Skriftlig spørsmål fra Terje Halleland (FrP) til finansministeren

Dokument nr. 15:406 (2024-2025)
Innlevert: 16.11.2024
Sendt: 18.11.2024
Besvart: 20.11.2024 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Terje Halleland (FrP)

Spørsmål

Terje Halleland (FrP): Hvor mye av utdelingen til kommuner fra havbruksfondet skyldes innføring av grunnrente på havbruk?

Begrunnelse

Finansministeren fremstiller i flere media at den økte utbetaling til kommunene fra havbruksfondet skyldes regjeringens innføring av grunnrente på havbruk.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Grunnrenteskatt på havbruk ble innført fra 2023. Grunnrenteskatten har lagt grunnlaget for økte inntekter til Havbruksfondet. Årets utbetaling fra Havbruksfondet på 4,7 mrd. kroner er den største siden fondet ble opprettet i 2017. Grunnrenteskatten på havbruk sikrer at en større del av verdiene som skapes ved utnyttelse av våre felles ressurser, kommer kystsamfunnene til gode.
En viktig premiss for regjeringen ved innføring av grunnrenteskatten var at vertskommuner og fylker skulle komme bedre ut. Derfor går nå en langt større andel av inntektene fra salg av oppdrettstillatelser (fra 40 til 55 prosent) til Havbruksfondet. For regjeringen har det vært viktig at kommunesektoren sikres en andel av grunnrenteinntektene, samtidig som det er ønskelig med stabile inntekter for kommunesektoren. I tillegg ble derfor avgiften på oppdrettsfisk økt (fra 40,5 øre per kg i 2022 til 93,5 i 2024). Avgiften kommer til fratrekk krone for krone i fastsatt grunnrenteskatt, og fungerer nå som en mekanisme som fordeler en del av grunnrenteskatten til Havbruksfondet.
Dette kunne vi derfor ikke gjort uten grunnrenteskatten. Mens avgiften på oppdrettsfisk er uavhengig av lønnsomhet, er grunnrenteskatten basert på overskuddet hvert enkelt år. Fordi avgiften kommer til fratrekk krone for krone i grunnrenteskatten, kan den settes høyt uten at det svekker lønnsomheten til oppdretterne. Det gir høye og stabile inntekter til vertskommuner og -fylker.