Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

7. Kap. 51/3051 Riksrevisjonen

I 2007 er det satset mye på å bygge opp kompetanse og ressurser knyttet til Riksrevisjonens utviklingssamarbeid med riksrevisjoner i utviklingsland og samarbeidsland i Øst- og Sentral-Europa. Det er undertegnet en samarbeidserklæring mellom UD og Riksrevisjonen knyttet til bistandsarbeidet, og Riksrevisjonen har undertegnet intensjonsavtaler om bistand med Mongolia, Malawi og Zambia og er i forhandlinger med Serbia og Nepal. Budsjett og regnskap er tilrettelagt for DAC-rapportering. I 2007 ble kr 1 995 787 innrapportert som DAC-midler til OECD via Norad.

Riksrevisjonen skal bidra til at fellesskapets midler og verdier blir forvaltet slik Stortinget har bestemt. Dette gjøres gjennom revisjon, kontroll og veiledning. Resultatet av revisjonen rapporteres til Stortinget. Riksrevisjonen skal være kompetent, uavhengig og objektiv.

Riksrevisjonens internasjonale aktiviteter skal være godt forankret i organisasjonen gjennom bred involvering og god informasjonsflyt. Riksrevisjonen vil bl.a. styrke utviklingssamarbeidet med riksrevisjoner i utviklingsland og samarbeidsland i Øst- og Sentral-Europa.

Riksrevisjonen har betydelig kompetanse innen miljørevisjon og vil fortsatt ha fokus på dette området. Fra 2008 har Riksrevisjonen overtatt oppgaven med å lede og være sekretariat for arbeidsgruppen for miljørevisjon i den europeiske paraplyorganisasjonen for riksrevisjoner, EUROSAI.

Driftsutgiftene omfatter lønnsutgifter og utgifter til Riksrevisjonens kjøp av varer og tjenester. I forbindelse med nye oppgaver, eksempelvis miljørevisjon og utviklingssamarbeid med riksrevisjoner i andre land, vil antall ansatte øke. Markedssituasjonen for arbeidskraft gjør at også Riksrevisjonen må betale høyere lønn enn tidligere for godt kvalifiserte medarbeidere. Det betyr høyere lønnsutgifter. I 2009 forventer Riksrevisjonen at ca. 10 mill. kroner vil bli innrapportert som DAC-midler til OECD via Norad, men anslaget er usikkert. Riksrevisjonen vil fortsatt satse spesielt på videreutvikling av IKT-basert revisjonsstøtteverktøy, administrative støttesystemer og informasjonssikkerhet. Riksrevisjonen har engasjert Handelshøyskolen BI til å skrive Riksrevisjonens historie i forbindelse med at Riksrevisjonen er 200 år i 2016. Kontraktssummen utgjør 5,6 mill. kroner ekskl. mva. fordelt over syv år.

Riksrevisjonen vil motta refusjoner i forbindelse med inngått leieavtale med IDI-sekretariatet og oppdrag.

Komiteen viser til at det er foreslått en bevilgning på kr 420 400 000 til Riksrevisjonen i 2009. Dette er en økning på kr 58 600 000; tilsvarende 16,2 prosent. Komiteen viser til at det i denne økningen ligger et løft for å bygge opp kompetanse i riksrevisjoner i utviklingsland og i samarbeidsland i Øst- og Sentral-Europa, herunder Balkan. Riksrevisjonens mål på dette området er å bidra til riktig utvikling av demokratiet. Riksrevisjonen har i denne sammenheng sterkt fokus på å bekjempe korrupsjon nasjonalt og internasjonalt.

Komiteen fastholder at Riksrevisjonen har en viktig funksjon ved å kontrollere at de midler Stortinget stiller til rådighet, brukes som forutsatt. Det er i nasjonens interesse at det arbeidet Riksrevisjonen utfører holder et høyt faglig nivå, og at det også i 2009 tilføres midler som bidrar til å opprettholde dette. Komiteen finner den foreslåtte økning viktig, da øket aktivitetsnivå i Riksrevisjonen i tillegg til løpende regnskaps- og forvaltningsrevisjon, samt selskapskontroll, bidrar til å forebygge og avdekke misligheter og feil.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, slutter seg til budsjettforslaget.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet betrakter Riksrevisjonens arbeid som svært viktig med sitt fokus på å kontrollere at fellesskapets midler og verdier blir forvaltet slik som Stortinget har bestemt. Slik disse medlemmer vurderer det, og med de resultater virksomheten viser, er det en god investering å styrke Riksrevisjonens kompetanse og bidra til å bygge opp og opprettholde dens ekspertise med en stabil og langsiktig personalpolitikk. Disse medlemmer ønsker av denne grunn å øke budsjettets kap. 51 post 1 Riksrevisjonen med 8,0 mill. kroner.