Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om Riksrevisjonens gjennomgåelse og vurdering av antegnelsene til statsregnskapene for 1995-1998 desidert "Til observasjon" og en oppfølging av forvaltningsrevisjoner behandlet av Stortinget
Dette dokument
- Innst. S. nr. 137 (2000-2001)
- Kildedok: Dokument nr. 3:1 (2000-2001)
- Dato: 08.02.2001
- Utgiver: Kontroll- og konstitusjonskomiteen
- Sidetall: 2
Tilhører sak
Alt om
Innhold
Til Stortinget
Riksrevisjonen la 6. november 2000 frem for Stortinget Dokumnet nr. 3:1 (2000-2001) - Riksrevisjonens gjennomgåelse og vurdering av antegnelsene til statsregnskapene for 1995-1998 desidert "Til observasjon" og en oppfølging av forvaltningsrevisjoner behandlet av Stortinget. Et tilsvarende dokument blir årlig lagt frem for Stortinget og det er i den videre oppfølgingen tatt hensyn til synspunkter/merknader som fremkom ved Stortingets behandling.
Riksrevisjonens årlige gjennomgang av sakene desidert "Til observasjon" har medført en bedre oppfølging av de antegnede forholdene i forvaltningen, og i de fleste tilfeller kan derfor sakene avsluttes i det påfølgende år. I noen tilfeller er imidlertid utviklingen slik at en sak som er til observasjon, blir tatt opp som en ny antegnelse i Dokument nr. 1 (2000-2001). Den tidligere saken vil da bli avsluttet.
For en del sakers vedkommende er utarbeidelsen av nytt regelverk eller nye rutiner i sluttfasen eller nylig iverksatt, eller departementet har meddelt at en rekke tiltak er iverksatt for å bedre påpekte forhold. Disse sakene anses også avsluttet. Effekten av tiltakene og utviklingen videre vil bli fulgt opp i den løpende revisjonen. Hvis framtidig praksis ikke utvikler seg tilfredsstillende, vil forholdet bli tatt opp som en ny sak.
Praksis med å foreslå saker desidert "Til observasjon" har endret seg noe de senere årene. For eksempel vil alle saker knyttet til regnskap med vesentlige mang-ler bli tatt opp under "Til decharge etter omstendighetene", og eventuelle merknader til neste års regnskap vil bli tatt opp som en ny antegnelse til statsregnskapet det påfølgende året.
Stortinget har sluttet seg til at alle forvaltningsrevisjoner sendes Stortinget uten forslag til desisjon. Det legges i stedet opp til at forvaltningsrevisjoner som er rapportert til Stortinget, følges opp etter tre år for å se om de endringene som var forutsatt ved Stortingets behandling, er gjennomført. I de tilfellene aktuelle tiltak ikke er gjennomført, vil dette bli rapportert til Stortinget som egen sak. I dette dokumentet omtales oppfølgingen av to forvaltningsrevisjoner behandlet av Stortinget i 1996-1997.
Dokument nr. 3:1 (2000-2001) omhandler 11 saker som tidligere er desidert "Til observasjon". Tre saker står fortsatt til observasjon, mens åtte saker anses avsluttet. Av de avsluttede sakene er en sak helt eller delvis fulgt opp som ny antegnelse i Dokument nr. 1 (2000-2001).
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigurd Grytten, Inger Lise Husøy, Laila Kaland og lederen Gunnar Skaug, fra Kristelig Folkeparti, Odd Holten og Kari Økland, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen og Vidar Kleppe, fra Høyre, Svein Ludvigsen, og fra Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen, viser til at Riksrevisjonen gjennom Dokument nr. 3:1 (2000-2001) fortsetter praksisen med å redegjøre for status over desisjonene til antegnelsene til statsregnskapene. Komiteen viser videre til at dokumentet også omhandler en oppfølging av forvaltningsrevisjoner som tidligere er behandlet av Stortinget. Dokumentet omfatter perioden 1995-1998 og omhandler totalt 11 saker, hvorav tre fortsatt står til observasjon, og åtte anses avsluttet. I tillegg omfatter dokumentet oppfølging av to forvaltningsrevisjonsrapporter. Av de avsluttede sakene er en helt eller delvis fulgt opp i Dokument nr. 1 (2000-2001).
Til sammenlikning omhandlet Dokument nr. 3:1 (1999-2000) 20 saker, hvorav en fortsatt sto til observasjon, og 19 ble ansett avsluttet. Av de avsluttede sakene var tre fulgt opp videre som nye antegnelser, jf. Dokument nr. 1 (1999-2000).
Komiteen ser positivt på utviklingen av at antall saker totalt sett går ned.
Komiteen viser til at Riksrevisjonens årlige oppfølging av sakene desidert "Til observasjon" har medført en bedre oppfølging av de antegnede forhold i forvaltningen, og at i de fleste tilfeller kan derfor sakene avsluttes i det påfølgende år.
Komiteen registrerer imidlertid at en av de "avsluttede sakene" blir tatt opp på nytt i antegnelse til Dokument nr. 1 (2000-2001). Komiteen er av den oppfatning at det er viktig at det settes trykk på for å få frem akseptable løsninger snarest mulig.
Komiteen registrerer at Riksrevisjonen har tatt hensyn til komiteens merknader i Innst. S. nr. 79 (1995-1996) når det gjelder opplysninger i hver sak om i hvilket dokument saken kommer igjen, noe som etter komiteens mening vil være med på å forhindre at Stortinget dobbeltbehandler sakene med korte mellomrom.
Komiteen vil se det som hensiktsmessig at det, når det refereres til Stortingets tidligere befatning med saken, blir innarbeidet stikkord fra konklusjonene av komiteens merknader gjennom Stortingets behandling, og ber Riksrevisjonen følge opp dette i fremtidige dokumenter.
Komiteen viser for øvrig til behandlingen av Dokument nr. 1 og de ulike sakene fremlagt i dokument 3-serien og de merknader som her har fremkommet til de ulike sakene.
Komiteen slutter seg uten ytterligere bemerkninger til Riksrevisjonens vurderinger og konklusjoner.
Komiteen vil for øvrig vise til komiteens kommende behandling av Dokument nr. 1 (2000-2001), jf. Innst. S. nr. 138 (2000-2001).
Komiteen viser til dokumentet og til det som står foran, og rår Stortinget til å fatte følgende
vedtak:
Dokument nr. 3:1 (2000-2001) - Riksrevisjonens gjennomgåelse og vurdering av antegnelsene til statsregnskapene for 1995-1998 desidert "Til observasjon" og en oppfølging av forvaltningsrevisjoner behandlet av Stortinget - vedlegges protokollen.
Oslo, i kontroll- og konstitusjonskomiteen, den 8. februar 2001
Gunnar Skaug leder |
||
Sigurd Grytten ordfører for Landbruksdepartementet |
Carl I. Hagen ordfører for Finans- og tolldepartementet |
Kristin Halvorsen ordfører for Kommunal- og regionaldepartementet |
Odd Holten ordfører for Samferdselsdepartementet |
Vidar Kleppe ordfører for Forsvarsdepartementet og Justisdepartementet |
Kari Økland ordfører for Arbeids- og administrasjonsdepartementet |
Svein Ludvigsen sekretær |