Skriftlig spørsmål fra Mari Holm Lønseth (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2860 (2023-2024)
Innlevert: 19.09.2024
Sendt: 20.09.2024
Besvart: 30.09.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Mari Holm Lønseth (H)

Spørsmål

Mari Holm Lønseth (H): Hvor mange av de 373,2 midlertidige politiårsverkene som ble ansatt i juni og juli 2024 har blitt ansatt i fast stilling, og hvor mange av de 315 sommervikarene har blitt ansatt i fast stilling?

Begrunnelse

Viser til spørsmål dokument nr. 15:2608 (2023-2024). I svaret bekrefter statsråden at samtlige nye 370 politifolk ansatt i juni og juli i år er midlertidig ansatt, hvorav 315 av disse var sommervikarer. Undertegnede har merket seg at statssekretær ved statsministerens kontor har uttalt til Aftenposten at "Nå får flere av sommervikarene fast jobb, og vi forventer at politibemanningen vil øke mer i månedene fremover". Statssekretæren forteller at en "betydelig andel" av sommervilkårene vil gå over i fast stilling.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Spørsmålet er forelagt Politidirektoratet som opplyser at innenfor den gitte svarfristen til Stortinget, er det ikke mulig å sammenstille hvor mange av de midlertidige politiansettelsene i juni og juli som har fått fast stilling. Totalt har det imidlertid blitt 65,8 flere faste politiårsverk i etaten fra juli til august i år.
Sommervikarene er i stor grad nyutdannede med kort fartstid i politiet. I likhet med andre statlige virksomheter følger politiet kvalifikasjonsprinsippet i staten, noe som i praksis innebærer at søkere med erfaring prioriteres før de nyutdannede.
Videre er det viktig å påpeke at prosesser knyttet til faste ansettelser tar lenger tid enn midlertidige ansettelser, og ifølge Politidirektoratet vil det bli flere i faste stillinger utover høsten.