Skriftlig spørsmål fra Turid Kristensen (H) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:2845 (2023-2024)
Innlevert: 19.09.2024
Sendt: 19.09.2024
Besvart: 26.09.2024 av kultur- og likestillingsminister Lubna Boby Jaffery

Turid Kristensen (H)

Spørsmål

Turid Kristensen (H): Kan statsråden gjøre rede for status i arbeidet med å få på plass et rammeverk for en handlingsplan for en tryggere idrett og forebygging av kroppsmisnøye og spiseforstyrrelser i idretten, når regjeringen vil legge frem sin handlingsplan og hvordan Helse- og omsorgsdepartementet og Kunnskapsdepartementet bidrar til å få på plass en handlingsplan for et tverrsektorielt arbeid med dette?

Begrunnelse

Stortinget har bedt regjeringen om å legge frem et forslag til en handlingsplan for en tryggere idrett og forebygging av kroppsmisnøye og spiseforstyrrelser i idretten, som bygger på forslaget utarbeidet av den tverrfaglig, koordinerende kompetansegruppen. Stortinget ba om at forslaget til handlingsplan skal legges frem i et samarbeid mellom Kulturdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Kunnskapsdepartementet.

Norges idrettsforbund (NIF) leverte kompetansegruppens forslag til handlingsplan i desember 2023, og det er gledelig at regjeringen har bekjentgjort at NIF vil få midler til å styrke det gode forebyggende arbeidet idretten gjør på dette feltet.

Stortingets vedtak fra april 2022 bygger på et representantforslag hvor det er fremhevet at arbeidet med å forebygge kroppsmisnøye og spiseforstyrrelser i idretten ikke kan gjøres av idretten alene. Som nevnt i innstilling fra familie- og kulturkomiteen i denne saken strekker dette seg ut over NIFs virkeområde, ikke minst helsesektoren og utdanningssektoren. Idrett bedrives også i regi av andre aktører enn NIF, som på idrettsskoler og på treningssentre. Det er viktig at regjeringens handlingsplan også ivaretar de neste beste idrettsutøverne våre, og mange av disse kan i dag blant annet gå på toppidrettsgymnasene og på toppidrettslinjer ved de videregående skolene. Det har også blitt vist til at et slikt samarbeid må inkludere forskningsmiljøer, fagpersoner med spisskompetanse på spiseforstyrrelser i idretten, idrettens organisasjoner, personer med brukerkompetanse, idrettslag og ulike fagmiljøer innen helsesektoren og skolesektoren.

Statsråden skrev i sitt svar på et spørsmål relatert til denne saken 7. mai 2024 at Kultur- og likestillingsdepartementet, i samarbeid med blant annet Helse- og omsorgsdepartementet og Kunnskapsdepartementet, var i ferd med å ferdigstille et rammeverk for å synliggjøre mulighetsrommet for oppfølging av arbeidsgruppens forslag. Det vil derfor være ønskelig å få vite når dette rammeverket er ventet ferdigstilt og når forslaget til departementets handlingsplan vil foreligge.

Lubna Boby Jaffery (A)

Svar

Lubna Boby Jaffery: Kultur- og likestillingsdepartementet offentliggjorde onsdag 11. september planer for et 3-årig «Krafttak mot spiseforstyrrelser og kroppsmisnøye i idretten». Krafttaket omfatter hele idretten.
Regjeringen avsetter midler i årene 2024-2026. Midlene tas fra spillemidler til idrettsformål og tilskuddet skal i sin helhet støtte opp om det arbeidet og de prioriteringer Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komite (NIF) selv legger opp til. Formålet er å gi idrettsorganisasjonen mulighet til å prioritere flere tiltak og innsatser på området. Midlene gis som et eget tilskudd på siden av det årlige tilskuddet til NIF. I tillegg avsettes midler til å følge de tiltak NIF vektlegger i krafttaket med forskning.
Stortinget anmodet i vedtak 503 (2021-2022) regjeringen om å «legge frem et forslag til en handlingsplan for en tryggere idrett og forebygging av kroppsmisnøye og spiseforstyrrelser i idretten, som bygger på forslaget utarbeidet av en tverrfaglig, koordinerende kompetansegruppe. Dette forslaget til handlingsplan skal legges frem i et samarbeid mellom Kulturdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Kunnskapsdepartementet».
Krafttaket er igangsatt på bakgrunn av forslaget til handlingsplan lagt fram av gruppe nedsatt av Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komite (NIF). Krafttaket er forelagt hhv. Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) og Kunnskapsdepartementet (KD) og inneholder en omtale av hva myndighetene gjør på området. Dette er viktig for å synliggjøre at idretten hverken kan eller skal ha et ansvar for diagnostisering eller behandle spiseforstyrrelser. Arbeidet i idretten er konsentrert rundt den forebyggende innsatsen og må sees i sammenheng med innsatsen mot spiseforstyrrelser og kroppsmisnøye for øvrig.