Sannhets- og forsoningskommisjonen
Kommisjonen for å granske fornorskingspolitikk og urett overfor samer, kvener/norskfinner og skogfinner ble ledet av Dagfinn Høybråten og besto av 11 andre fagpersoner, oppnevnt av Stortinget.
Kommisjonen avga sin rapport til Stortinget 1. juni 2023.
Rapport til Stortinget fra Sannhets- og forsoningskommisjonen
Behandlet i kontroll- og konstitusjonskomiteen
Rapporten ble behandlet i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Innstillingen ble avgitt 5. november 2024, og behandlet i Stortinget 12. november.
Stortinget vedtok blant annet følgende 12. november: «Stortinget vil formidle sin dypeste beklagelse for de overgrep fornorskingspolitikken innebar for samer, kvener/norskfinner og skogfinner. Med dette ber Stortinget om unnskyldning for tidligere stortings aktive rolle i fornorskingspolitikken, og erkjenner ansvar for denne politikkens konsekvenser for grupper og enkeltindivider.»
I forbindelse med behandlingen av Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport Stortinget 12. november 2024 ble det satt opp en lavvo på Eidsvolls plass. Foto: Stortinget.
Fra overrekkelsen 1. juni 2023
Les pressemelding fra Sannhets- og forsoningskommisjonen
Les pressemelding fra Stortinget
Les stortingspresident Masud Gharahkhanis tale ved overrekkelsen av rapporten
Se bilder fra overleveringen (kan benyttes fritt mot kreditering)
Se videoopptak fra overleveringen av rapporten nederst på siden.
Eksterne utredninger for Sannhets- og forsoningskommisjonen
- Kyllingstad, Jon Røyne, 2021. «Fysisk-antropologisk forskning på samer, kvener og skogfinner. Del 1: Når og hvor har slik forskning funnet sted og hvem var gjenstand for den?» Ekstern utredning for Sannhets- og forsoningskommisjonen (pdf)
- Nergård, Jens Ivar, 2021. «Nederlag og seire – Lulesamene i Tysfjord etter 2. verdenskrig». Ekstern utredning for Sannhets- og forsoningskommisjonen (pdf)
- Meløy, Marit, 2022. «Endringer i kjønnsroller og familiestruktur som følge av statlige tiltak i reindrifta.» Ekstern utredning for Sannhets- og forsoningskommisjonen (pdf)
- Aira, Harrieth og Oddmund Andersen, 2022. «Myndighetenes politikk og virksomhet overfor samer i området sør for Lyngen og nord for Saltfjellet fra rundt 1800 og frem til i dag.» Ekstern utredning for Sannhets- og forsoningskommisjonen (pdf)
- Andresen, Astri, 2022. «Konsekvenser av norske myndigheters politikk og virksomhet i skoltesamisk område fra cirka 1800 og fram til i dag.» Ekstern utredning for Sannhets- og forsoningskommisjonen (pdf)
- Pedersen, Steinar, 2022. «Assimilasjon/Fornorsking – Næringer – Tanadalen. Fra rundt 1800 til i dag.» Ekstern utredning for Sannhets- og forsoningskommisjonen (pdf)
- Kyllingstad, Jon Røyne, 2022. «Undersøkelse av fysisk antropologisk forskning på samer, kvener og skogfinner med vekt på norske myndigheters rolle – del 2.» Ekstern utredning for Sannhets- og forsoningskommisjonen (pdf)
- Strøm-Bull, Kirsti, 2023. «Konsekvenser av fornorsking på reindriftens rettigheter – belyst gjennom lovgivning og rettspraksis.» Ekstern utredning for Sannhets- og forsoningskommisjonen (pdf)
Kunstverk
Sammen med rapporten ble det overlevert 13 kunstverk.
Bestill papirutgave
Rapporten er på 658 sider (inkludert vedlegg). Papirutgaven kan bestilles fra ekspedisjonskontoret på Stortinget: ekspkont.postmottak@stortinget.no. Oppgi navn, adresse og telefonnummer.
Om kommisjonen
Granskningens formål var å legge grunnlag for anerkjennelse av samers og kveners/norskfinners erfaringer i møte med norske myndigheters politikk, og de konsekvensene disse erfaringene har hatt for dem som grupper og individer.
Mandatet beskriver tre oppdrag som kommisjonen skulle gjennomføre:
- Det skal gjøres en historisk kartlegging som beskriver norske myndigheters politikk og virksomhet overfor samer og kvener/norskfinner både lokalt, regionalt og nasjonalt.
- Virkningene av fornorskingspolitikken skal undersøkes. Kommisjonen skal se på hvordan fornorskingspolitikken har påvirket majoritetsbefolkningens syn på samer, kvener/norskfinner og undersøke betydninga av fornorskinga frem til i dag.
- Foreslå tiltak som bidrar til videre forsoning.
Den 9. mai 2019 innfortolket kommisjonen skogfinnene i mandatet.
Sekretariatet for Sannhets- og forsoningskommisjonen var etablert på UiT Norges arktiske universitet, og ble ledet av Liss-Ellen Ramstad.
Sannhets- og forsoningskommisjonens mandat
Kommisjonens medlemmer
Leder
- Dagfinn Høybråten, generalsekretær for Kirkens Nødhjelp
Medlemmer
- Professor Ivar Bjørklund, Tromsø
- Forsker Håkon Hermanstrand, Kolvereid
- Biskop emeritus Per Oskar Kjølaas, Tromsø
- Professor Pia Lane, Oslo
- Seniorrådgiver Anne Kristin Gurák, Hamarøy
- Forsker Marit Myrvoll, Evenes
- Professor emeritus Einar Niemi, Vadsø
- Professor Anne Julie Semb, Oslo
- Direktør Liv Inger Somby, Kautokeino
- Professor emeritus Aslak Syse, Oslo
- Førsteamanuensis Ketil Zachariassen, Tromsø
Historikk
Etter et representantforslag om en sannhetskommisjon for fornorskingspolitikk og urett begått mot det samiske og kvenske folk i Norge, vedtok Stortinget å opprette en slik kommisjon den 20. juni 2017, jf. Dokument 8:30 S (2016–2017) og Innst. 493 S (2016–2017).
Stortingets presidentskap fikk i oppdrag å utarbeide nærmere forslag til mandat, navn og sammensetning. Dette ble behandlet av Stortinget 14. juni 2018, jf. Innst. 408 S (2017–2018).
Arkivverket
Kommisjonens arkiver avleveres til Arkivverket.