Ove Trellevik (H): Når begynte regjeringen dialogen med EU om rammebetingelsene for eksport av blått hydrogen fra Norge, hvordan har denne dialogen vært fulgt opp for å sikre norske interesser i RED III ? (EU direktiv 2023/2413), og hvordan vil regjeringen følge opp rammevilkårene for blå hydrogenproduksjon i Norge etter Equinors beslutning?
Begrunnelse
Det nå er seks år siden EU vedtok RED II og det ennå ikke er gjort gjeldende i Norge, mens EU-institusjonene har forhandlet og vedtatt RED III som setter spesifikke mål for fornybar energi i EU. I 2030 skal 42 % av hydrogenet være grønt hydrogen laget med elektrisk kraft, og 60 prosent i 2035. Dette er bindende for medlemslandene og for de industrielle brukerne.
I media kan lese at Equinor skrinlegger planene om produksjon av blått hydrogen i Norge og transport av hydrogenet i rør til Tyskland. Det begrunnes med at rammevilkårene ikke er til stede, og at både tilbuds- og etterspørselssiden mangler.
«Det er få prosjekter jeg følger så tett som det norsk-tyske samarbeidet om wasserstoff,» sa tidligere næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) på et seminar om mulighetene for norsk hydrogensalg til Tyskland i desember 2022. Samtidig er det uklart hva slags dialog regjeringen har hatt med EU og særlig tyske myndigheter om mulighetene for samarbeid knyttet til blått hydrogen.