Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortingsrepresentant for Fredrikshald, Wilhelm Hansen. Maleri av Jacob Munch. Halden historiske Samlinger.

Okkupert land – smålenene i Sveriges vold

Etter inngåelsen av Mossekonvensjonen beholdt Carl Johan deler av sin armé i Norge som et pressmiddel overfor nordmennene. Den svenske okkupasjonen av Smålenene (Østfold) kom til å vare helt til våren 1815.

Carl Johan oppholdt seg i den okkuperte delen av Smålenene fra 7. august, da han under salutt og militær parade flyttet inn i kommandantboligen i Fredrikstad. Den 21. august forflyttet han seg til Fredrikshald for derfra å overvåke forhandlingene med nordmennene om iverksettelsen av unionen.

Et ledd i svensk okkupasjonspolitikk var å kreve at innbyggerne i de okkuperte områder avla troskapsed til Sveriges konge. Dette fikk konsekvenser da Fredrikshald i september valgte utsending til det overordentlige Stortinget som skulle forhandle med svenskene om unionen. Valgt ble kjøpmann Wilhelm Hansen, en av 15 som hadde skrevet under på byens troskapsed til Carl 13. Da hans fullmakt skulle godkjennes, ble den avvist, og Wilhelm Hansen ble nektet å møte på Stortinget under henvisning til den eden han hadde avlagt til en fremmed fyrste.

Etter at Stortinget den 4. november hadde valgt Carl 13. til Norges konge og kongens ed til Grunnloven var overlevert Stortinget den 10. november, ble Wilhelm Hansens mandat godkjent og han møtte fra 11. november til Stortinget gikk fra hverandre 26. november. Hansen møtte også på stortingene i 1824 og 1830.

Fredrikshald ble etter overtakelsen sete for grev Hans Henrik von Essen, den svenske generalguvernør i Norge. Carl Johan oppholdt seg i byen sammen med sin sønn Oscar da han, den 7. november, mottok Stortingets deputasjon, som meldte at Carl 13. var valgt til Norges konge. Dagen etter forlot Carl Johan byen og reiste til Christiania for å møte Stortinget.

Denne artikkelen tilhører nettutstillingen «Stortinget og unionen med Sverige». Nettutstillingen inneholder 30 artikler, som forteller hvordan Norge kom inn i unionen i 1814, hvordan de 91 årene i unionen forløp og hvordan Norge gikk ut av unionen i 1905. Les flere artikler i nettutstillingen.

Fullmakt for Wilhelm Hansen til Stortinget 1814.

Fullmakt for Wilhelm Hansen til Stortinget 1814. Stortingsarkivet.

Sist oppdatert: 28.06.2019 12:43
: