18. Komiteens tilrådning
Komiteen viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjøre slikt
I.
I lov av 2. juni 1989 nr. 27 om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. gjøres følgende endringer:
§ 1-3 tredje og fjerde ledd skal lyde:
Med vin forstås drikk som er tilvirket av druesaft gjennom alkoholgjæring. Likt med vin regnes drikk som er tilvirket av frukt, bær eller plantesaft gjennom alkoholgjæring. Likt med vin er etter loven også annen alkoholholdig drikk under 22 volumprosent som ikke er øl, jf annet ledd, eller brennevin, jf fjerde ledd første og annet punktum.
Med brennevin forstås alkoholholdig drikk som inneholder mer enn 22 volumprosent alkohol. Likt med brennevin regnes drikker med lavere alkoholinnhold laget av eller tilsatt tilvirket alkohol når drikken ikke har karakter av å være et selvstendig produkt.
§ 1-3 nytt femte ledd skal lyde:
Departementet kan gi forskrifter om hvilke drikker som skal regnes som henholdsvis vin og brennevin. I tvilstilfelle kan departementet avgjøre spørsmålet med bindende virkning.
Nåværende femte ledd blir nytt sjette ledd.
Nåværende sjette ledd blir nytt sjuende ledd og skal lyde:
Bestemmelsene i denne lov gjelder ikke alkohol som i medhold av annen lov selges, kjøpes, utleveres eller sendes til medisinsk eller teknisk eller vitenskapelig bruk, eller sprit til desinfeksjonsbruk.
§ 1-4 overskriften og første ledd skal lyde:
§ 1-4. Definisjon av salg, skjenking og engrossalg
Med salg forstås overdragelse av alkoholholdig drikk til forbruker mot vederlag for drikking utenfor salgsstedet.
§ 1-4 nytt tredje ledd skal lyde:
Med engrossalg forstås overdragelse av alkoholholdig drikk mot vederlag som ikke omfattes av første og annet ledd.
§ 1-5 nytt fjerde ledd skal lyde:
Departementet kan gi forskrifter om aldersgrensen for innførsel av alkoholholdig drikk.
§ 1-6 første og andre ledd skal lyde:
Kommunal bevilling til salg av brennevin, vin og øl med høyere alkoholinnhold enn 4,75 volumprosent (sterkøl) kan gis for 4 år av gangen, og med opphør senest 31. mars året etter at nytt kommunestyre tiltrer.
Kommunal bevilling til salg av annet øl enn nevnt i første ledd og skjenking av alkoholholdig drikk kan gis for perioder inntil 4 år, og med opphør senest 31. mars året etter at nytt kommunestyre tiltrer.
§ 1-6 nytt femte ledd skal lyde:
Statlige tilvirknings- og engrosbevillinger gis inntil videre, men kan dersom særlige forhold tilsier det gis for en bestemt periode.
Nåværende femte ledd blir nytt sjette ledd.
§ 1-8 fjerde ledd skal lyde:
Statlige skjenkebevillinger kan når som helst inndras av departementet, selv om vilkårene etter første ledd ikke foreligger.
Ny § 1-13 skal lyde:
§ 1-13. Bestilling av alkoholholdig drikk gjennom mellommenn
Departementet kan gi forskrifter om mellommenns adgang til å oppta bestilling på alkoholholdig drikk.
§ 2-1 skal lyde:
§ 2-1. Retten til innførsel av alkoholholdig drikk
Alkoholholdig drikk må ikke innføres fra utlandet av andre enn den som har tilvirknings- eller engrosbevilling, med mindre innførselen gjelder vareprøver etter forskrifter gitt av departementet.
Uten slik bevilling kan alkoholholdig drikk likevel innføres til personlig bruk og av fremmede makters representasjoner i Norge for tjenestebruk, når det skjer avgiftsfritt eller etter forskrifter gitt av departementet.
§ 2-2 skal lyde:
Som ledd i næringsvirksomhet kan alkoholholdig drikk bare utføres til utlandet av den som har tilvirknings- eller engrosbevilling.
§ 2-3 skal lyde:
Departementet kan gi forskrifter om innførsel og utførsel av alkohoholdig drikk.
