6. Innførsel og utførsel
6.1 Sammendrag
Det etableres ikke særskilte regler for import og eksport av alkoholholdige drikker, heller ingen bevillingsordning. Forutsetningen for å foreta import eller eksport er imidlertid at man har engros- eller tilvirkningsbevilling, jf. § 2-1 og § 2-2. Det å ha bevilling til detaljsalg eller skjenkebevilling gir ikke i seg selv rett til å importere.
6.2 Komiteens merknader
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre og Sosialistisk Venstreparti, viser til at innførsel og utførsel av alkoholholdig drikk i næringsvirksomhet forutsetter tilvirknings- eller engrosbevilling. Når det gjelder innførsel til privat forbruk vil departementet gi nærmere forskrifter. Her legger flertallet til grunn at gjeldende bestemmelser om tollfri kvote og kvote etter reglene for forenklet tollbehandling videreføres.
Komiteens medlemmer fra Høyre vil stemme mot proposisjonens forslag til § 1-5, og ber departementet fremme lovforslag om aldersgrenser dersom det anses nødvendig.
Disse medlemmer vil peke på at når Vinmonopolets plikt til å etterkomme alle bestillinger fra hoteller og restauranter bortfaller, er det viktig at disse får anledning til fortsatt å kunne importere alkoholholdige drikkevarer selv, også uten i inneha engrosbevilling. Dette er nødvendig både for å sikre tilførsel av spesielle produkter og for å legge til rette for en reell konkurranse mellom importører.
Disse medlemmer viser til at det regelverket som er foreslått for engrosbevillinger, på flere områder er lite tilpasset hotell- og restaurantnæringen. Det er rimelig at det settes strenge vilkår for å kunne drive import og distribusjon av alkohol i stor målestokk, men det er urimelig å pålegge hoteller og restauranter de samme restriksjoner på et varevolum som ikke vil atskille seg vesentlig fra det disse bedriftene håndterer i dag.
Disse medlemmer fremmer følgende forslag
« I lov av 2. juni 1989 nr. 27 om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. skal § 2-1 første og andre ledd lyde:
Alkoholholdig drikk må ikke innføres fra utlandet av andre enn den som har tilvirknings-, engros- eller skjenkebevilling, med mindre innførselen gjelder vareprøver etter forskrifter gitt av departementet.
Skjenkebevillingsinnehavers adgang til import av alkoholholdig drikk gjelder kun til utskjenkning i egen bedrift.
Nåværende andre ledd blir tredje ledd. »
Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til sine merknader under kap. 1.