Muntlig spørsmål fra Heidi Greni (Sp) til distrikts- og digitaliseringsministeren

Om statsråden er enig i distriktsnæringsutvalgets konklusjon om sentralisering av statlige arbeidsplasser, og om statsråden har konkrete virkemidler for å kompensere distriktskommunene for sentraliseringen som har pågått de siste åtte årene

Datert: 21.04.2021
Besvart: 21.04.2021 av distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland

Heidi Greni (Sp)

Spørsmål

Heidi Greni (Sp): Mitt spørsmål går også til distriktsministeren.

I perioden 2013–2019 ble det 21 259 flere statlige arbeidsplasser i Norge. Samtidig ble antall kommuner redusert fra 422 til 356. Hele 261 av de kommunene hadde færre statlige arbeidsplasser i 2019 enn de hadde i 2013. Disse kommunene har til sammen tapt 9 192 statlige arbeidsplasser. I Norge som helhet har statlige arbeidsplasser økt med 15 pst. i disse årene. Utenom de største byene har det gått ned med 13 pst.

I fjor høst kom distriktsnæringsutvalget med sin utredning. De gikk gjennom distriktspolitikken for å se på hvor viktig næringslivet er for bosetting og utvikling i hele Norge. Blant de mange funnene i utredningen er det ett som er spesielt interessant. Arbeidsplasser i offentlig sektor, og særlig i staten, er sentralisert i større grad enn i næringslivet.

Det konkluderes altså med at arbeidsplasser i staten er sentralisert i større grad enn i næringslivet, og derfor er mitt spørsmål til statsråden: Er statsråden enig i distriktsnæringsutvalgets konklusjon, og har statsråden noen konkrete virkemidler for å kompensere distriktskommunene for den voldsomme sentraliseringen av statlige arbeidsplasser de er blitt rammet av de siste åtte årene?


Les hele debatten