§ 3-1 første ledd første punktum skal lyde:
Salg av brennevin, vin og øl med høyere alkoholinnhold enn 4,75 volumprosent alkohol (sterkøl), kan bare foretas av A/S Vinmonopolet på grunnlag av kommunal bevilling.
§ 3-1 andre ledd første punktum skal lyde:
Salg av annet øl enn nevnt i første ledd kan bare foretas av den som har handelsrett etter handelsloven på grunnlag av kommunal bevilling.
§ 3-1 tredje ledd skal lyde:
Bevillingshaver kan ikke inneha mer enn én salgsbevilling. Bevillingshaver kan ikke inneha skjenkebevilling. A/S Vinmonopolet kan ikke inneha engros- eller tilvirkningsbevilling.
§ 3-1 nytt femte og sjette ledd skal lyde:
A/S Vinmonopolet skal ikke forskjellsbehandle leverandører og produkter på grunnlag av nasjonalitet eller opprinnelsesland. Departementet kan gi forskrifter om innkjøp, produktutvalg, leveringsbetingelser og prisfastsetting.
Det kan bare selges alkoholholdig drikk som er levert av en som har tilvirknings-, engros- eller salgsbevilling.
Nytt kapittel 3A
Overskriften skal lyde:
Kapittel 3A |
Engrossalg av alkoholholdig drikk |
Ny § 3A-1 skal lyde:
§ 3A-1. Retten til engrossalg av alkoholholdig drikk
Engrossalg av alkoholholdig drikk kan bare skje på grunnlag av bevilling gitt av departementet. Det kan settes slike vilkår i bevillingen som er nødvendige for å sikre gjennomføringen av loven herunder vilkår om regnskapsførsel og rutiner for distribusjon av varene.
Bevillingen kan omfatte en, flere eller alle typer alkoholholdig drikk.
Bevillingen gir ikke rett til å tappe vedkommende drikk med mindre det er særskilt angitt i bevillingen. Bevillingshaveren kan overlate tappingen til andre bare dersom det er særskilt fastsatt i bevillingen.
Departementet kan gi forskrifter om grensen mellom tapping og tilvirkning. I tvilstilfeller kan departementet avgjøre spørsmålet med bindende virkning.
Den som har bevilling til å tilvirke alkoholholdig drikk anses for også å ha engrosbevilling for den type alkoholholdig drikk bevillingen gjelder for.
Ny § 3A-2 skal lyde:
§ 3A-2. Hvem engrossalg kan skje til
Engrossalg av alkoholholdig drikk som ikke skjer til kjøper i utlandet, kan bare skje til den som har bevilling til detaljsalg, skjenking, tilvirkning eller engrossalg av vedkommende drikk. Engrossalg kan likevel ikke skje til den som bare har bevilling til salg eller skjenking for en enkelt bestemt anledning eller en ambulerende skjenkebevilling. Selgeren plikter å forvisse seg om at kjøperen har nødvendig bevilling.
Departementet kan gi forskrifter om bevillingshavers adgang til å benytte alkoholholdig drikk som gave, lønn eller utbytte samt å selge alkohol til ansatte til eget bruk.
Ny § 3A-3 skal lyde:
§ 3A-3. Bevillingshaver
Bevilling gis til den for hvis regning virksomheten drives.
Bevilling gis til den for hvis regning virksomheten drives.
Ny § 3A-4 skal lyde:
§ 3A-4. Vilkår for tildeling av bevilling
Bevilling gis dersom følgende vilkår er oppfylt:
1. Bevillingshaver, jf § 3A-3, og person som eier en vesentlig del av virksomheten eller av selskap som driver virksomheten eller oppebærer en vesentlig del av dens inntekter eller i kraft av sin stilling som leder har vesentlig innflytelse på den, har utvist uklanderlig vandel i forhold til lovgivning av betydning for hvordan virksomheten skal utøves, herunder alkoholovgivningen, tollovgivningen, skatte- og avgiftslovgivningen, regnskaps- og selskapslovgivningen og næringsmiddellovgivningen.
2. Det er stilt tilfredsstillende sikkerhet for oppfyllelse av krav på alkoholavgift.
3. Varelageret er tilfredsstillende sikret.
4. Bevillingshaver ikke driver annen virksomhet som er uforenlig med engrossalg av alkoholholdig drikk.
Departementet kan gi forskrifter til utfylling av denne paragrafen.
