Marian Hussein (SV): Hvordan vurderer helse- og omsorgsministeren helseforetakenes oppfølging av styringssignal gitt og vedtatt i foretaksmøtene 20. april 2021 om å sikre at rehabiliteringstilbud innen spesialisthelsetjenesten ikke legges ned før man har sikret at kommunene eventuelt er i stand til å overta ansvaret for de aktuelle pasientgruppene, jf. blant aktuell sak ved Oslo Universitetssykehus?
Begrunnelse
Føringene og vedtakene i foretaksmøtene mellom regionale helseforetak og Helse- og omsorgsdepartementet 20. april 2021 er oppfølging av Stortingets anmodningsvedtak fra 9. mars 2021 (Innst. 271 S (2020–2021)):
«Stortinget ber regjeringen sørge for at rehabiliteringstilbud innen spesialisthelsetjenesten ikke legges ned før man har sikret at kommunene er i stand til å overta ansvaret for de aktuelle pasientgruppene.»
Flere rapporter viser endringer i spesialisthelsetjenestens rehabiliteringstilbud som ikke er fulgt opp med tilsvarende oppbygging av tilbud i kommunene.
Riksrevisjonens rapport om rehabilitering i helse- og omsorgstjenestene (Dokument 3:12 (2023–2024) viser at hele seks av syv kommuner mangler lovpålagt kompetanse på området.
Ved Oslo universitetssykehus (OUS) er det nå satt i gang et prosjekt for å vurdere ulike alternativer for avvikling av Enhet for rehabilitering og Enhet for dagbehandling ved Aker sykehus i dagens form. OUS peker selv på at oppdraget berører mange ansatte og pasienter. Etter planen skal endelig vedtak skje i midten av november.
Ansatte og brukerorganisasjoner viser til at dagens tilbud ved Enhet for rehabilitering og Enhet for dagbehandling ved Aker sykehus er rehabilitering som i henhold til Pakkeforløp hjerneslag skal skje i spesialisthelsetjenesten. De frykter at konsekvensene av nedleggelse av OUS-tilbudet blir at pasientene henvises til kommunale rehabiliteringstilbud som ifølge Riksrevisjonens rapport om status i kommunal rehabilitering, ikke finnes.