Årsrapport fra Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentariske forsamling for 2009

Dette dokument

  • Dokument 14 (2009–2010)
  • Dato: 08.02.2010
  • Utgiver: Delegasjoner
  • Sidetall: 4

Til Stortinget

Innledning

Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentariske forsamling for valgperioden 2005–2009 besto av følgende representanter:

Medlemmer

Varamedlemmer

Per-Kristian Foss (H), leder

Jorodd Asphjell (A)

Vidar Bjørnstad (A), nestleder

Lise Christoffersen (A)

Gunn Karin Gjul (A)

Karin S. Woldseth (FrP)

Øyvind Vaksdal (FrP)

Åse Gunhild Woie Duesund (KrF)

Bjørn Jacobsen (SV)

Eli Sollied Øveraas (Sp). Fra oktober 2007 Trond Lode (Sp)

Komitévervene var fordelt som følger:

Komité

Medlem

Varamedlem

Den faste komité

Per-Kristian Foss

Vidar Bjørnstad

Komiteen for politiske saker

Per-Kristian Foss

Vidar Bjørnstad

Komiteen for økonomiske saker og utvikling

Vidar Bjørnstad

Bjørn Jacobsen

Komiteen for sosial-, helse- og familiespørsmål

Jorodd Asphjell

Karin S. Woldseth

Komiteen for overvåkelse av medlemskapsforpliktelsene

Lise Christoffersen,

Karin S. Woldseth

Komiteen for kultur, vitenskap og utdanning

Åse Gunhild Woie Duesund

Lise Christoffersen

Komiteen for flyktninge- og befolkningsspørsål

Gunn Karin Gjul

Øyvind Vaksdal

Komiteen for miljø- og landbruksspørsmål

Bjørn Jacobsen

Trond Lode

Komiteen for juridiske saker og menneskerettigheter

Øyvind Vaksdal

Gunn Karin Gjul

Komiteen for likestillingsspørsmål

Karin S. Woldseth

Åse Gunhild Woie Duesund

Komiteen for reglements- og immunitetsspørsmål

Trond Lode

Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentariske forsamling for valgperioden 2009–2013 består av følgende representanter:

Medlemmer

Varamedlemmer

Karin S. Woldseth (FrP), leder

Anette Trettebergstuen (A)

Lise Christoffersen (A), nestleder

Tor Bremer (A)

Håkon Haugli (A)

Øyvind Vaksdal (FrP)

Sylvi Graham (H)

Ingjerd Schou (H)

Karin Andersen (SV)

Geir Pollestad (Sp)

Komitévervene er fordelt som følger:

Komité

Medlem

Varamedlem

Den faste komité

Karin S. Woldseth

Lise Christoffersen

Komiteen for politiske saker

Karin S. Woldseth

Lise Christoffersen

Komiteen for økonomiske saker og utvikling

Ingjerd Schou

Geir Pollestad

Komiteen for sosial-, helse- og familiespørsmål

Karin Andersen

Ingjerd Schou

Komiteen for overvåkelse av medlemskapsforpliktelsene

Lise Christoffersen,

Karin S. Woldseth

Komiteen for kultur, vitenskap og utdanning

Sylvi Graham

Tor Bremer

Komiteen for flyktninge- og befolkningsspørsmål

Anette Trettebergstuen

Øyvind Vaksdal

Komiteen for miljø-og landbruksspørsmål

Tor Bremer

Karin Andersen

Komiteen for juridiske saker og menneskerettigheter

Øyvind Vaksdal

Håkon Haugli

Komiteen for likestillingsspørsmål

Håkon Haugli

Anette Trettebergstuen

Generelt

Europarådet ble opprettet i 1949. Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) har i dag 47 medlemsland. Europarådet har til hovedformål å arbeide for styrking av menneskerettighetene, demokrati og rettsstaten i medlemslandene. Organisasjonen spiller også en viktig rolle i forbindelse med valgobservasjoner og i overvåkningen av medlemskapsforpliktelsene til de nye medlemslandene. Organisasjonens hovedsete og faste sekretariat ligger i Strasbourg.

PACE består av representanter for medlemslandenes nasjonalforsamlinger, totalt 318 medlemmer (og 318 varamedlemmer). PACE består av hovedforsamlingen, og i tillegg er det etablert ti faste komiteer: for politiske saker, for økonomiske saker og utvikling, for juridiske saker og menneskerettigheter, for sosial-, helse og familiespørsmål, for flyktninge- og befolkningsspørsmål, for kultur, vitenskap og utdanning, for miljø- og landbruksspørsmål, for likestillingsspørsmål, for reglements- og immunitetsspørsmål og for overvåkning av medlemslands forpliktelser. Det er også etablert en rekke underkomiteer. Lluis Maria de Puig fra Spania var Forsamlingens president også i 2009 (valgt i 2008 for en toårsperiode). Selv om Forsamlingen kun har rådgivende funksjoner, spiller den i praksis en betydelig rolle i Europarådet. Den vedtar resolusjoner og anbefalinger til medlemslandenes parlamenter og regjeringer på en rekke områder og overvåker de nye medlemslandenes overholdelse av sine medlemskapsforpliktelser. Det avholdes fire årlige hovedsesjoner i Strasbourg, vanligvis siste arbeidsuke i januar, april, juni og september. I tillegg holder de faste komiteene en rekke møter i løpet av året.