Ny § 3A-5 skal lyde:
§ 3A-5. Krav til søknaden
Søknaden skal være skriftlig og være ledsaget av et søknadsgebyr. Søkeren skal i søknaden uoppfordret fremlegge de opplysninger som er nødvendige for å kunne ta stilling til om lovens krav for å tildele bevilling er oppfylt. Den skal også inneholde opplysninger om annen virksomhet søkeren driver.
Departementet kan gi forskrifter om hvilke krav som skal stilles til søknaden og om søknadsgebyret.
Ny § 3A-6 skal lyde:
§ 3A-6. Innhenting av uttalelser
Før søknaden avgjøres skal det innhentes uttalelse fra politiet, avgiftsmyndighetene, skattemyndighetene, tollmyndighetene og næringsmiddeltilsynet.
Ny § 3A-7 skal lyde:
§ 3A-7. Opplysningsplikt
Politiet, avgiftsmyndighetene, skattemyndighetene, tollmyndighetene og næringsmiddeltilsynet plikter uten hinder av taushetsplikt å gi de opplysninger som er nødvendige for behandlingen av saker etter dette kapittel.
Ny § 3A-8 skal lyde:
§ 3A-8. Utøvelse av engrosbevilling
Bevillingen skal utøves på en slik måte at de vilkår som er nevnt i bevillingsvedtaket, i denne lov og i bestemmelser gitt i medhold av denne, til enhver tid er oppfylt, og for øvrig på forsvarlig måte. Departementet kan stille nye vilkår dersom dette er nødvendig for å sikre gjennomføringen av loven.
Den som har rett til å drive engroshandel med alkoholholdig drikk, har ansvaret for at distribusjonen av varene skjer i betryggende former og i samsvar med regler gitt i eller i medhold av denne lov, fra det tidspunkt de ankommer til landet og til de er levert annen bevillingshaver. Dette gjelder selv om distribusjonen er overlatt til andre.
Dersom tapping eller andre deler av virksomheten er overlatt til andre, har bevillingshaveren ansvaret for at det skjer i betryggende former og i samsvar med regler gitt i eller i medhold av denne lov.
Departementet kan gi forskrifter om distribusjon og tapping. Departementet kan også gi forskrifter om plikt for bevillingshaver til å avgi opplysninger til statistiske formål.
Ny § 3A-9 skal lyde:
§ 3A-9. Melding, godkjenning og ny bevilling
Før bevilling tas i bruk, skal melding om dette sendes departementet. Videre skal det gis melding før virksomheten nedlegges eller avbrytes. Det skal gis melding om etablering eller nedleggelse av lager, om endringer i ledelsen av virksomheten og om overdragelse av vesentlige deler av aksjene eller selskapsandeler. Videre skal det også gis melding dersom virksomhetens omfang endres vesentlig og om andre forhold som har betydning for kontrollen med virksomheten.
Nytt lager eller endring av et lagers innretning må godkjennes av bevillingsmyndigheten før endringen iverksettes. Tilsvarende gjelder dersom nytt tapperi tas i bruk, eller et tapperis innretning endres.
Overdragelse av virksomheten eller av alle eller en dominerende andel av aksjene eller andelene i et selskap som eier slik virksomhet krever ny bevilling.
Ny § 3A-10 skal lyde:
§ 3A-10. Kontroll med utøvelsen av bevillingen
Kontrollen med utøvelsen av engrosbevilling tilligger departementet.
Departementet kan når som helst kreve tilgang til virksomhetens lokaler og til dens regnskaper. Bevillingshaver plikter å gi de nødvendige opplysninger om regnskap og drift for at kontrollen kan gjennomføres. Bevillingshaver plikter uten erstatning å utlevere nødvendige vareprøver.
Departementet kan gi forskrifter om kontrollen med utøvelsen av bevillingen. Departementet kan også gi forskrifter om internkontroll og regnskapsførsel for å sikre at krav fastsatt i eller i medhold av denne lov overholdes.
Det skal føres et register med opplysninger om innehavere av engros- og tilvirkningsbevillinger. Departementet kan gi forskrifter om føring og bruk av registeret.
