6. Kap. 44 Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste

6.1 Sammendrag

Kontrollutvalgets oppgaver er å føre regelmessig tilsyn med den virksomhet som tjenestene utfører, undersøke alle klager og på eget initiativ ta opp saker og forhold som utvalget ut fra formålet finner det riktig å behandle. Hovedformålet er å ivareta den enkeltes rettssikkerhet.

Stortingets kontrollutvalg (EOS-utvalget) har i 2007 gjennomført i alt 28 inspeksjoner og møter i tjenestene som er underlagt utvalgets kontroll, og i ulike etater og avdelinger. Det er gjennomført 15 inspeksjoner av ytre ledd, og det er avholdt 20 interne arbeidsmøter. Det har i 2007 blitt mottatt 22 klagesaker, og utvalget har tatt opp 18 saker av eget tiltak.

Utvalget flyttet medio desember inn i nye lokaler i Akersgata 8, inngang Tollbugata. Hovedårsaken til flyttingen var plassmangel og redusert sikkerhet i de tidligere lokalene i Nedre Vollgate 5–7.

Utvalgets faglige prioriteringer på saksnivå styres av hva som framkommer gjennom inspeksjonsvirksomheten, og av de signalene Stortinget gir ved behandlingen av utvalgets årsmeldinger.

Utvalget vil i 2009 ta i bruk prosjektrettede undersøkelser som arbeidsmetode, som supplement til den løpende inspeksjonsvirksomheten. Behovet skyldes hovedsakelig økt kompleksitet pga. teknologiutviklingen og økt samarbeid mellom tjenestene. I den forbindelse er det i budsjettforslaget for 2009 søkt om en ekstra stilling i utvalgets sekretariat.

6.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, har ingen merknader og slutter seg til budsjettforslaget.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet registrerer at EOS-utvalget har fått et redusert budsjett i forhold til 2008 samtidig som deres oppgaver er øket med hensyn til kompleksitet og økt samarbeid mellom tjenestene. Disse medlemmer ønsker derfor å øke budsjettets kap. 44 post 1 Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåknings- og sikkerhetstjeneste med 0,5 mill. kroner.