt i Regjeringen. Dette er høyst kritikkverdig av Regjeringen og departementet i en sak av så stor prinsipiell betydning som mulig implementering av hijab i politiuniformen er.
Disse medlemmer har registrert at Regjeringen måtte snu og er tilfreds med at det nå ser ut til at saken er lagt død.
Disse medlemmer vil imidlertid fastholde forslaget som ble fremmet av representantene Ellingsen og Amundsen for å være sikker på at vedtektene ikke endres i tråd med Regjeringens opprinnelige plan. Disse medlemmer vil anse det svært oppsiktsvekkende dersom regjeringspartienes representanter ikke stemmer for nevnte forslag. Det vil i så fall fortsatt være uklart om disse partiene er for eller mot hijab som del av politiuniformen.
Disse medlemmer fremmer derfor følgende forslag:
"Stortinget ber Regjeringen opprettholde dagens uniformsreglement og ikke tillate bruk av hijab og andre religiøse eller politiske symboler som del av politiuniformen."
Komiteens medlemmer fra Høyre har merket seg at Regjeringen etter massivt press har kommet til den konklusjon at den ikke vil gå videre med forslaget om å åpne for bruk av hijab i politiet, etter en saksbehandling som har vært under enhver kritikk. Disse medlemmer vil vise til at spørsmålet om bruk av religiøse og andre typer symboler skal utredes av Domstoladministrasjonen, og mener det er prinsipielt riktig og viktig med like regler for politi og domstol. Disse medlemmer vil understreke betydningen av at disse samfunnsinstitusjonene opptrer på en slik måte at tillit og autoritet kan ivaretas overfor ulike parter. Disse medlemmer vil vise til at Høyre har tatt opp problemstillingen om hijab i domstolene i Stortingets spørretime, og merket seg at justisministeren der uttalte at det er tungtveiende grunner for et ensartet regelverk. Disse medlemmer er opptatt av at statsråden så raskt som mulig, og på egnet måte, vil bidra til at Stortinget får anledning til å ta stilling til regler for bruk av religiøse og andre typer symboler ved norske domstoler.
Forslag fra Fremskrittspartiet og Høyre:
Stortinget ber Regjeringen opprettholde dagens uniformsreglement og ikke tillate bruk av hijab og andre religiøse eller politiske symboler som del av politiuniformen.
Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til representantforslaget og rår Stortinget til å gjøre slikt
vedtak:
Dokument nr. 8:39 (2008–2009) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Jan Arild Ellingsen og Per-Willy Amundsen om å forby hijab og andre religiøse eller politiske symboler som del av politiuniformen – vedlegges protokollen.
Oslo, i justiskomiteen, den 17. mars 2009
Anne Marit Bjørnflaten |
leder og ordfører |