Spørsmål
Kari Elisabeth Kaski (SV): Regjeringen sier at statsbudsjettet skal få ned de økonomiske forskjellene i Norge og kutte klimagassutslipp, og det har jeg lyst til å bore ned i.
I kapittel 6 i nasjonalbudsjettet er det et fint underkapittel. For dem som ikke har lest det ennå, f.eks. i Høyre, kan jeg anbefale det. Dette er nemlig et kapittel som følger opp et SV-gjennomslag i et budsjettforlik, om å rapportere mer og bredere på ulikhetsutviklingen i Norge. Det er interessant lesning. Det slås fast at ulikhetene i Norge har økt de siste ti årene, og inntektsveksten har vært svakest for dem med lavest inntekt og sterkest i toppen av inntektsfordelingen. Det skaper ulikhet.
Lønnsulikheten øker også i Norge, men der vi virkelig ser stor ulikhet i Norge, er når det gjelder fordeling av formue. Ulikheten i Norge er nå så stor at de rikeste 10 pst. i Norge eier mer enn alle oss andre til sammen. Samtidig som vanlige folk fikk dårligere råd mellom 2020 og 2023, ble Norges 400 rikeste 63 pst. rikere. Formuesulikheten er også selvforsterkende, fordi de med stor formue både kan spare mer, har høyere avkastning på formuen sin og betaler en lavere andel skatt på formuen sin sammenlignet med hva vanlige folk gjør. Ulikheten i Norge trekkes særlig opp av den øverste prosenten, de 1 pst. rikeste. De har i snitt en totalformue på 84 mill. kr.
Om man ønsker et samfunn med små forskjeller, som finansminister Vedum vektla i finanstalen sin, må man ta på alvor at dette ikke går over av seg selv. Tiår med ulikhetsvekst stanses ikke av det blotte faktum at vi har en Arbeiderparti–Senterparti-regjering. Det trengs også en politikk som omfordeler. Da er mitt spørsmål: Vil dette statsbudsjettet redusere forskjellene i Norge og stanse utviklingen hvor de 10 pst. og 1 pst. rikeste i Norge bare blir rikere og rikere?