Søk

Årsrapport fra Stortingets parlamentarikerdelegasjon til EFTA og EØS for 2023

Stortingets parlamentarikerdelegasjon til EFTA og EØS for valgperioden 2021–2025 består av:

Medlemmer

Varamedlemmer

Trine Lise Sundnes (A), leder

Nikolai Astrup (H)

Torgeir Knag Fylkesnes (SV), nestleder

Åsmund Aukrust (A)

Sivert Bjørnstad (FrP)

Terje Halleland (FrP)

Heidi Nordby Lunde (H)

Mani Hussaini (A)

Per Olaf Lundteigen (Sp)

Mímir Kristjánsson (R)

Runar Sjåstad (A)

Ole André Myhrvold (Sp)

Sveinung Rotevatn (V)

Per Martin Sandtrøen (Sp)

Jan Tore Sanner (H)

Solveig Vitanza (A)

Generelt

Delegasjonen utgjør en sentral del av Stortingets arbeid med Norges forhold til Den europeiske union (EU), Det europeiske økonomiske samarbeidsområde (EØS) og Det europeiske frihandelsforbund (EFTA). Den bidrar til å koble det interparlamentariske arbeidet sammen med arbeidet i Europautvalget og ulike fagkomiteer på Stortinget. Dette er i samsvar med målet om en mer aktiv EU-politikk i Innst. S. nr. 115 (2006–2007) og Innst. 227 S (2012–2013).

Hovedsaker i 2023

Europeisk samarbeid om håndteringen av Russlands krig mot Ukraina forble et sentralt tema for delegasjonen i 2023. I møter med Europaparlamentet, Europakommisjonen og EFTAs ministre var det særlig fokus på EUs og EFTA-landenes respektive støtteprogram for Ukraina, oppfølging av sanksjonsregimet mot Russland og pågående forhandlinger mellom EFTA og Ukraina om en modernisering av handelsavtalen fra 2010. Delegasjonen var positiv til en ny handelsavtale mellom EFTA og Moldova som ble presentert under EFTAs ministermøte i juni. I et møte med Moldovas utenriksminister understreket delegasjonen den positive betydningen avtalen vil kunne ha for Moldovas europeiske integrasjon.

Global konkurransekraft var også et gjennomgangstema for delegasjonen i 2023. Dette ble hovedtema i møtet med EFTAs ministre, i interne EFTA-parlamentarikermøter og i møter med Europaparlamentet. Diskusjonene reflekterte hvordan den grønne og digitale omstillingen som verden skal gjennom nå, påvirker EU- og EFTA-landenes politikkutvikling og samarbeid direkte, noe den tilspissede stormaktrivaliseringen mellom USA og Kina også bidrar sterkt til. Dette er tydelig ved at politikkområder som tidligere var mer adskilt – som klima, energi, handel, industri, sikkerhet, beredskap og helse – nå blir utviklet stadig mer sammenhengende, og til dels vil kreve nye samarbeidsformer med EU. Det viste seg også ved at EU utviklet seg som geopolitisk aktør med fortsatt ambisjon om økt strategisk autonomi. Dette vil kunne ha betydning for EØS-samarbeidet, men vil også kunne påvirke EFTAs handelsforhandlinger.

EFTA-parlamentarikerkomiteen valgte i 2023 å se nærmere på betydningen av EUs nye strategi for økonomisk sikkerhet spesielt, hvor ambisjonen om åpne markeder og aktiv industri- og handelspolitikk kombineres med defensive handelsinstrument for å beskytte det indre marked. Målet er å gjøre seg mindre avhengig av enkelte land og markeder og å bruke handels- og industripolitikken proaktivt for å diversifisere tilgang på mineraler og andre kritiske råvarer. Det er også en målsetting å produsere mer selv, som del av både den grønne og den digitale omstillingen.

