Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

1. Innledning

Regjeringen fremmer i proposisjonen forslag om enkelte endringer i eiendomsmeglingsloven: det foreslås regler om krav til egnethet for eiere av eiendomsmeglingsforetak, om meldeplikt mv. ved endring av eiersammensetning, om tilsyn og opplysningsplikt og om adgang til å gi forskrifter om faglig leder og om innsynsrett i budrunder.

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Ranveig Frøiland, Svein Roald Hansen, Tore Nordtun, Torstein Rudihagen og Hill-Marta Solberg, fra Høyre, Svein Flåtten, Torbjørn Hansen, Heidi Larssen og Jan Tore Sanner, fra Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter, lederen Siv Jensen og Per Erik Monsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Øystein Djupedal, Audun Bjørlo Lysbakken og Heidi Grande Røys, fra Kristelig Folkeparti, Ingebrigt S. Sørfonn og Bjørg Tørresdal, fra Senterpartiet, Morten Lund, fra Venstre, May Britt Vihovde, og fra Kystpartiet, Steinar Bastesen, merker seg at bakgrunnen for de foreslåtte endringene i lov om eiendomsmegling er forslag fra Kredittilsynet og Forbrukerrådet, i tillegg til at de bygger på høringsuttalelser fra en rekke instanser.

Komiteen understreker at forbrukernes tillit til megler som en fri og uavhengig mellommann i omsetning av fast eiendom er en nødvendig forutsetning for et fungerende boligmarked. For folk flest er kjøp av bolig den største økonomiske transaksjonen de gjør i løpet av livet. Forbrukere kan ikke forventes å være eksperter på boligomsetning, så en kompetent og uavhengig mellommann mellom kjøper og selger er derfor betryggende for begge parter.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, viser til at en rekke hendelser den seinere tid, med mye oppmerksomhet i samfunnsdebatten, har gitt bekymring for nivået på meglingstjenestene, både faglig og moralsk. Etter flertallets oppfatning er det derfor nødvendig med en gjennomgang og innstramming av regelverket.

Flertallet stiller seg i hovedsak bak Regjeringens endringsforslag.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, støtter Regjeringens forslag til endringer i lov om eiendomsmegling.

Disse medlemmer vil understreke at begrepet "eiendomsmegling" vil ha ulike uttrykksformer og ulikt innhold alt etter i hvilke områder av landet og i hvilke markedssegmenter en befinner seg. Disse medlemmer mener derfor det er viktig for så vel kjøpere som selgere av fast eiendom at reglene ivaretar det mangfold og de ulike behov som denne virksomheten har. Disse medlemmer vil bl.a. vise til de store forskjeller som ligger i megling av bolig- og fritidseiendommer i forhold til for eksempel næringseiendommer, utleie i forhold til salg og ikke minst de store forskjeller som eksisterer mellom eiendomsomsetning i for eksempel et opphetet marked i Oslo sentrum i forhold til mindre steder i hele landet.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kystpartiet vil imidlertid påpeke at Regjeringens forslag ikke går langt nok på enkelte punkter, og kommer tilbake til det under de enkelte kapitler. Særlig vil disse medlemmer peke på den manglende oppfølgingen av innspillene fra forbrukerhold. Det samme gjelder flere av forslagene fra Kredittilsynet. Etter disse medlemmers oppfatning er det nødvendig å foreta disse endringene nå. Det er bl.a. behov for en klarere grenseoppgang i forhold til kombinasjon mellom eiendomsmeglingsvirksomhet og annen type virksomhet i eiendomsmarkedet, et klart forbud mot egenhandel, og en utenrettslig tvisteløsning som gjelder all eiendomsomsetning gjennom megler. Det bør også stilles krav til faglig nivå på alle som megler fast eiendom, ikke bare til faglig leder.