Skriftlig spørsmål fra Mímir Kristjánsson (R) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2881 (2023-2024)
Innlevert: 21.09.2024
Sendt: 23.09.2024
Besvart: 27.09.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Mímir Kristjánsson (R)

Spørsmål

Mímir Kristjánsson (R): Hva har regjeringen gjort i arbeidet med å følge opp BPA-utvalget mellom juni 2023 og februar 2024, og mellom februar og 4. september 2024, og dersom arbeidet ikke er påbegynt, hvorfor ble ikke Stortinget orientert tidligere om at arbeidet var forsinket?

Begrunnelse

I desember 2021 leverte BPA-utvalget NOU 2021:11 Selvstyrt er velstyrt, som foreslår en rekke forbedringer i BPA-ordningen. Utredningen ble sendt på høring og regjeringen mottok 187 høringsinnspill.
I mai 2023 gjorde Stortinget følgende vedtak:

«Stortinget ber regjeringen legge frem en stortingsmelding om ordningen med brukerstyrt personlig assistanse (BPA) basert på NOU 2021:11 Selvstyrt er velstyrt. Stortinget ber regjeringen komme tilbake på egnet måte.»

I februar 2024 gjorde Stortinget følgende vedtak:

«Stortinget ber regjeringen følge opp vedtak 742 (2022-2023) om en stortingsmelding om brukerstyrt personlig assistanse snarest, og ber om at meldingen legges frem senest innen utgangen av 2024».

4. september i år opplyser helseministeren i svar på spørsmål fra representanten Erlend Svardal Bøe (Dokument nr. 15:2623 (2023-2024)) at regjeringen ikke vil levere en stortingsmelding om BPA-ordningen innen utgangen av 2024, men at han snart vil invitere til et oppstartsmøte for arbeidet. Dette kan forstås som at utredningen fra BPA-utvalget ikke har vært fulgt opp siden den leverte sin rapport i 2021, på tross av gjentatte anmodninger fra Stortinget. Jeg ønsker svar på om dette er riktig, og om det ikke medfører riktighet hva regjeringen har foretatt seg i denne saken i etterkant av Stortingets første og andre vedtak om at regjeringen skal legge frem sak for Stortinget.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Regjeringen vil videreutvikle BPA som et viktig verktøy for å sikre alle mennesker deltakelse og likestilling i samfunnet.
Helse- og omsorgsdepartementet har arbeidet med oppfølging av NOU 2021:11 siden den ble lagt frem. Som representanten Kristjánsson viser til i sitt spørsmål, foreslo BPA-utvalget en rekke forbedringer i ordningen. Samtidig kom de ikke frem til en samlet tilrådning. Et mindretall av medlemmene stilte seg bak det som i utredningen omtales som utvalgets helhetlige forslag. Det var uenighet i utvalget om lovforankring og hvilket forvaltningsnivå som skulle ha ansvaret for ordningen. I tillegg var det en uenighet i utvalget knyttet til de økonomiske beregningene og realismen i disse.
Innstillingen viste at det er stor avstand i synspunktene om hvordan BPA-ordningen bør innrettes i fremtiden. Avstanden er ytterligere tydeliggjort i departementets gjennomgang av de 185 høringssvarene som kom inn i høringen av NOU-en. Avstand i synspunktene er særlig stor mellom kommunesektoren som vedtaks- og tjenesteansvarlig på den ene side, og brukerorganisasjonene på den andre side. Dette er motsetninger som må tas på alvor, slik at vi ikke ender opp med å peke ut en retning for BPA som ikke står seg for fremtiden. Jeg vil i denne sammenheng vise til at den kommunale helse- og omsorgstjenesten står overfor store utfordringer med et stadig økende pasient- og brukertilfang kombinert med knapphet på personellressurser. Vi må sørge for at den videre utviklingen av BPA er treffsikker slik at ordningen kan stå seg i møte med fremtidige utfordringer.
Politisk ledelse i Helse- og omsorgsdepartementet har gjennomført en rekke møter med organisasjoner, aktører og enkeltbrukere på BPA-feltet, som en del av grunnlagsarbeidet for en melding om BPA. Samtidig er det behov for en tettere dialog om veien videre. Det var bakgrunnen for at jeg i samarbeid med FFO inviterte til et innspillsmøte om BPA onsdag 25. september. Møtet ga nyttige perspektiver og innspill til det videre arbeidet, men understreket også at det er behov for krevende veivalg og utredningsarbeid. Dette tar vi med oss i det videre arbeidet.