Søk

Årsrapport fra Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid for 2023

Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid for perioden 2021–2025 består av følgende representanter:

Medlemmer

Varamedlemmer

Lars Haltbrekken (SV), leder

Alfred Jens Bjørlo (V)

Willfred Nordlund (Sp), nestleder

Hårek Elvenes (H)

Øystein Mathisen (A)

Liv Kari Eskeland (H)

Marianne Sivertsen Næss (A)

Bengt Fasteraune (Sp)

Bengt Rune Strifeldt (FrP)

Geir Jørgensen (R)

Bård Ludvig Thorheim (H)

Tove Elise Madland (A)

Generelt

Global oppvarming fører til store endringer i nord, med betydelige konsekvenser både for folk som bor der, og for naturen. Polhavet er mer åpent og tilgjengelig for blant annet skipsfart, ressursutnyttelse og turisme. Klimaendringene har ført til omfattende skogbranner i den arktiske regionen. Skogbrannene i Canada, Alaska og Sibir har hatt dramatiske konsekvenser for luftkvaliteten, biodiversitet og mennesker, og fører til store utslipp av klimagasser. Høyere temperaturer fører til tørrere terreng, mer vind og flere lynnedslag som antenner flere branner.

Samtidig har vi sett en økt politisk interesse for Arktis og nordområdene, både i de arktiske landene og i det internasjonale samfunnet for øvrig. Flere og flere land ønsker å drive forskningsvirksomhet i regionen. Effekten av klimaendringene i Arktis er det forskningsfeltet som engasjerer flest land. Temperaturen i Arktis stiger fire ganger fortere enn det globale gjennomsnittet.

Russlands fullskalainvasjon av Ukraina 24. februar 2022 førte til at det arktiske samarbeidet ble satt på pause. Norge overtok lederskapet i Arktisk råd fra Russland den 11. mai 2023. Etter dette har samarbeidet mellom de åtte medlemslandene til en viss grad blitt gjenopptatt. Det er møter på embetsnivå, men ikke på politisk nivå. Forskere og eksperter kan møtes i arbeidsgruppene, og urfolkssamarbeidet er gjenopptatt. Parlamentarikersamarbeidet er fremdeles på pause, men medlemmene treffes til uformelle møter og konferanser uten Russland.

Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid arbeider for å øke Stortingets oppmerksomhet om utviklingen i Arktis, og spiller en aktiv rolle i Den arktiske parlamentarikerkomiteen (SCPAR – Standing Committee of Parliamentarians of the Arctic Region). SCPAR består av folkevalgte fra Canada, Danmark, Finland, Island, Norge, Russland, Sverige, USA og Europaparlamentet. Lederen av Stortingets arktiske delegasjon inngår i SCPAR, som normalt møtes 3–4 ganger i året.

Hovedsaker i 2023

Delegasjonen har i 2023 hatt utstrakt kontakt med kolleger fra USA. Et hovedtema har vært mineraler og gruvevirksomhet i nord. Det er stort behov for mineraler til teknologi og til det grønne skiftet mer generelt. Mange vestlige land ønsker å redusere avhengigheten av land som Kina og Russland når det gjelder mineraler. De arktiske områdene er rike på mineraler, samtidig som de deler mange av de samme utfordringene knyttet til ivaretakelse av natur og urfolksrettigheter. Dette vil bli fulgt opp som et viktig tema på den arktiske parlamentarikerkonferansen i Kiruna 20.–22. mars 2024.

Delegasjonsmedlemmene Willfred Nordlund, Bård Ludvig Thorheim og Øystein Mathisen hadde møter i Washington D.C. 18.–20. september 2023. Tema for disse møtene var mineraler, nærmere bestemt Norges adgang til å selge mineraler til det amerikanske markedet. Som en følge av den såkalte «Inflation Reduction Act» (IRA) trenger Norge en avtale med USA for å selge mineraler til batteriproduksjon. Delegasjonen hadde blant annet møter i Senatet og Representantenes hus, med National Security Council og med det norsk-amerikanske handelskammeret.

Delegasjonen har vært vertskap for middager og møter med amerikanske politikere som har vært på besøk i Norge. Nestleder Willfred Nordlund var blant annet vert for en middag med senator Murkowski under konferansen «Arctic Frontiers» i Tromsø i januar 2023.

Delegasjonsleder Lars Haltbrekken representerte delegasjonen på flere møter i det internasjonale arktiske parlamentarikersamarbeidet. Blant annet deltok han på et møte i Washington D.C. 24.–27. april 2023 der hovedtema var USAs arktiske politikk, det videre arbeidet i den arktiske parlamentarikerkomiteen og det kommende norske lederskapet i Arktisk råd. Under Haltbrekkens opphold i Washington D.C. var den norske ambassaden, i samarbeid med Fulbright Arctic Initiative, vertskap for et arrangement hvor unge forskere diskuterte fremtidig arktisk samarbeid med parlamentarikerkomiteens leder Aaja Chemnitz (Grønland/Danmark) og nestleder Lisa Murkowski (USA).

Delegasjonsleder Lars Haltbrekken og nestleder Willfred Nordlund deltok på et møte i parlamentarikerkomiteen i Egilsstaðir på Island 16.–18. oktober 2023, hvor samarbeid og norsk lederskap av Arktisk råd igjen var et hovedtema. Haltbrekken og Nordlund deltok deretter på konferansen «Arctic Circle» i Reykjavik sammen med delegasjonsmedlem Marianne Sivertsen Næss.

Under Arendalsuka 2023 var delegasjonen involvert i flere Arktis-relaterte arrangement gjennom det såkalte «Nordområdepartnerskapet». I dette partnerskapet deltar næringsliv, akademia og organisasjoner, og det arrangeres debatter i lavvoen til Internasjonalt reindriftssenter. Delegasjonsmedlemmene Haltbrekken, Thorheim og Sivertsen Næss deltok alle i debatter i lavvoen i løpet av uka. Lederen av Den arktiske parlamentarikerkomiteen, Aaja Chemnitz fra det danske Folketinget, var invitert som gjest og deltok på flere arrangementer i løpet av Arendalsuka.

Nordområdedialogen mellom Stortingets arktiske delegasjon og utenriksministeren fant sted 12. juni og 19. desember 2023. Dialogen er en arena for uformell informasjonsutveksling om samarbeidet og utviklingen i nord. Ledelsen i Stortingets øvrige internasjonale delegasjoner inviteres til å delta. Blant temaene som ble tatt opp var norsk lederskap i Arktisk råd, samarbeidet mellom Norge, Sverige og Finland i nord, mineralproblematikken og den økende globale interessen for den arktiske regionen.

Delegasjonens planer for 2024

Delegasjonen vil delta på en internasjonal parlamentarikerkonferanse i Kiruna 20.–22. mars 2024. Delegasjonen vil besøke Trondheim i februar og Bodø i april, samt gjennomføre en delegasjonsreise der hovedtema trolig vil være sterkere regionalt samarbeid på tvers av landegrensene nord i Norden.

Videre ønsker delegasjonen å fortsette sitt engasjement i nordområdepartnerskapet under Arendalsuka, og delta aktivt på nasjonale og internasjonale arrangementer knyttet til utviklingen i nord.

Oslo, den 23. januar 2024

Lars Haltbrekken

delegasjonsleder