Ola Elvestuen (V): Er statsråden sikker på at alle miljøkravene i EUs prosjektdirektiv har blitt fulgt opp ved utstedelse av utvinningstillatelser og ved etablering av gassrørledninger på norsk sokkel, eller vil statsråden sette i gang en undersøkelse av dette?
Begrunnelse
En ny undersøkelse utført av den danske Kammeradvokaten har avdekket flere brudd på EUs prosjektdirektiv i forbindelse med utstedelse av utvinningstillatelser til olje- og gasselskaper på dansk sokkel over de siste 34 årene. Bruddene omfatter manglende gjennomføring av nødvendige miljøvurderinger, såkalte EIA-utredninger (Environmental Impact Assessments), som skulle ha vurdert de konkrete miljøkonsekvensene av hvert prosjekt.
I en orientering til Folketinget har Energistyrelsen varslet at de skal gjennomføre undersøkelser for å kartlegge om dette har ført til miljøskader. Konsekvensene kan potensielt bli tilbakekall av utvinningstillatelser og en stans i produksjonen på flere felt.
Blant installasjonene i Danmark hvor det er funnet brudd på miljøregelverket er fire gassrørledninger: Europipe I, Europipe II, Franpipe og Zeepipe. Alle disse rørledningene har sitt utspring på norsk sokkel og går gjennom dansk farvann til kontinentet.
EUs prosjektdirektiv, som krever grundige miljøvurderinger før utstedelse av slike tillatelser, er også implementert i Norge gjennom EØS-avtalen. På bakgrunn av den danske saken, er det viktig å forsikre seg om at norske myndigheter følger de samme reglene og sikrer at tilsvarende feil ikke skjer her i Norge.