Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:2817 (2023-2024) Innlevert: 16.09.2024 Sendt: 16.09.2024 Besvart: 23.09.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre
Alfred Jens Bjørlo (V): Ein nederlandsk lege med treårig spesialisering i alders- og sjukeheimsmedisin og toårig utdanning i palliativ medisin, fekk nylig avslag frå Helsedirektoratet på godkjenning av utdanninga si fordi Noreg ikkje godtar spesialiteten «sykehjemslege» eller kompetanseområdet «palliativ omsorg».Meiner helseministeren dette er ein framtidsretta og klok praksis frå norske helsestyresmakter, når vi veit at vi i åra framover vil trenge fleire legar med kompetanse på alders- og sjukeheimsmedisin og på omsorg i livets sluttfase?
Kjelde: Debattinnlegg i Aftenposten 15. september.
Jan Christian Vestre: Representanten Bjørlo peker på behovet for å rekruttere personell til vår felles helsetjeneste som har kompetanse som svarer på tjenestens behov. Det er behov for å innrette legespesialiseringen og legespesialitetene inn mot breddekompetanse og behov i den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Behovene for slik kompetanse ivaretas i dag bl.a. av spesialister i allmennmedisin, indremedisin og geriatri. Større medisinsk kompleksitet i helse- og omsorgstjenestene og flere eldre øker imidlertid behovet for kompetanse og kapasitet i alders- og sykehjemsmedisin i kommunene. For å styrke slik kompetanse har regjeringen besluttet at det skal utredes en egen spesialitet i alders- og sykehjemsmedisin, jmf. Meld. St. 9 (2023-2024) Nasjonal helse- og samhandlingsplan. Dette er fulgt opp i oppdrag til Helsedirektoratet tidligere i år om å blant annet utrede to modeller for å ivareta behovet for spesialistkompetanse i alders- og sykehjemsmedisin. I Nasjonal helse- og samhandlingsplan legges det videre stor vekt på god bruk av personellressurser, med prioritering av breddekompetanse. Spesialistgodkjenninger skal være et knapphetsgode, da nye legespesialiteter kan være krevende å bemanne og drifte – samtidig som det har betydning for rekruttering til breddespesialitetene. Når det gjelder godkjenning i forsøksordningen palliativ medisin som kompetanseområde, er dette en toårig påbygging til en klinisk spesialitet for leger. Helsedirektoratet viderefører forsøksordningen på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet. Hensikten med ordningen er å sikre et godt og enhetlig tilbud nasjonalt, samt bedre rekrutteringen til palliativ virksomhet. Leger som godkjennes gjennom denne forsøksordningen, får dokumentasjon på at de har formelle krav til kompetanse som stilles til leger som arbeider i palliativ virksomhet. Godkjenningen gjelder så lenge forsøksordningen videreføres.