Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Innstilling frå kommunalkomiteen om lov om endring av midlertidig lov 23. juni 2000 nr. 49 om endring i lov 6. mai 1988 nr. 22 om lønnsplikt under permittering

Innhold

Til Odelstinget

I proposisjonen legger Arbeids- og administrasjonsdepartementet fram forslag om forlengelse av midlertidig lov 23. juni 2000 nr. 49 om endring i lov 6. mai 1988 nr. 22 om lønnsplikt under permittering (permitteringslønnsloven).

Loven om midlertidig endring i lov om lønnsplikt under permittering går ut på at arbeidsgivers lønnsplikt ikke gjeninntrer etter at arbeidstaker har vært permittert i 52 uker, dersom den permitterte arbeidstakeren på det tidspunktet deltar i et arbeidsmarkedstiltak i regi av eller i samarbeid med arbeidsmarkedsetaten. Lønnsplikten vil først gjeninntre når arbeidsmarkedstiltaket er avsluttet. Bakgrunnen for den midlertidige lovendringen var de problemene virksomhetene innenfor den oljerelaterte verfts- og leverandørindustrien kunne få med å beholde arbeidstakere med nødvendig kompetanse i en periode med nedgang i oppdragsmengden. Lovendringen ble gitt midlertidig virkning i ett år, dvs. at endringsloven opphører å gjelde 23. juni 2001.

Forslaget går ut på at den midlertidige loven forlenges ut 2001. Forlengelsen er begrunnet i at den forventede økningen i aktiviteten innenfor denne sektoren først vil inntre i annet halvår 2001. Lovendringen fra juni 2000 vil derfor være forgjeves dersom loven ikke forlenges ytterligere noen måneder, så lenge det er på det rene at nye oppdrag vil komme innen kort tid.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet har besluttet å ikke sende forslaget på alminnelig høring fordi situasjonen innenfor verfts- og leverandørindustrien er alvorlig, og fordi det bare dreier seg om en forlengelse på et halvt år. Flere permitterte vil passere 52 uker allerede i løpet av våren 2001, og flere vil nå grensen i løpet av sommeren og høsten 2001. Det er derfor nødvendig at forslaget vedtas og trer i kraft raskt hvis forlengelsen av endringen i permitteringslønnsloven skal få den ønskede effekt. Departementet har mottatt felles henvendelser fra Fellesforbundet og Teknologibedriftenes Landsforening, samt fra ledelsen og Verkstedklubben i Aker Maritime. I henvendelsene bes det om at den midlertidige endringen i permitteringslønnsloven gis forlengelse ut 2001. Dette er begrunnet i at prosjektaktiviteten har tatt seg opp, noe som vil føre til en sterk økning i sysselsettingen innenfor denne næringen utover i 3. og 4. kvartal 2001.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet presiserer at det ikke er ønskelig med noen permanent utvidelse av adgangen til å permittere arbeidstakere kostnadsfritt for den enkelte arbeidsgiver ut over dagens regler. I et arbeidsmarked som ser ut til å forbli stramt, er det viktig at regelverket ikke hindrer nødvendig fleksibilitet på arbeidsmarkedet.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet antar at de administrative konsekvensene av forslaget blir små. Perioden som arbeidsgiver blir fritatt fra lønnsplikten er knyttet opp til deltakelse i arbeidsmarkedstiltak i regi av arbeidsmarkedsetaten. Dette er informasjon som etaten allerede besitter. Forslaget fører derfor ikke til noe merarbeid av betydning.

De økonomiske konsekvensene av forslaget vil være avhengig av i hvor stort omfang deltakelse i arbeidsmarkedstiltak vil føre til lengre permitteringsperioder hvor arbeidstakerne har krav på dagpenger.

Med om lag 1 250 månedsverk på ordningen i annet halvår 2001 er merkostnader i dagpengeutbetalingene på usikkert grunnlag i annet halvår 2001 beregnet til 20 mill. kroner. For annet halvår 2001 anslås dette i gjennomsnitt å gjelde om lag 750 arbeidstakere. I tillegg kommer utbetaling av ferietillegg på om lag 1,9 mill. kroner i 2002.

Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, leiaren Berit Brørby, Odd Eriksen, Aud Gaundal, Einar Johansen og Leif Lund, frå Kristeleg Folkeparti, Anita Apelthun Sæle og Ivar Østberg, frå Høgre, Sverre J. Hoddevik og Erna Solberg, frå Framstegspartiet, Torbjørn Andersen og Lodve Solholm, frå Senterpartiet, Magnhild Meltveit Kleppa, og frå Sosialistisk Venstreparti, Karin Andersen, er samd i Regjeringa sitt framlegg om at mellombels lov om endring i lov om lønsplikt under permittering vert forlenga til utgangen av 2001.

Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti, Høyre og Fremskrittspartiet viser til at Regjeringen begrunner ytterligere utvidelse av perioden med fritak for lønnsplikt med at ordretilgangen i offshore-/skipsverftsindustrien først gir sterk aktivitetsøkning i 3. og 4. kvartal i 2001. Disse medlemmer vil peke på at forutsetningen for dette fritaket er at de personene som omfattes av fritaket deltar på arbeidsmarkedstiltak. Disse medlemmer vil vise til at dette medfører at man bruker arbeidsmarkedsmidler til å «oppbevare» arbeidstakere i verftsindustrien til ordretilgangen bedres. Disse medlemmer har merket seg at Regjeringen ikke begrunner dette med behov for å øke kompetansen, men med en særskilt nærings behov for fremtidig tilgang på arbeidskraft.

Disse medlemmer viser til at mens Regjeringen skyver vanskeligstilte grupper i arbeidsmarkedet foran seg i debatten om nivået på tiltak, er det ikke disse som prioriteres. Disse medlemmer mener koblingen mellom deltakelse på arbeidsmarkedstiltak og fritak for lønnsplikt vil være feil bruk av midlene til arbeidsmarkedstiltak.

Disse medlemmer ser at det kan være et behov for en videreføring av lønnspliktfritaket ut året, og at tidspresset gjør det umulig å finne andre lovforslag enn videreføring. Disse medlemmer mener at man i fremtiden ikke bør koble slike virkemidler til arbeidsmarkedstiltakene.

Komiteen har elles ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjere slikt

vedtak til lov

om endring av midlertidig lov 23. juni 2000 nr. 49 om endring i lov 6. mai 1988 nr. 22 om lønnsplikt under permittering

I

I midlertidig lov 23. juni 2000 nr. 49 om endring i lov 6. mai 1988 nr. 22 om lønnsplikt under permittering skal del II nr. 2 lyde:

Loven opphører å gjelde 31. desember 2001.

II

Loven trer i kraft straks.

Oslo, i kommunalkomiteen, den 6. juni 2001

Berit Brørby Lodve Solholm Erna Solberg
leiar ordførar sekretær