Skriftlig spørsmål fra Kari Elisabeth Kaski (SV) til finansministeren

Dokument nr. 15:2904 (2023-2024)
Innlevert: 24.09.2024
Sendt: 25.09.2024
Besvart: 02.10.2024 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Kari Elisabeth Kaski (SV)

Spørsmål

Kari Elisabeth Kaski (SV): Nå som Norge har støttet Palestinas resolusjon om å innføre sanksjoner mot aktører som bidrar til okkupasjonen av Palestina, vil da finansministeren sikre at Statens Pensjonsfond Utland trekker ut sine investeringer i bedrifter som bidrar eller kan muligens bidra til okkupasjonen av Palestina?

Begrunnelse

FN vedtok 18. september, med overveldende flertall, en resolusjon fremmet av Palestina som krever at den israelske okkupasjonen oppheves. Generalforsamlingen oppfordret statene til å avstå fra å anerkjenne Israels tilstedeværelse i territoriet som lovlig og å sikre at de ikke gir hjelp eller bistand til å opprettholde situasjonen skapt av okkupasjonen. Dette inkluderer å iverksette tiltak for å hindre deres statsborgere, selskaper og enheter under deres jurisdiksjon fra å delta i aktiviteter som støtter eller opprettholder Israels okkupasjon.

Videre oppfordrer resolusjonen statene til å implementere sanksjoner, som reiseforbud og frysing av eiendeler, mot individer og enheter som er involvert i å opprettholde Israels ulovlige tilstedeværelse i territoriet. Dette inkluderer å ta opp spørsmål knyttet til vold fra bosettere og å sikre at de som er engasjert i disse aktivitetene møter juridiske og økonomiske konsekvenser.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Den 18. september stemte Norge, sammen med 123 andre land, for en resolusjon lagt frem av Palestina i FNs generalforsamling. Norge var også medforslagsstiller til resolusjonen. Resolusjonen bygger på og følger opp Den internasjonale domstolens rådgivende uttalelse av 19. juli, der domstolen blant annet slår fast at Israels fortsatte tilstedeværelse i Det okkuperte palestinske territoriet er ulovlig og må opphøre. Resolusjonen stiller en rekke krav til Israel, blant annet at de innen 12 måneder må avslutte sitt ulovlige nærvær i det okkuperte palestinske territoriet, og at de overholder sine folkerettslige forpliktelser, som blant annet presisert av domstolen. Resolusjonen kommer også med flere oppfordringer til det internasjonale samfunnet, blant annet – som representant Kaski er inne på i sitt spørsmål - at stater gjennomfører sanksjoner i samsvar med sine internasjonale forpliktelser.
For investeringene i Statens pensjonsfond utland (SPU) har vi et etisk rammeverk det er bred enighet om i Stortinget. Retningslinjene for observasjon og utelukkelse av selskaper fra SPU har kriterier om blant annet alvorlige krenkelser av individers rettigheter i krig eller konfliktsituasjoner og grove eller systematiske krenkelser av menneskerettighetene. Det er det faglig uavhengige Etikkrådet som overvåker om fondets investeringer er i strid med disse retningslinjene. Dersom rådet finner at så er tilfellet, gir det råd til Norges Banks hovedstyre, som tar beslutninger i slike saker. Etikkrådet har hele tiden lagt til grunn at de israelske bosettingene på Vestbredden er ulovlige etter folkeretten. Etter tilråding fra Etikkrådet er til sammen ni selskaper så langt utelukket fra SPU på bakgrunn av virksomhet på Vestbredden.
Konfliktnivået har eskalert den senere tiden i det okkuperte palestinske territoriet. Finansdepartementet mottok 30. august en redegjørelse fra Etikkrådet om sitt arbeid med selskaper med tilknytning til det okkuperte palestinske territoriet i lys av denne situasjonen. Brevet er lagt ut på Finansdepartementets nettside. Jeg vil orientere Stortinget om denne redegjørelsen på egnet måte, jf. mitt svar på spørsmål 2. september fra representanten Kari Elisabeth Kaski.