2. Komiteens merknader

       Komiteen har merket seg at forslagene gjelder mindre endringer i fødselspermisjonsordningen med sikte på tilpasning til tidskontoordningen og fedrekvoten. Komiteen er enig i en tilpasning av lovteksten mht. deltidsarbeidende. Det er forutsatt at tidskontoordningen også skal gjelde for arbeidstakere med redusert arbeidstid så sant de arbeider mer enn 50 % av full stilling. Komiteen er enig i at endringen også gjelder ved adopsjon.

       Komiteen har merket seg endringen i sjømannsloven for å gjøre det mulig å ta ut en kombinasjon av hel og delvis permisjon fram til barnet nærmer seg 3 år. Komiteen er enig i forslaget om at formuleringen « i barnets første leveår » tas ut av lovteksten. Når det gjelder regulering av de fire ukene (fedrekvoten), er komiteen enig i at det skal bli mulig for far å ta ut fedrekvoten, uten hensyn til om mor gjenopptar arbeidet, påbegynner eller gjenopptar utdanning på heltid eller er forhindret fra å ta seg av barnet fordi hun er innlagt i helseinstitusjon eller er så syk at hun er helt avhengig av hjelp fra faren til å ta seg av barnet. Dette gjelder også adoptivforeldre.

       Komiteen er også enig i at det åpnes for at faren skal kunne ta ut fedrekvoten samtidig med at moren tar ut tidskonto eller mottar graderte fødselspenger på inntil 50 %.