Abid Raja (V): Helsekøene har økt i løpet av de tre årene Ap og Sp har hatt regjeringsmakt. Helseministeren har nå varslet at «at alle gode krefter skal tas i bruk» for å få ned helsekøene. Samtidig opplever private aktører som ønsker og har kapasitet til å bidra, å bli holdt på en armlengdes avstand.
Hvor raskt og i hvilken grad ser statsråden for seg at de private aktørene vil få anledning til å bidra med mer av sin kapasitet for å kunne få ned ventelistene?
Begrunnelse
Nylig mottok regjeringen rapporten fra Avkommersialiseringsutvalget, som skisserer hvordan kommersielle aktører kan fases ut av velferdstjenestene. Det vi etter spørsmålsstillers syn derimot trenger, er en strategi for hvordan vi best kan utnytte kapasiteten hos private og ideelle aktører for å redusere køene og forberede oss på fremtidens helsetjeneste, der vi er helt avhengige av å levere mer velferd med færre hender. Private aktører har lenge ønsket å bidra mer til dette, men blir holdt på armlengdes avstand på områder der de kunne ha bidratt betydelig mer enn de gjør i dag.
En forskningsrapport fra BMC Health Services Research fra 2022 viser at pasienter i den offentlige helsetjenesten ventet i gjennomsnitt over 14 uker på MR-undersøkelser av bekken, mage, hode, rygg, armer og ben. Til sammenligning var den gjennomsnittlige ventetiden hos de private aktørene mindre enn 6 uker. Et annet eksempel ser vi i Troms, der ventetiden hos Unilabs for undersøkelser innen MR av ekstremiteter (armer og ben) kun er 3 uker, mens de offentlige sykehusene i regionen (UNN Harstad Sykehus og UNN Tromsø universitetssykehus) bruker så mye som 18 og 21 uker.