Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:558 (2024-2025)
Innlevert: 02.12.2024
Sendt: 03.12.2024
Besvart: 10.12.2024 av utenriksminister Espen Barth Eide

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Hva er regjeringens holdning til tyrkisk-støttede SNAs angrep på kurdere i Syria, og hvordan vil regjeringen hindre at norske våpen havner i hendene på tyrkisk-støttede grupper i Syria?

Begrunnelse

Syrian National Army (SNA) er en væpnet gruppe som opptrer som Tyrkias forlengede arm i Syria, som en del av Tyrkias krigføring mot kurdiske selvstyremyndigheter.
I helgen inntok SNA byen Tal Rifaat og omkringliggende landsbyer, hvor ca. 200.000 kurdiske flyktninger har søkt tilflukt etter at SNA og den tyrkiske hæren inntok den nærliggende byen Afrin i 2018.
Internt fordrevne, sivile kurdere fra Afrin og Aleppo er nå isolerte og står overfor en humanitær katastrofe, mens SNA utnytter islamistiske Hayat Tahrir al-Shams (HTS) frammarsj mot Assad-regimet til å angripe kurdiske områder.
Spørsmålsstiller ønsker å vite hvordan regjeringen stiller seg til SNAs angrep på kurdiske områder og hva regjeringen vil foreta seg for å unngå at sivilbefolkningen der blir utsatt for krigsforbrytelser, slik FNs undersøkelseskommisjon i 2020 dokumenterte at SNA utførte i stor skala.
Regjeringen varslet 11. september i år at den igjen ville åpne for eksport av forsvarsmateriell til Tyrkia, etter at forrige regjering stoppet dette i 2019 på grunn av Tyrkias angrep på Syria. Som NATO-medlem tilhører Tyrkia landgruppe 1, som Norge per i dag ikke krever sluttbrukererklæring med reeksportklausul fra før våpeneksport kan finne sted.
Oberst Haitham Afisi i SNA har tidligere innrømmet at Tyrkia støtter organisasjonen med trening, lønninger og våpen. Britiske Conflict Armament Research (CAR) fant i en rapport i fjor en rekke tilfeller hvor våpen beslaglagt fra islamistiske IS hadde sin opprinnelse fra SNA.
Spørsmålsstiller vil vite hva regjeringen vil gjøre for å hindre at norskproduserte våpen og ammunisjon ikke havner hos SNA, nå som regjeringen åpner for eksport til Tyrkia uten sluttbrukererklæring.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Det politiske landskapet i Syria har endret seg dramatisk de siste dagene. Det er nå ikke klart hvem som vil styre landet fremover og hvordan dette vil påvirke situasjonen i ulike deler av landet som har vært styrt av ulike politiske grupperinger.

Norge er opptatt av at maktovergangen gjennomføres fredelig, og jeg slutter meg til oppfordringen fra FNs spesialrepresentant for Syria om at partene må respektere humanitærretten, og især plikten til å beskytte sivile og sivil infrastruktur.

Det er nå viktig at det blir et overgangsstyre som er inkluderende og at Syrias politiske, etniske og religiøse mangfold blir representert og respektert. Norge vil arbeide for at dette skal skje på en måte hvor FN og det internasjonale samfunnet bistår syrerne i det som vil bli en krevende politisk prosess. Denne prosessen må være eid og ledet av det syriske folk.

Som utenriksminister og konstitusjonelt ansvarlig for norsk eksportkontroll kan jeg forsikre om at regjeringen vil gjøre det vi kan for å hindre at norsk forsvarsmateriell havner på avveie.
Dette underbygges gjennom en fortsatt streng praktisering av eksportkontrollregelverket. Hver sak blir vurdert grundig i tråd med regelverket og UDs retningslinjer. Normaliseringen av saksbehandlingen for eksportlisenser for forsvarsmateriell til Tyrkia endrer ikke dette.

Jeg vil understreke at selv om et land er åpent for å motta forsvarsmateriell fra norske bedrifter, vil man ikke automatisk få godkjent søknader. Dette gjelder uavhengig av land. UDs vurderinger inkluderer blant annet risiko for om materiellet kan brukes til intern undertrykking, til brudd på humanitærretten, militært engasjement i andre land eller avledning. For å forhindre at norsk forsvarsmateriell havner på avveie, er nettopp arbeidet fra organisasjoner som britiske Conflict Armament Research (CAR) viktig. Utenriksdepartementet har jevnlig kontakt med organisasjonen. Jeg kan forsikre om at informasjon fra organisasjoner som blant annet CAR er en del av informasjonstilfanget Utenriksdepartementet ser til i vurderinger av hvorvidt eksporttillatelser kan innvilges eller ikke.