1. Innledning

       Til Odelstinget.

       Barne- og familiedepartementet legger i proposisjonen fram forslag til endringer i folketrygdloven, arbeidsmiljøloven og sjømannsloven. Forslagene gjelder mindre endringer i fødselspermisjonsordningen med sikte på tilpasning til tidskontoordningen og fedrekvoten. (Tidskontoordningen trer i kraft fra 1. juli 1994, er hjemlet i folketrygdloven kap. 3B og arbeidsmiljøloven § 31 A.)

       Det foreslås en tilpasning av lovteksten med hensyn til deltidsarbeidende. Det er forutsatt at tidskontoordningen også skal gjelde for arbeidstakere med redusert arbeidstid, så sant de arbeider mer enn 50 % av en full stilling. Det er imidlertid nødvendig med en presisering (i folketrygdloven § 3B-3 og i arbeidsmiljøloven § 31 A nr. 1). av at prosentuttaket av fødselspenger i forbindelse med tidskonto for arbeidstakere som ikke har arbeidet full stilling, kan bli noe annet enn det som fremgår av lovteksten. En parallell endring foreslås i folketrygdloven § 3B-6 når det gjelder tidskontouttak i forbindelse med adopsjon. For en mer detaljert fremstilling vises til proposisjonen side 2.

       De foreslåtte endringene i sjømannsloven dreier seg også om å tilpasse loven til tidskontoordningen. I sjømannslovens § 13 og i forskriften gitt i medhold av bestemmelsen omhandler permisjonen « i barnets første leveår ». Denne bestemmelsen er ikke tilpasset tidskontoordningen og det foreslås nå endring i sjømannsloven slik at bestemmelsen « i barnets første leveår » tas ut og som erstatning foreslås formuleringen « foreldrenes rett til permisjon ved svangerskap og fødsel ».

       Det foreslås også endring i folketrygdlovens kap. 3A når det gjelder regulering av de fire ukene av den totale stønadsperioden som etter hovedregelen er forbeholdt faren (fedrekvoten). Det foreslås en endring slik at det skal bli mulig for far å ta ut fedrekvoten uten hensyn til om mor gjenopptar arbeidet, påbegynner eller gjenopptar utdanning på heltid, eller er forhindret fra å ta seg av barnet fordi hun er innlagt i helseinstitusjon eller er så syk at hun er helt avhengig av hjelp fra faren til å ta seg av barnet. En parallell endring foreslås i folketrygdloven § 3A-12 når det gjelder de fire ukene som er forbeholdt hver av adoptivforeldrene.

       Det foreslås også en åpning for at faren skal kunne ta ut fedrekvoten samtidig med at moren tar tidskonto eller mottar graderte fødselspenger på inntil 50 %. Dette nødvendiggjør en endring av folketrygdlovens § 3A-7 og en tilsvarende endring foreslås i folketrygdloven når det gjelder adoptivforeldre.