Skriftlig spørsmål fra Mona Fagerås (SV) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:2797 (2023-2024)
Innlevert: 13.09.2024
Sendt: 16.09.2024
Besvart: 24.09.2024 av kommunal- og distriktsminister Erling Sande

Mona Fagerås (SV)

Spørsmål

Mona Fagerås (SV): Kan statsråden bekrefte at forskriftsforslag om krav om at det skal etableres solceller og/eller lokalprodusert energi på alle nye næringsbygg over 500 m² utenfor LNF-område, sendes på høring i forkant av, eller samtidig med fremlegg av forslag til Statsbudsjett 2025, hvor regjeringen samlet skal redegjøre for tiltak og virkemidler for å nå 8 TWh solkraft innen 2030?

Begrunnelse

Stortinget fattet vedtak nr. 934 (punkt 15 fra avtalen om revidert budsjett, fra 16. juni 2023):

«Stortinget ber regjeringen i løpet av første halvår 2024 sende på høring et forslag med krav om at det skal etableres solceller og/eller lokalprodusert energi på alle nye næringsbygg over 500 m² utenfor LNF-områder.»

Statsråden har tidligere bekreftet at saker som ligger nært i tid gis høyt fokus. Jf. Dokument nr. 15:2909 (2022-2023). I den aktuelle saken er Stortingets frist i anmodningen oversittet med flere måneder allerede.
Videre er det viktig å se et krav om solceller og/eller lokalprodusert energi på alle nye næringsbygg over 500 m² utenfor LNF-områder, i sammenheng med den samlede gjennomgangen av tiltak og virkemidler for lokal energiproduksjon som regjeringen skal gi i forbindelse med Prop. 1 S (2024–2025). Det vises her til det SV, SP, AP skriver i revidertinnstillingen:

«Regjeringen har levert en god løypemelding om statusen for arbeidet med solkraft i regjeringen. Flertallet viser til at Stortinget har bedt regjeringen sette et 2030-mål på 8 TWh ny solenergi, og at NVEs anslag viser at vi kun kan, forvente om lag 4 TWh med utgangspunkt i vedtatte virkemidler. Flertallet viser også til at regjeringen i Prop. 104 S (2023–2024) skriver at de skal komme med en samlet gjennomgang og redegjøre for oppfølgingen av forslagene fra og høringen av Energikommisjonen og Strømprisutvalget i forbindelse med Prop. 1 S (2024–2025). Flertallet understreker at gjennomgangen må inneholde konkrete tiltak og virkemidler som fjerner barrierer og tilrettelegger for lokal energiproduksjon og som utløser mer lokal energiproduksjon på bygg og nedbygde arealer.»

Erling Sande (Sp)

Svar

Erling Sande: I samband med handlingsplanen om energieffektivisering har regjeringa sett i gang eit arbeid med å gå gjennom energikrava i byggteknisk forskrift og relevante krav i byggesaksforskrifta. Det er lagt opp til ei brei utgreiing av moglege endringar som kan bidra til auka energieffektivitet, energifleksibilitet og lokal energiproduksjon. Då er det tenleg med ei heilskapleg tilnærming, irekna moglege krav om etablering av solceller og/eller lokalprodusert energi på nye næringsbygg. Fleire oppmodingsvedtak blir følgt opp gjennom dette arbeidet, òg vedtak nr. 726, 10. juni 2022 og vedtak nr. 24, 18. oktober 2022.
Dette er eit stort og omfattande arbeid, som tar tid. Direktoratet for byggkvalitet har i 2024 fått i oppdrag å greie ut moglege endringar i byggteknisk forskrift og byggesaksforskrifta som kan legge til rette for energieffektivitet, energifleksibilitet og lokal energiproduksjon. Departementet tar sikte på at forslag til endringar kan sendast på høyring våren 2025. Eg vil kome tilbake til Stortinget på eigna måte om dette.
Eg har også lagt spørsmålet fram for energiministeren, som uttaler følgjande:

«I revidert nasjonalbudsjett for 2024 la regjeringen fram en tiltaksplan for økt utbygging av solenergi og lokal energiproduksjon. Planen inneholder en rekke tiltak som vil legge til rette for en samfunnsmessig rasjonell innfasing av solenergi og lokal energiproduksjon. Regjeringen vil legge ambisjonen om 8 TWh til grunn for videre arbeid, men fordeler og ulemper ved tiltak og virkemidler som iverksettes må veies opp mot andre samfunnsmessige hensyn.
I forbindelse med Prop. 1 S (2024–2025) tar Energidepartementet sikte på å legge frem en samlet gjennomgang, og redegjøre for oppfølgingen av forslagene fra og høringen av Energikommisjonen og Strømprisutvalget. Regjeringen vil fortsette arbeidet med å legge til rette for mer solkraft og lokal energiproduksjon.»