Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene May Hansen, Sigbjørn Molvik og Ingvild Vaggen Malvik om å likestille svangerskapspenger med sykepenger i regler og avtaleverk om pensjon, ansiennitet og vikarbruk, samt i forhold til rett til feriepenger
Dette dokument
- Innst. S. nr.113 (2004-2005)
- Kildedok: Dokument nr. 8:10 (2004-2005)
- Dato: 10.02.2005
- Utgiver: Familie-, kultur- og administrasjonskomiteen
- Sidetall: 3
Tilhører sak
Alt om
Innhold
- Sammendrag
- Komiteens merknader
- Forslag fra mindretall
- Komiteens tilråding
- Vedlegg: Brev fra Barne- og familiedepartementet v/statsråden til familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, datert 26. november 2004
Til Stortinget
Forslagsstillerne viser til at ordningen med svangerskapspenger ikke er likestilt med sykepenger blant annet i forhold til feriepenger. Dette betyr at gravide vil tape penger på å motta svangerskapspenger i stedet for sykepenger, noe som bidrar til en overrepresentasjon på sykepengestatistikken av gravide.
Forslagsstillerne viser bl.a. til at en likestilling av svangerskapspenger med sykepenger vil føre til økt fokus på arbeidsgivers ansvar for tilrettelegging og eventuelt omplassering av gravide, noe som kan bidra til at flere gravide kvinner kan fortsette i jobb fram til permisjonstiden starter.
Forslagsstillerne fremmer følgende forslag:
-
"1. Stortinget ber Regjeringen sørge for at svangerskapspenger gir samme rett til feriepenger som sykepenger.
-
2. Stortinget ber Regjeringen likestille svangerskapspenger med sykepenger i regler og avtaleverk om pensjon, ansiennitet, vikarbruk osv.
-
3. Stortinget ber Regjeringen sørge for at ordningen med svangerskapspenger gjøres bedre kjent enn i dag."
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Eirin Faldet, Trond Giske og Torny Pedersen, fra Høyre, Afshan Rafiq, lederen Sonja Irene Sjøli og Olemic Thommessen, fra Fremskrittspartiet, Ulf Erik Knudsen og Karin S. Woldseth, fra Sosialistisk Venstreparti, Magnar Lund Bergo og May Hansen, fra Kristelig Folkeparti, Dagrun Eriksen og Ola T. Lånke, og fra Senterpartiet, Eli Sollied Øveraas, forstår intensjonene i forslaget fra stortingsrepresentantene May Hansen, Sigbjørn Molvik og Ingvild Vaggen Malvik. Det er riktig, det som blir påpekt i forslaget, at bruken av svangerskapspenger er for lav i forhold til sykemeldinger. Komiteen vil påpeke at så lenge en slik ordning som svangerskapspenger finnes, bør den gjøres kjent og brukes når det er nødvendig. Komiteen har merket seg at Regjeringen vil videreføre arbeidet med å informere om ordningen, og at også trygdeetaten blir bedt om å øke informasjonen, både internt og overfor enkeltpersoner og helsestasjoner.
Komiteen viser til brev fra statsråd Laila Dåvøy av 26. november 2004 (vedlegg), hvor det blir påpekt at departementet arbeider med et forslag om endringer i fødselspengeordningen. I den sammenheng vil statsråden også få vurdert rett til feriepenger av svangerskapspenger.
Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, finner det derfor riktig å avvente saken til Regjeringen fremmer en sak for Stortinget, hvor hele fødselspengeordningen blir drøftet, og foreslår derfor at Dokument nr. 8:10 (2004-2005) vedlegges protokollen.
Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet kan ikke se at det er nødvendig å avvente denne saken til Regjeringen fremmer en sak om fødselspermisjonsendringer, hvor hele fødselspengeordningen vil bli drøftet. Så lenge svangerskapspenger ikke gir opptjening til ferie, så vil kvinnene ønske sykemelding. Dette er uheldig, da kvinnen ikke er syk. Grunnen til at hun ikke kan jobbe er at barnet kan ta skade av at hun er i arbeid. Det er ingen grunn til å tro at flere skal bruke ordningen før vi likestiller rettighetene ved svangerskapspenger og sykepenger. Dette er en skjevhet som bør rettes opp nå.
Disse medlemmer støtter forslagene i dokumentet og fremmer følgende forslag:
-
"1. Stortinget ber Regjeringen fremme forslag slik at svangerskapspenger gir samme rett til feriepenger som sykepenger.
-
2. Stortinget ber Regjeringen fremme forslag slik at svangerskapspenger likestilles med sykepenger i regler og avtaleverk om pensjon, ansiennitet, vikarbruk osv.
-
3. Stortinget ber Regjeringen sørge for at ordningen med svangerskapspenger gjøres bedre kjent enn i dag."
Forslag fra Sosialistisk Venstreparti:
-
1. Stortinget ber Regjeringen fremme forslag slik at svangerskapspenger gir samme rett til feriepenger som sykepenger.
-
2. Stortinget ber Regjeringen fremme forslag slik at svangerskapspenger likestilles med sykepenger i regler og avtaleverk om pensjon, ansiennitet, vikarbruk osv.
