Skriftlig spørsmål fra Marian Hussein (SV) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1218 (2024-2025)
Innlevert: 13.02.2025
Sendt: 14.02.2025
Besvart: 20.02.2025 av utenriksminister Espen Barth Eide

Marian Hussein (SV)

Spørsmål

Marian Hussein (SV): Det pågår harde kamper mellom fremmedkrigere fra IS og regjeringssoldater i Puntland, der mange krigere og soldater har blitt drept.
Hva gjør Norge for å hindre at IS tar kontroll over den selvstyrte regionen, og vil regjeringen bevilge penger til humanitær hjelp?

Begrunnelse

Ifølge nasjonale og internasjonale nyhetskilder pågår det harde kamper mellom IS-krigere og sikkerhetsstyrker i Puntland.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Vi er kjent med at det pågår militære operasjoner i enkelte områder av Puntland rettet mot personer angivelig med tilhørighet til IS. Disse personene har vært i området over tid, men det er også rapportert om at det er et økende antall nyankommende, hvor flere skal ha utenlandsk opprinnelse. Situasjonen er uavklart, men tilgjengelig informasjon tyder så langt ikke på at IS er i ferd med å ta over delstaten. Etter hva vi forstår samarbeider IS-grupperingene med enkelte lokale klansgrupper.
Norge har et sterkt engasjement i Somalia. Hovedmålsettingen for Norges politikk i Somalia er å bidra til stabilitet og utvikling gjennom å støtte tiltak som kan skape grunnlag for fred og nasjonal forsoning. Støtten skal bidra til å videreutvikle myndigheter og institusjoner som fremmer politisk stabilitet og økonomisk utvikling. Det har blant annet til hensikt å gjøre både delstatene og føderalstaten bedre i stand til å ta ansvar for egen sikkerhet og bekjempe terrorisme. Norge har ingen militær tilstedeværelse i Somalia. Vi bidrar heller ikke med militær eller økonomisk støtte til sikkerhetsstyrkene.
Norge er medlem av, og bidragsyter til den globale koalisjonen mot IS, og støtter tiltak innen anti-terrorfinansiering i Øst-Afrika og på Afrikas Horn, blant annet gjennom FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC), Global Center on Cooperative Security og Financial Action Task Force (FATF).
I 2024 ble det øremerket i overkant av NOK 100 millioner i humanitær bistand til Somalia, i tillegg kommer indirekte støtte gjennom fond, kjernestøtte til FN og regionale avtaler. Våre humanitære partnere har et solid engasjement i alle Somalias regioner inkludert støtte til Puntland. Norges humanitære innsats er basert på de humanitære prinsippene og svarer på akutte behov. I den sammenheng har det vært viktig for partnerne at det er en viss fleksibilitet i bruk av midlene, som betyr at vi ikke øremerker humanitære midler per region i Somalia.