Muntlig spørsmål fra Audun Lysbakken (SV) til statsministeren

Om en alvorlig episode der menneskerettighetsbrudd ble begått av norsktrente syriske styrker under og/eller etter perioden med norsk militær trening, og hvorvidt statsministeren mener at norske myndigheter har hatt god nok kontroll på hvem som har fått norsk militær trening

Datert: 30.05.2018
Besvart: 30.05.2018 av statsminister Erna Solberg

Audun Lysbakken (SV)

Spørsmål

Audun Lysbakken (SV): Statsministeren har tidligere forsikret Stortinget om at norske myndigheter ville ha god kontroll på hvem norske soldater skulle trene i sine oppdrag i Syria, Jordan og Irak i forbindelse med den såkalte Operation Inherent Resolve i Midtøsten. I går fikk jeg svar fra forsvarsministeren på et skriftlig spørsmål. På spørsmål om regjeringen har informasjon om menneskerettighetsbrudd begått av norsktrente syriske styrker under og/eller etter perioden med norsk militær trening, beskriver forsvarsministeren det han selv kaller en alvorlig episode som involverte en av de norsktrente gruppene. Forsvarsministeren skriver i sitt svar, og jeg siterer:

«Norske styrker hadde klar instruks om at [...] mulige brudd på menneskerettighetene og krigens folkerett skulle følges opp, og at slike forhold skulle rapporteres i OIRs kommandokjede og via Forsvaret til Forsvarsdepartementet. Norske styrker oppdaget én alvorlig episode blant de lokale styrkene i den tidsperioden de var operative.»

Når noe sånt kan skje - en alvorlig episode som regjeringen beskriver det som selv - mener statsministeren at norske myndigheter har hatt god nok kontroll på hvem som har fått norsk militær trening?


Les hele debatten