Søk

Innhold

2. Arbeidsgruppens mandat og sammensetning

2.1 Bakgrunn

Byggeprosjektet Prinsens gate 26 mv. omfatter totalrehabilitering av Prinsens gate 26, nytt post- og varemottak under Wessels plass og innkjøringstunnel fra Rådhusgata til det nye post- og varemottaket. Byggearbeidene startet sommeren 2014, og prosjektet er planlagt ferdigstilt høsten 2018.

Stortinget vedtok den 20. desember 2016 å be Riksrevisjonen gjennomgå hele byggeprosjektet Prinsens gate 26 mv. Vedtaket ble fattet i forbindelse med behandlingen av budsjettet for Stortinget for 2017, hvor den totale kostnadsrammen for byggeprosjektet ble økt fra 1 442 til 1 800 mill. kroner. Kostnadsrammen var tidligere økt fra 1 137 til 1 442 mill. kroner i budsjettet for 2016.

Riksrevisjonens rapport om byggeprosjektet forelå 6. juni 2017. I rapportens hovedkonklusjoner er det flere kritiske merknader til planleggingen og gjennomføringen av byggeprosjektet. Videre er noen av de samme forholdene omtalt i Stortingets vedtak av 20. juni 2017 i forbindelse med behandlingen av Riksrevisjonens rapport.

Stortingets presidentskap varslet allerede under debatten 20. juni 2017 at det hadde besluttet å etablere en arbeidsgruppe som innen utgangen av året skulle legge frem forslag om nødvendige endringer i regelverk og praksis ved planlegging og gjennomføring av Stortingets byggeprosjekter, med utgangspunkt i lærdommer gjort i forbindelse med Riksrevisjonens rapport og behandlingen av den i Stortinget.

Det er også gjort løpende tilpasninger i byggeprosjektet Prinsens gate 26 mv. som følge av Riksrevisjonens rapport og behandlingen av den i Stortinget. Disse er omtalt i rapporten der hvor det er relevant.

2.2 Mandat

Stortingets presidentskap besluttet på sitt møte den 15. juni 2017 å etablere en arbeidsgruppe som skal anbefale endringer i relevant regelverk og retningslinjer osv. for å sikre god og effektiv gjennomføring av Stortingets byggeprosjekter i fremtiden.

Arbeidsgruppens mandat er som følger:

«På bakgrunn av Riksrevisjonens rapport om byggeprosjektet Prinsens gate 26 mv. og brev fra Stortingets presidentskap til Riksrevisjonen av 16.05.2017, samt behandlingen av Riksrevisjonens rapport i Stortinget, skal arbeidsgruppen vurdere og foreslå endringer i relevant regelverk og retningslinjer osv. på i hvert fall følgende områder:

  • Tydeligere formalisering av roller og ansvar mellom Stortingets ulike organer: Avklaring av rollene og oppgavene til hhv. Stortinget i plenum, Stortingets presidentskap, budsjettkomite(er) og partigrupper i administrative saker, med særlig fokus på byggesaker; vedtaksprosessen og budsjettbehandling av slike saker. Vurdere større grad av formalisering av de administrative fullmaktene som ligger til presidentskapet. Evaluere rutinene mellom presidentskapet og administrasjonen i administrative saker.

  • Regelverk som skal ivareta god og effektiv gjennomføring av byggeprosjekter i staten gjøres fullt ut gjeldende også for Stortingets del: Statlig regelverk og veiledere osv. som i utgangspunktet ikke gjelder for Stortinget skal gjøres fullt ut gjeldende også her. Vurdere eventuelle nødvendige tilpasninger som følge av at Stortinget ikke er en del av forvaltningen, men uten at det fører til at regler for kvalitetssikring av byggeprosjekter skal være mindre krevende for Stortinget enn for staten for øvrig.

  • Foreslå en løsning der Statsbygg kan fungere som støtte for Stortinget som byggherre på kommende prosjekter: Avklaring av de konstitusjonelle sider ved en slik funksjon for Statsbygg, og vurdering av hvordan en slik rolle for Statsbygg kan fungere i praksis, herunder samarbeidsformer og forholdet til anskaffelsesregler (ikke avklart om Stortinget kan benytte Statsbygg i form av egenregi under anskaffelsesreglene). Ha dialog om dette med Statsbygg og overordnet departement (Kommunal- og moderniseringsdepartementet).

Erfaringer fra den løpende evalueringen av byggeprosjektet som foregår i prosjektorganisasjonen skal inngå som en integrert del av arbeidsgruppens arbeid med ovennevnte punkter. Det samme skal arbeidet med å oppdatere og tilpasse Stortingets prosjektmodell.

I tillegg til ovennevnte punkter har arbeidsgruppen mandat til å foreslå endringer også på andre områder dersom den skulle mene at erfaringene fra byggeprosjektet eller Riksrevisjonens rapport tilsier det.»

Det har senere blitt presisert at punktet om en tydeligere formalisering av roller og ansvar mellom Stortingets organer også skal omfatte en vurdering av ordninger for revisjon og kontroll med Stortingets administrasjon.

Strekpunkt 1 i mandatet er behandlet i kapittel 4 nedenfor, mens ordninger for revisjon og kontroll med Stortingets administrasjon er behandlet i kapittel 9. Mandatets strekpunkt 2 er behandlet i kapittel 5 og 6, og strekpunkt 3 i kapittel 7 og 8. Arbeidsgruppens forslag til endringer i Stortingets forretningsorden er gjengitt i kapittel 10.

Som vedlegg til rapporten følger foreløpig forslag til Reglement for Stortingets bygge- og leiesaker, også i en versjon som er markert mot instruksen som gjelder for forvaltningen.

Arbeidsgruppen har ikke identifisert behov for endringer på andre områder enn det som er dekket av de tre hovedpunktene i mandatet.

2.3 Sammensetning

Arbeidsgruppen består av ansatte i Stortingets administrasjon, og ledes av spesialrådgiver Øyvind Andersen i konstitusjonell avdeling.

Øvrige medlemmer i arbeidsgruppen er:

  • Malin Nossum, spesialrådgiver i konstitusjonell avdeling

  • Geir Hansen, leder av seksjon for byggutvikling, eiendoms-, sikkerhets- og serviceavdelingen

  • Monika Tyvold, leder av seksjon for eiendomsforvaltning, eiendoms-, sikkerhets- og serviceavdelingen

  • Terese Svenke, seniorrådgiver i seksjon for økonomi og styring, forvaltningsavdelingen

  • Lisa Øverås, seniorrådgiver i seksjon for innkjøp, forvaltningsavdelingen

  • Bente Thori-Aamot, seniorrådgiver i seksjon for innkjøp, forvaltningsavdelingen

I tillegg har seniorrådgiver Harald Romundset, seniorrådgiver Ove Abrahamsen (begge fra seksjon for økonomi og styring, forvaltningsavdelingen) og seniorrådgiver Nils Hovd (seksjon for byggutvikling, eiendoms-, sikkerhets- og serviceavdelingen) deltatt på enkelte møter og/eller bidratt til rapporten på avgrensede områder.

2.4 Referansegruppen

Etter avtale med Kommunal- og moderniseringsdepartementet ble det etablert en referansegruppe med rådgivende funksjon for arbeidsgruppen. I referansegruppen deltok en representant fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet, seniorrådgiver Thomas Kjølner, og en fra Statsbygg, byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg.

Det har blitt avholdt tre møter med referansegruppen, hvor arbeidsgruppen har diskutert problemstillinger fra mandatet med referansegruppen og fått innspill underveis. Det understrekes i den forbindelse at rapporten kun står for arbeidsgruppens regning.