EUs respons på den amerikanske subsidiepakken Inflation Reduction Act (IRA), EUs nye globale investeringsprogram «Global Gateway» og EUs nye lovgivning for kunstig intelligens var også viktige temaer i ulike møter. Det samme var EØS- og EFTA-landenes holdninger til nye EU-lover for strategiske mineraler og nullutslippsteknologier. Begge lover er ansett som EØS-relevante av EU, og som avgjørende for å gjøre seg mindre avhengig av enkeltmarkeder og enkeltregimer for viktige råstoffer og avgjørende teknologi. Dette var også tema i flere møter i Europautvalget på Stortinget, hvor planer for et nytt grønt industripartnerskap med EU sto sentralt.

Det er ikke nytt at EU som følge av den geopolitiske situasjonen tenker mer helhetlig og enhetlig. EU har lenge utviklet mer overordnet politikk. Utviklingen er imidlertid enda tydeligere nå enn tidligere, og dette kan by på både utfordringer og nye muligheter i EØS-samarbeidet. Både i EFTA-møter utenlands i 2023 og i møter i Europautvalget og i EU/EØS-debatter på Stortinget ble dette diskutert. At regelutviklingen i tillegg er mer omfattende og utvikler seg mye raskere enn før, gjør at det også kan være enda vanskeligere å identifisere hva som er EØS-relevant og å holde tritt med utviklingen.

Den geopolitiske utviklingen og globale konkurransekraften påvirker også hvordan EFTA-landene forhandler sine handelsavtaler. I 2023 sto særlig forhandlinger med India, Mercosur-landene3 og ulike ASEAN-land sentralt i EFTA-parlamentarikerkomiteens møter med EFTAs ministre. India ble også spesielt vektlagt gjennom et arbeidsbesøk med EFTA-parlamentarikerkomiteen til New Delhi og Mumbai i april. I februar hadde komiteen også møter med representanter for WTO og UNCTAD (FN-konferansen om handel og utvikling) i Genève for å se nærmere på utfordringene i det multilaterale handelssystemet.

Sentrale EØS-saker i 2023 var konkrete rettsakter innenfor energi og klima, et forslag fra EU om nytt indremarkedsinstrument med formål om å opprettholde den frie bevegelsen og sikre forsyningskjeder også i fremtidige kriser, og et forslag om forbud mot omsetning av produkter som er laget ved tvangsarbeid. Det sistnevnte forslaget medførte også at delegasjonsleder Trine Lise Sundnes ble invitert til å delta i et digitalt møte med relevant fagkomité i Europaparlamentet og representanter for nasjonale parlament i EU.

3. Argentina, Brasil, Paraguay og Uruguay

Delegasjonens planer for 2024

I 2024 vil valg til nytt Europaparlament og utnevnelse av ny Europakommisjon være viktig. Delegasjonen vil bl.a. vurdere hvordan det skal etableres kontakt med nye medlemmer av Europaparlamentet, med mål om økt deltakelse i felles EØS-møter.

I 2024 vil delegasjonen også markere at det er 30 år siden EØS-avtalen trådte i kraft. Dette vil kunne avstedkomme refleksjoner og diskusjoner om den videre utviklingen av det indre markedet, også i lys av fjorårets diskusjoner om global konkurransekraft og betydningen av denne for EØS-samarbeidet. Samarbeidet med EU om håndteringen av krigen i Ukraina vil også fortsette å være et helt sentralt tema.

Hva EFTAs handelspolitikk angår, vil Mercosur være et hovedfokus for delegasjonen i 2024. Det planlegges et arbeidsbesøk for EFTA-parlamentarikerkomiteen til Argentina og Brasil i mars, i forbindelse med de pågående handelsforhandlingene mellom EFTA og Mercosur.

I januar vil delegasjonen holde et seminar om EUs skogpolitikk og betydningen av denne for Norge. Høsten 2024 vil Stortinget være vertskap for et EØS-parlamentarikermøte med Europaparlamentet.

Oslo, den 23. januar 2024

Trine Lise Sundnes

delegasjonsleder