Skriftlig spørsmål fra Rasmus Hansson (MDG) til fiskeri- og havministeren

Dokument nr. 15:2915 (2023-2024)
Innlevert: 26.09.2024
Sendt: 26.09.2024
Besvart: 03.10.2024 av fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss

Rasmus Hansson (MDG)

Spørsmål

Rasmus Hansson (MDG): En intern rapport fra Fiskeridirektoratet viser at nær en av tre oppdrettstorsk som ble sendt til slakteri i februar i år var i gang med gytingen, Dette står i sterk kontrast til næringens egne tall. Gyting i merd er en alvorlig trussel mot kysttorsken.
Vil statsråden, i lys av dette, omgående stanse torskeoppdrett langs kysten?

Begrunnelse

Den 24. september skrev Dagens Næringsliv om en intern rapport fra Fiskeridirektoratet, som viser at nær en av tre torsk som ble sendt til slakteri i februar i år var i gang med gytingen. Oppdretterne selv meldte at kun to prosent av fisken var i gyteprosess. Dette er alvorlig. Gyting i merd er en stor trussel mot kysttorsken, og dermed mot både økosystemene langs kysten og mot den viktigste ressursen i fiskerinæringen.
Torskeoppdrett blir av mange sett på som en stor fremtidig næring i Norge. Det er gitt konsesjon til nær 80 lokaliteter med til sammen 88 000 tonn biomasse.
Fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen konkluderer, basert på funnene i den nevnte rapporten, med at torskeoppdrettsnæringen ikke er moden nok.

Marianne Sivertsen Næss (A)

Svar

Marianne Sivertsen Næss: Den ferske evalueringen av tilsyn med torskeoppdrett fra Fiskeridirektoratet tyder på at torskeoppdrettere ikke klarer å hindre kjønnsmodning og gyting i merd, selv med en relativt lav total produksjon. Evalueringen viser imidlertid også at ikke alle oppdrettere hadde et like stort problem med kjønnsmodning. I sum tyder dette på at noen oppdrettere synes å ha kontroll på utfordringen med gyting i merd, mens andre ikke har samme grad av kontroll. Jeg mener at aktørene må dele kunnskap og erfaringer med hverandre og at erfaring fra «beste praksis» implementeres av hele næringen.
Det er flere grunner til at kjønnsmodning og gyting i merd er uønsket. Havforskningsinstituttet skriver i sin risikorapport fra 2022 at den største risikoen ved torskeoppdrett er genetisk innblanding fra oppdrettstorsk til ville torskebestander. I tillegg skaper kjønnsmodning hos oppdrettstorsk velferdsproblemer som gytespreng, og det reduserer kvaliteten på fisken.
Det mangler imidlertid fremdeles tilstrekkelig kunnskap om i hvor stor grad, avkom av oppdrettstorsk overlever og reproduserer seg i naturen. Tilstanden til flere kysttorskbestander, og særlig i Midt-Norge, er svært dårlig, og flere områder er underlagt sterke fiskerestriksjoner. Selv med et noe usikkert kunnskapsgrunnlag mener jeg derfor, i tråd med føre-var-prinsippet, at gyting i merd må unngås. Næringen har selv uttalt at mange av problemene med kjønnsmodning og gyting i merd nærmer seg løst. Samtidig viser Fiskeridirektoratets tilsyn at aktørene har et stykke igjen til målet.
Produksjonen av oppdrettstorsk i Norge er liten. Jeg ønsker en fremtidig vekst i torskeoppdrett, men veksten i næringen må være bærekraftig. Torskeoppdrett har allerede hatt flere vekstfaser som har endt i kollaps, fordi oppdretterne ikke har hatt kontroll på sykdom, miljøpåvirkningen eller fiskevelferden. For å hindre en ny vekstfase med etterfølgende kollaps, er vi avhengig av en forsiktig vekst mens kunnskapshullene dekkes.