Ny § 3A-11 skal lyde:
§ 3A-11. Bevillingsgebyr
For bevilling til engrossalg av alkoholholdig drikk skal det betales et årlig gebyr som beregnes på grunnlag av omsatt mengde av alkoholholdig drikk. Departementet fastsetter et minstegebyr som skal innbetales før bevillingen utøves og ikke senere enn 1. februar i de påfølgende år.
Departementet kan gi forskrifter om beregning og innbetaling av gebyret.
Ny § 3A-12 skal lyde:
§ 3A-12. Inndragning av bevilling
Departementet kan inndra bevillingen dersom vilkårene som nevnt i § 3A-4 ikke lenger er oppfylt eller bevillingshaver for øvrig ikke oppfyller sine forpliktelser etter denne loven eller ved overtredelse av annen lovgivning som står i sammenheng med denne lovs formål.
Bevillingen skal inndras hvis den ikke lenger utøves.
Ny § 3A-13 skal lyde:
§ 3A-13. Merking
Alkoholholdig drikk skal før den utleveres fra engroslager merkes slik at det fremgår at alkoholavgift er betalt. Departementet kan gi forskrifter om merking, herunder at merkeplikten kan begrenses til enkelte typer av alkoholholdig drikk.
§ 4-1 tredje og fjerde ledd skal lyde:
Bevillingshaver kan ikke inneha mer enn én skjenkebevilling. Bevillingshaver kan ikke inneha salgsbevilling.
Det kan bare skjenkes alkoholholdig drikk som er levert av en som har tilvirknings-, engros- eller salgsbevilling.
Kapittel 6
Overskriften skal lyde:
Tilvirkning
§ 6-1 skal lyde:
§ 6-1. Tilvirkning av alkoholholdig drikk
Tilvirkning av alkoholholdig drikk kan bare skje på grunnlag av bevilling gitt av departementet. Bevillingen kan omfatte en eller flere typer alkoholholdig drikk.
Tilvirkningsanlegget skal være innrettet på tilfredsstillende måte. Departementet kan gi forskrifter om dette. For øvrig gjelder § 3A-2 til § 3A-12 tilsvarende.
Bevillingsplikten gjelder ikke tilvirkning av vin og øl til eget bruk.
Bevilling til tilvirkning av brennevin kan bare gis til ett selskap.
§ 6-2, § 6-3 og § 6-4 oppheves.
§ 7-1 andre ledd skal lyde:
For statlige skjenkebevillinger fastsetter bevillingsmyndigheten avgiften.
§ 8-12 skal lyde:
§ 8-12. Forbud mot omsetning med rabatt
Det er forbudt for innehavere av salgsbevilling å gi spesielle rabattilbud ved omsetning av alkoholholdig drikk.
II.
I lov av 19. juni 1931 nr. 18 om Aktieselskapet Vinmonopolet gjøres følgende endring:
§ 3 første ledd skal lyde:
Selskapets virksomhet skal bestå i omsetning av alkoholholdige varer og av alkoholholdige festdrikker i den utstrekning som selskapet får rett til og på den måte som til enhver tid bestemmes.
III.
Tilvirker av øl og vin og grossist for øl samt private tollagre, som var lovlig etablert ved denne lovs vedtakelse, gis uten søknadsbehandling bevilling til å drive denne virksomheten videre. Vedkommende må innen to måneder etter at loven har trådt i kraft avgi erklæring til departementet om at vedkommende har drevet slik virksomhet som nevnt i første punktum ved lovens vedtakelse. Virksomheten må innen et halvt år etter at loven har trådt i kraft fylle lovens krav for bevillingsutøvelse.
De deler av A/S Vinmonopolet som driver tilvirkning av brennevin og engrossalg av vin og brennevin kan drive denne virksomheten videre inntil bevillingssøknaden er avgjort. Søknad om bevilling må være sendt innen et halvt år etter at loven er trådt i kraft.
IV.
Loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer. Kongen kan bestemme at de enkelte bestemmelser i loven skal tre i kraft til ulik tid.
Oslo, i sosialkomiteen, den 9. juni 1995. |
Sylvia Kristin Brustad, | Vidar Bjørnstad, | Valgerd Svarstad Haugland, |
leder. | ordfører. | sekretær. |