Hovedspørsmål

Forholdet mellom Russland og Georgia preget Forsamlingens arbeid også i 2009. Under høstsesjonen ble det avholdt debatt om situasjonen ett år etter konflikten mellom de to land. Sentrale temaer var tilgang for EU (EU monitors) til Sør-Osstesia og Abkhazia, fjerning av hindringer for humanitær assistanse til de to regionene, sikre bevegelsesfrihet for georgiske sivile, behovet for at Den internasjonale straffedomstol etterforsker mulige krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten på begge sider samt manglende russisk vilje til å oppfylle de krav som er stilt til landet i tidligere resolusjoner. Det ble også fremmet et eget forslag om å revurdere de russiske PACE-medlemmenes fullmakter. Dette forslaget fikk ikke medhold. Forsamlingen videreførte diskusjonen om reform av Den europeiske menneskerettighetsdomstolen og ikrafttredelse av protokoll 14. Protokoll 14 kan ikke tre i kraft før Russland har ratifisert protokollen. Forsamlingen diskuterte derfor en mulig interrimløsning som vil bidra til en effektivisering av saksbehandlingen i domstolen, uten behovet for ratifikasjon fra alle medlemsland.

Kjønnsbaserte brudd på menneskerettighetene ble debattert, med et særlig fokus på innvandrerkvinners situasjon og på problemstillinger som tvangsekteskap, bortføring til opprinnelsesland og kjønnslemlestelse. Andre sentrale temaer var konsekvensene av finanskrisen, Europarådet og FN-reform, menneskerettighetsforsvareres situasjon i Europa samt straffrihet. Også utviklingen i bl.a. Serbia, Armenia, Gaza, Moldova, Nord-Kaukasus, Hviterussland og Iran ble debattert. Klima- og miljøspørsmål sto sentralt på agendaen under høstsesjonen, og klimatoppmøtet som skulle finne sted i København desember 2009, preget diskusjonene.

Forsamlingen valgte under høstsesjonen Thorbjørn Jagland til ny generalsekretær i Europarådet for en femårsperiode. Valget ble utsatt under sommersesjonen pga. uenighet rundt prosessen og misnøye med Ministerkomiteens behandling av saken. Thorbjørn Jagland ble valgt med 165 mot den tidligere stats- og utenriksminister i Polen, Wlodzimierz Cimoszewiczs 80 stemmer. Det store flertallet og høy valgdeltakelse var en viktig bekreftelse på en bred støtte til den nye generalsekretæren i parlamentarikerforsamlingen, etter en periode med store splittelser. Valget skilte seg fra tidligere valg ved at organisasjonen har fått en generalsekretær med bakgrunn som statsminister og utenriksminister.

Europarådets menneskerettighetskommisær Thomas Hammarberg presenterte sin rapport under vårsesjonen, og kunne vise til en lang rekke besøk i Europarådets medlemsland det siste året. Hammarberg sa at til tross for Europas sterke tradisjon for beskyttelse av menneskerettighetene er dessverre diskriminering, fremmedfrykt og rasisme kjente fenomener i alle land. Funksjonshemmedes stilling, dårlig fungerende rettsvesen, innstramminger som representerer en trussel mot menneskerettighetene under henvisning til kampen mot terrorisme, var andre temaer Hammarberg belyste.

2009 viste igjen at PACE er et forum for debatt og konsensusbygging, også rundt kontroversielle temaer.

I 2009 deltok den norske delegasjonen på de fire delsesjonene i Strasbourg, og delegasjonsmedlemmene deltok jevnlig på ulike komitémøter. Den norske delegasjonen tok aktiv del i en rekke debatter, blant annet om Iran, klimaendringer, konsekvensene av finanskrisen, menneskerettigheter og internt fordrevne, straffrihet, finansiering av offentlige medier, tiltak mot kjønnsbaserte menneskerettighetsbrudd, kvinner i fengsler og valgobservasjon i Montenegro. Karin S. Woldseth (Fremskrittspartiet) var rapportør og fremla sin rapport om temaet innvandrerkvinner og deres risiko for å bli utsatt for vold i nære relasjoner. Delegasjonens medlemmer deltok på valgobservasjon i Montenegro og Makedonia.

Oslo, den 8. februar 2010

Karin S. Woldseth

delegasjonsleder