5. Kap. 43/3043 Stortingets ombudsmann for forvaltningen

5.1 Sammendrag

Ombudsmannen skal, som Stortingets tillitsmann, både bidra til at menneskerettighetene respekteres, og føre kontroll med at det i den offentlige forvaltning ikke blir begått urett mot den enkelte borger. Disse oppgavene ivaretas først og fremst gjennom undersøkelser og behandling av klager fra enkeltpersoner. Ombudsmannen tar imidlertid også opp saker av eget tiltak, og han foretar inspeksjoner og besøk i forvaltningen, fengsler, psykiatriske sykehus og andre lukkede institusjoner. Ved siden av å informere og orientere om ombudsmannens virksomhet, tar besøkene/inspeksjonene sikte på å skaffe ombudsmannen og hans medarbeidere bedre kjennskap til forholdene i forvaltningen og ved institusjonene.

For å styrke og effektivisere kontrollen med forvaltningens saksbehandling og rettsanvendelser er det ønskelig for ombudsmannen å stadig finne fram til forenklede metoder i sine undersøkelser omkring saksbehandlingsrutiner og praksis. Ombudsmannen ser det som nødvendig og ønskelig å opprettholde et høyt nivå på egne tiltak.

5.2 Komiteens merknader

Komiteen registrerer at budsjettforslaget for 2009 for Stortingets ombudsmann for forvaltningen er på kr 42 300 000; noe som tilsvarer en økning på 11,6 prosent. Komiteen forutsetter at dette vesentlige løftet vil føre til kortere saksbehandlingstid hos ombudsmannen.

Komiteen vil også peke på at det er viktig at Sivilombudsmannen på bred basis markedsfører sitt arbeid og hva som er forutsetninger for at saker kan bli behandlet. Ombudsmannen har en nøkkelrolle med å kontrollere at offentlige myndigheter ikke gjør feil eller urett overfor den enkelte innbygger. Denne viktige funksjon må i fremtiden ikke svekkes, men gjøres mer effektiv for å sikre rettsvernet til enkeltindividet. For øvrig viser komiteen til at ombudsmannen også undersøker om myndighetene har respektert menneskerettighetene og om myndighetenes saksbehandling har vært i samsvar med god forvaltningsskikk.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, slutter seg til budsjettforslaget.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet registrerer at Sivilombudsmannens rolle er i vekst idet hans funksjoner og arbeidsområder stadig utvides. Disse medlemmer ønsker av denne grunn å øke budsjettets kap. 43 post 1 Stortingets ombudsmann for forvaltningen med 1,5 mill. kroner.