Skriftlig spørsmål fra Ingunn Foss (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2919 (2023-2024)
Innlevert: 26.09.2024
Sendt: 27.09.2024
Besvart: 07.10.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Ingunn Foss (H)

Spørsmål

Ingunn Foss (H): Oppslag i Fædrelandsvennen 26. september 2024 viser at Agder topper statistikken for arrestasjon av mindreårige.
Kan statsråden redegjøre for om det er like rutiner for arrestasjon av mindreårige i alle politidistrikt, eventuelt hvorfor Agder skiller seg ut?

Begrunnelse

Fædrelandsvennen skriver at 50 barn ble plassert på celle i Agder politidistrikt i løpet av 2023. Tallet for Agder ligger over tallene for Oslo.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Det finnes både nasjonalt regelverk og retningslinjer som regulerer og beskriver pågripelse, innbringelse og bruk av arrest overfor mindreårige.
Av straffeprosessloven følger det at personer under 18 år ikke bør pågripes hvis det ikke er særlig påkrevd. Riksadvokaten har i brev 11. februar 2022 skjerpet inn kravene til begrunnelse for at dette vilkåret er oppfylt. Bakgrunnen for innskjerpelsen var blant annet en undersøkelse fra Sivilombudet i 2021 som påpekte at det ofte var mangler knyttet til begrunnelsen for fengslingen, selv om politiet virket å ha et bevisst forhold til den særlig høye terskelen for pågripelse av barn.
Politidirektoratet har nylig revidert sin arrestinstruks for politiet, denne gjelder for alle politidistrikt og er lik i hele landet. Arrestinstruksen trådte i kraft 1. september 2024 og er under implementering i politidistriktene. I instruksen er det gitt retningslinjer for vurderingene knyttet til bruk av arrest for mindreårige mellom 15 og 18 år og barn under 15 år skal etter arrestinstruksen ikke settes i arrest. Formålet med instruksen er å sikre at alle tjenestepersoner i politiet praktiserer regelverket om innsettelse og opphold i politiets arrester på en ensartet og god måte. Jeg mener det eksisterende lovverket og den reviderte arrestinstruksen gir et godt grunnlag for en ensartet praksis for pågripelse og innsettelse av mindreårige i arrest i alle politidistrikt i Norge.
Politidirektoratet lager årlig en rapport om arrestforhold for mindreårige i Norge. Årsrapporten for arrestforhold i 2023 viser som påpekt at Agder politidistrikt skiller seg ut ved at politidistriktet har hatt et høyere antall mindreårige i arrest sammenlignet med andre distrikter. Agder politidistrikt har via Politidirektoratet opplyst om at distriktet har hatt store utfordringer innenfor ungdomskriminalitet og at en av hovedårsakene til dette antas å være at flere av landets barnevernsinstitusjoner er plassert i dette fylket. Både Agder politidistrikt og Riksadvokaten har vist til at ungdom på barnevernsinstitusjon utgjør mer enn halvparten (29 av 50) av tilfellene der mindreårige har blitt plassert på celle i 2023. Agder politidistrikt har gjennomgått samtlige av tilfellene der mindreårige ble plassert på celle, og opplyser om at flere av disse har begått alvorlige straffbare forhold som har resultert i lange ubetingede fengselsstraffer.
Selv om konkrete forhold kan bidra til å forklare hvorfor Agder politidistrikt har hatt et høyere antall mindreårige i arrest, har Agder politidistrikt opplyst om at distriktet fremover vil iverksette flere tiltak for å redusere dette antallet. Blant annet vil distriktet sammen med barnevern og barnevernsinstitusjoner gjennomgå sine rutiner for arrestasjon av mindreårige. Det er også igangsatt en revisjon av organiseringen av arrestasjon i distriktet, der det blant annet skal ses på mulighetene for å i større grad benytte alternativer til å plassere mindreårige på celle.
Jeg viser også til mitt svar til representanten Wetrhus Thorsvik sitt spørsmål nr. 2925 om samme tematikk, og til mitt tidligere svar til representanten Bastholm sitt spørsmål nr. 519.