5. Tilvirkningsbevilling
5.1 Sammendrag
I tillegg til ordningen med engrosbevilling foreslås det også etablert en ordning med tilvirkningsbevilling, jf. § 6-1. Denne vil omfatte tilvirkere av såvel brennevin som øl og vin. Vilkårene for å ha og utøve tilvirkningsbevilling foreslås i hovedtrekk å være de samme som for engrosbevilling. Innehaver av tilvirkningsbevilling kan i kraft av denne også drive engrossalg for tilsvarende varer. Ordningen med produksjonsmonopol på brennevin blir videreført. Systemet bygger imidlertid på at Vinmonopolet deles slik at dette monopolet ikke er knyttet til detaljmonopolet.
5.2 Komiteens merknader
Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Fremskrittspartiet, vil opprettholde produksjonsmonopolet på brennevin, men at selskapet som gis enerett frakobles selskapet som har enerett til detaljsalg. Det vises her til innstilling fra sosialkomiteen til St.prp. nr. 49 (1994-1995) Om deling av A/S Vinmonopolet.
Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre og Sosialistisk Venstreparti, støtter forslaget om at tilvirkning av alkoholholdig drikk underlegges bevillingsplikt.
Dette flertallet merker seg at tilvirkningsbevilling må tilfredsstille de samme vilkårene som for engrosbevilling og gi de samme rettighetene som engrosbevilling; en rett til å selge varene videre. Detaljsalg skal fortsatt baseres på kommunal salgsbevilling.
Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Høyre, peker på at det blir stadig større interesse for tilberedning og servering av tradisjonell norsk mat og drikke som ledd i opplevelsestilbud basert på genuine norske tradisjoner og lokalt særpreg, f.eks. knyttet til bygdeturisme, bygdeutvikling m.m. I den forbindelse er også servering av hjemmebrygget øl en aktuell del av konseptet.
Et tredje flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, vil be om at departementet i forbindelse med revideringen av alkoholloven vurderer regler og avklaringer i forhold til tilvirkning av hjemmebrygget øl til utskjenking i egen bedrift. For øvrig vil dette flertallet vise til at vinlegging og hjemmebrygget øl til eget bruk ikke er underlagt bevillingsplikt.
Komiteens medlemmer fra Høyre fremmer følgende forslag:
« I lov av 2. juni 1989 nr. 27 om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. skal § 6-1 siste ledd lyde:
Bevillingsplikten gjelder ikke tilvirkning av vin og øl til eget bruk og skjenkebevillingsinnehavers tilvirkning av øl til utskjenkning i egen bedrift. »
Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til sin merknad under kap. 1.