Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om samtykke til godtakelse av vedtak om videreutvikling av Schengen-regelverket (europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 562/2006 om innføring av fellesskapsregler som regulerer bevegelsen av personer over grenser (Schengen-grenseregler)

Innhold

Til Stortinget

Europaparlamentet og EUs Råd vedtok 15. mars 2006 en forordning (EF) nr. 562/2006 om innføring av fellesskapsregler som regulerer bevegelsen av personer over grenser (Schengen-grenseregler), heretter forkortet grenseforordningen. EUs regelverk for kontroll av ytre grenser er en del av Schengen-regelverket. Forordningen skal gjelde for alle stater som deltar i Schengen-samarbeidet. Regelverket forutsetter at medlemsstatene skal sørge for forsvarlig kontroll og overvåkning av de ytre grensene mot tredjeland.

Forordningen er i all hovedsak en kodifisering og videreutvikling av gjeldende Schengen-regelverk om grensekontroll som Norge allerede har gjennomført og praktiserer. Gjennom grenseforordningen blir regelverket mer samlet og oversiktlig.

Norge har deltatt i forhandlingene om forordningen i samsvar med prosedyrene i samarbeidsavtalen.

Med bakgrunn i at grenseforordningen i all hovedsak er en kodifisering og delvis en videreutvikling av regelverket, vil gjennomføringen bare kreve en mindre endring i utlendingsloven og enkelte forskriftsendringer.

I Ot.prp. nr. 73 (2005-2006) foreslås en endring i utlendingsloven av 24. juni 1988 nr. 64 § 27 på bakgrunn av grenseforordningen hvor det foreslås lagt til et alternativt vilkår i utlendingsloven § 27 første ledd bokstav j om at bortvisning kan skje når det anses å være nødvendig av hensyn til folkehelsen.

Forslaget i proposisjonen innebærer ingen vesentlige administrative eller økonomiske konsekvenser.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet tilrår at Norge godtar innholdet i forordning (EF) nr. 562/2006 om innføring av en fellesskapskodeks for persontrafikk over grensene, som er en videreutvikling av Schengen-regelverket. Utenriksdepartementet slutter seg til dette.

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Dag Terje Andersen, Tore Hagebakken, Saera Khan, Inger Løite og Arild Stokkan-Grande, fra Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen, Åge Starheim og Ib Thomsen, fra Høyre, Kari Lise Holmberg og Bent Høie, fra Sosialistisk Venstreparti, Geir-Ketil Hansen, fra Kristelig Folkeparti, Bjørg Tørresdal, fra Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, og fra Venstre, Vera Lysklætt, slutter seg til forslaget i proposisjonen.

Komiteen viser til at det er foreslått endringer i utlendingsloven § 27 første ledd bokstav j som åpner for å bortvise en utlending ved innreise når det er nødvendig av hensyn til folkehelsa. Dette er en oppfølging av forordning om grensekontroll som Norge er forpliktet til gjennom Schengen-avtalen.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, har merket seg at Helse- og omsorgsdepartementet i høringsrunden forut for Ot.prp. nr. 73 (2005-2006) har gitt uttrykk for skepsis til forslaget, da departementet synes det er vanskelig fra et smittevernsynspunkt å se situasjoner hvor Norge har behov for slik bortvisningsgrunn. Videre påpeker Helse- og omsorgsdepartementet at WHO fraråder visse nærmere presiserte tiltak i forbindelse med en influensaepidemi, for eksempel karantene og stengning av grensene. Flertallet vil med bakgrunn i dette understreke at terskelen for å benytte bestemmelsen må være høy.

Komiteens utkast til innstilling har vært forelagt utenrikskomiteen til uttalelse.

Utenrikskomiteen uttaler i brev av 7. juni 2006:

"Utenrikskomiteen har ikke merknader til ovennevnte utkast til innstilling. De respektive fraksjoner slutter seg til sine motsvarende fraksjoners merknader."

Komiteen har ellers ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker i godtakelse av vedtak om videreutvikling av Schengen-regelverket (europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 562/2006 om fellesskapsregler som regulerer bevegelsen av personer over grenser (Schengen-grenseregler).

Oslo, i kommunal- og forvaltningskomiteen, den 8. juni 2006

Dag Terje Andersen

leder

Kari Lise Holmberg

ordfører