Skriftlig spørsmål fra Mona Fagerås (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2874 (2023-2024)
Innlevert: 20.09.2024
Sendt: 23.09.2024
Besvart: 27.09.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Mona Fagerås (SV)

Spørsmål

Mona Fagerås (SV): Mens regjeringen jobber for å finne ut hva den faglige standarden og innholdet i ambulansetjenesten skal være opplever befolkningen i Lofoten igjen stor utrygghet fordi vi er i ferd med å miste ambulansepersonell og beredskap.
Når kommer regjeringens bebudede melding, og vil denne meldingen kunne sette stopper for Nordlandssykehusets ønske om å ta fra en hel region viktig beredskap?

Begrunnelse

Vi er vel tverrpolitisk enige om at befolkningen skal ha trygghet fir at de får forsvarlig helsehjelp ved akutt sykdom og skade. Denne tryggheten vil befolkningen i Lofoten miste om Nordlandssykehuset får lov å kutte i viktig beredskap. Regjeringen skal legge frem en egen stortingsmelding om de akuttmedisinske tjenestene. Meldingen skal omfatte hele akuttkjeden med særlig vekt på legevakttjenesten, responstiden, og en faglig standard for innholdet i ambulansetjenesten. Samtidig som regjeringen utreder dette sitter altså Nordlandssykehuset og forbereder ei nedbygging av ambulansetjenesten. Uten at det er blitt konsekvensutredet. Befolkningen er svært bekymret. Og ambulansepersonell så vell som politi og brann er også tydelig sitt budskap; dette vil få konsekvenser for den totale beredskapen i hele Lofoten. Jeg trenger forhåpentligvis ikke minne den tidligere næringsministeren om hvor stor befolkninga faktisk er i Lofoten i turistsesongen.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Det er tverrpolitisk enighet om at befolkningen skal ha trygghet for at de får forsvarlig helsehjelp ved akutt sykdom og skade. Regjeringen er opptatt av god ambulanseberedskap, særlig der det er langt til sykehus. Det er helseforetakene som har ansvaret for ambulansetjenesten og som må sørge for at den er dimensjonert slik at den sikrer forsvarlig akuttmedisinsk beredskap til befolkningen. Kommunene og de regionale helseforetakene skal sikre en hensiktsmessig og koordinert innsats i de ulike tjenestene i den akuttmedisinske kjeden og sørge for at innholdet i disse tjenestene er samordnet med de øvrige nødetatene, hovedredningssentralene og andre myndigheter. Regjeringen arbeider med en stortingsmelding om akuttmedisinske tjenester, men det er helseforetakene og kommunene som må gjøre de konkrete vurderingene av hva som gir best beredskap innen de rammene de har til disposisjon. Jeg viser ellers til mitt svar på spørsmål nummer 2873 om hvilke prosesser Nordlandssykehuset HF har hatt når det gjelder vurderingen av ambulanseberedskapen i Lofoten.