-
3. Stortinget ber Regjeringen sørge for at ordningen med svangerskapspenger gjøres bedre kjent enn i dag.
Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt
vedtak:
Dokument nr. 8:10 (2004-2005) - forslag fra stortingsrepresentantene May Hansen, Sigbjørn Molvik og Ingvild Vaggen Malvik om å likestille svangerskapspenger med sykepenger i regler og avtaleverk om pensjon, ansiennitet og vikarbruk, samt i forhold til rett til feriepenger - vedlegges protokollen.
Jeg viser til brev av 27. oktober 2004 fra Familie-, kultur- og administrasjonskomiteen.
Stortingsrepresentantene May Hansen, Sigbjørn Molvik og Ingvild Vaggen Malvik har i Dok 8:10 (2004-2005) fremmet privat forslag om å likestille svangerskapspenger med sykepenger i regler om avtaleverk om pensjon, ansiennitet og vikarbruk, samt i forhold til rett til feriepenger.
Jeg har følgende vurderinger av forslagene:
1) Stortinget ber regjeringen sørge for at svangerskapspenger gir samme rett til feriepenger som sykepenger.
Svangerskapspenger ble innført som en utvidet rett til fødselspenger i 1988, jf. Ot. prp. nr. 5 (1987-88). Folketrygdens ansvar for å dekke feriepenger av fødsels- og adopsjonspenger ble innført med virkning fra 1. januar 1990, jfr. Ot.prp. nr. 54 (1986-87). Feriepengerettens omfang ble satt til 12 uker selv om fødselspengeperioden på den tiden var 20 uker. Det ble vist til budsjettmessige årsaker. Reglene om feriepenger av fødsels- og adopsjonspenger har ikke siden vært gjenstand for materielle endringer selv om stønadsperioden ved fødsel har blitt vesentlig utvidet. Spørsmålet om feriepenger av svangerskapspenger har ikke vært drøftet spesielt i forbindelse med at dette nå regnes som en egen stønadstype. Feriepengeretten for fødsels- og adopsjonspenger utgjør i dag 12 (15) uker av stønadsperioden på 42 (52) uker. Svangerskapspenger gir ikke opptjening til feriepenger.
Det følger av folketrygdloven § 8-33 at det ytes feriepenger av sykepenger for de første 48 sykepengedagene i opptjeningsåret. Sykepenger gir altså en begrenset opptjening til feriepenger. En kvinne som er sykemeldt under svangerskap vil derfor komme økonomisk noe bedre ut enn en kvinne som mottar svangerskapspenger. Dette kan være et moment som virker uheldig inn på bruken av svangerskapspenger.
Departementet arbeider med forslag om endringer i fødselspengeordingen, og jeg vil i sammenheng med det også ta opp spørsmålet om feriepenger av svangerskapspenger. Merutgiftene for folketrygden ved å gi rett til feriepenger av svangerskapspenger er tidligere beregnet til om lag 8 mill. kroner per år. Ved vurderingen av å gi svangerskapspenger opptjening til feriepenger, bør det også ses hen til at feriepengeretten av fødsels- og adopsjonspenger er begrenset. Et forslag om at svangerskapspenger skal gi opptjening til feriepenger må også vurderes i sammenheng med de årlige budsjettoppleggene og ses i forhold til andre mulige forbedringer av ytelsene i forbindelse med graviditet og fødsel.
2) Stortinget ber Regjeringen likestille svangerskapspenger med sykepenger i regler og avtaleverk om pensjon, ansiennitet, vikarbruk osv.
Departementet er ikke kjent med at det er forskjeller i regler og avtaleverk mellom svangerskapspenger og sykepenger på nevnte områder.
Jeg viser imidlertid til at spørsmålet om dekning av eventuelt lønnstap ved omplassering av gravide, er drøftet i høringsnotat om forenklinger i fødselspengeregelverket som ble sendt ut i juli 2004. I samme høringsnotat foreslås å lovfeste retten til graderte svangerskapspenger. Eventuelle endringer som følge av disse forslagene vil styrke svangerskapspengeretten.
Som en oppfølging av NOU 2000:27 Sykefravær og uførepensjonering, er det satt i gang et utredningsprosjekt "Gravides sykefravær - hensiktsmessig bruk av trygdens ytelser? Hva kan oppnås med egnet tilrettelegging?" Dette prosjektet som gjennomføres ved Universitetet i Oslo, kan danne grunnlag for nærmere vurderinger av dagens ordning. Prosjektet er imidlertid foreløpig ikke sluttført.
3) Stortinget ber Regjeringen sørge for at ordningen med svangerskapspenger gjøres bedre kjent enn i dag.
Bruken av svangerskapspenger har vært jevnt økende de siste årene. Bruken økte markant i 2001 og 2002. Dette antas å ha sammenheng med den økte innsatsen for å gjøre ordningen kjent. Bl.a. ble det vist en TV-spot høsten 2001. Bruken av svangerskapspenger øker fortsatt. I 2003 mottok 1 449 kvinner svangerskapspenger; dette er en økning på 12 prosent fra året før.
Departementet vil videreføre arbeidet med å informere om ordningen, og vil ta opp overfor trygdeetaten behovet for fortsatt økt informasjon; både internt i etaten og overfor enkeltpersoner og helsestasjoner.
Oslo, i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, den 10. februar 2005
Sonja Irene Sjøli leder |
Karin S. Woldseth ordfører |