Irene Ojala (PF): «Alle» må bidra dersom man igjen skal få økosystemet i Oslofjorden i balanse.
Kan da statsråden svare på om det er noen veg utenom og blant annet etablere nullfiskeområder i Oslofjorden hvor alt fiske stanses, slik det mest radikale faglige rådet til Fiskeridirektoratet går ut på, og vurderer statsråden å innføre kompensasjonsordninger for fiskerinæringen i Oslofjorden dersom det blir fiskeforbud i flere områder i fjorden?
Begrunnelse
Naturverninteressene, friluftslivsinterssene, fiskerinæringen i Oslofjord-område, forskningsmiljøene og miljøvernmyndighetene er enige om at økosystemet i Oslofjorden er i ubalanse.
Årsaken til denne ubalansen er utslipp av næringssalter fra husholdninger, industri og landbruk, samt klimaendringer og hardt fiske på bestandene i fjorden både av yrkesfiskere og fritidsfiskere.
Nærings- og fiskeridepartementet ga tidligere i år Fiskeridirektoratet følgende oppdrag:
«I samarbeid med Miljødirektoratet levere faglige råd om nye tiltak innen fiskeri i Oslofjorden for å bygge opp fiskebestandene og et velfungerende økosystem. Rådene skal inkludere vurderinger av både yrkesfiske og fritidsfiske...»
Fiskeridirektoratet kom i sommer med tre rådsalternativer.
Alternativ 1 er å beholde dagens regler fra 2019. Reguleringene fra 2019 ble innført for å stanse den negative utviklingen i Oslofjorden, og retter seg mot yrkes- og fritidsfiskere.
Alternativ 2 er å styrke tiltakene fra 2019 ved å øke artsselektiviteten i yrkesfisket og forby fritidsfiske med alle andre redskaper enn teiner, stang eller håndsnøre
Alternativ 3 er det klart strengeste, men også det som vil gi størst positiv effekt på økosystemet i Oslofjorden, ifølge Fiskeridirektoratet.
I Alternativ 3 innføres tre større nullfiskeområder hvor alt fiske stanses: Område én i indre del av fjorden innenfor en linje mellom Horten og Moss, område to i Færder nasjonalpark og område tre i Ytre Hvaler nasjonalpark.
Fiskeridirektoratet understreker imidlertid at tiltakene for fiskeri ikke kan forventes å gi større effekt hvis ikke effektive tiltak som reduserer de andre påvirkningene på fjorden også blir iverksatt.
Grovt sett mener naturvern- og friluftsinteressene at det ikke er noen veg utenom å gå inn for Alternativ 3 om Oslofjorden skal reddes fra en økokatastrofe. Alternativ 3 støttes også av Miljødirektoratet som har samarbeidet med Fiskeridirektoratet om de faglige rådene.
Yrkesfisket i Oslofjorden er i all hovedsak reketråling. Ifølge Sør-Norges Fiskarlag utgjør rekefisket mer en 90 prosent av førstehåndsomsetningen i Oslofjorden. Rekefisket i fjorden foregår med bunntrål. I Alternativ 3 vil store områder bli forbudt for reketrålerne.
Leder i Indre Skagerrak Fiskerlag, Jan Henrik Bredsand, sier at alternativ 3 vil være drastisk for fiskeriene her i sør.