Spørsmål
Grunde Almeland (V): Mer enn 10 pst. av barna vokser opp i en fattig familie. Det betyr at mer enn hvert tiende barn – eller i gjennomsnitt to til tre elever i hvert klasserom – vokser opp i en familie med dårlig råd. I en slik situasjon, og med en regjering som har lovet å utjevne forskjeller, skulle vi tro at statsbudsjettet for 2025 innebar et krafttak for å bekjempe fattigdom i barnefamilier. Det er det ikke spor av. Snarere fører statsbudsjettet en politikk i feil retning. Det er reelt sett et kutt i barnetrygden på nesten 1 mrd. kr. Det er penger vi vet ville kunne utgjort en forskjell.
For over et år siden mottok statsråden en rekke anbefalinger fra regjeringens eget ekspertutvalg for barn i fattigdom. Anbefalingene fra ekspertene var tydelige. Vi kan redusere antallet barn i fattige familier i Norge ved å gjøre noen helt enkle og konkrete grep: øke barnetrygden betydelig og skattlegge den. Dette er tiltak Venstre har foreslått i flere år, men som regjeringen har stemt ned.
Andre ting ekspertgruppen foreslo, var en mer forutsigbar bostøtte, løpende barnehageopptak, gratis kjernetid i barnehage og flere områdesatsinger – for å nevne noe. Alt dette ser vi få spor av, og regjeringen stemmer det ned gjentatte ganger, til tross for at Venstre foreslår det.
På det året som er gått siden statsråden mottok ekspertgruppens rapport, har det skjedd lite. Det virker på meg som om rapporten ble lagt i en skuff, og det i en tid der lommeboken til folk blir trangere og vi kan se langt etter første rentekutt. I et statsbudsjett der oljemilliardene sitter løst, har Arbeiderpartiet og Senterpartiet altså ikke funnet penger til helt gryteklare tiltak vi vet ville kunne løftet flere barn ut av fattigdom.
Mener statsråden at regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025 vil føre til flere eller færre barn som vokser opp i fattigdom?