Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til energiministeren

Dokument nr. 15:2796 (2023-2024)
Innlevert: 12.09.2024
Sendt: 16.09.2024
Besvart: 18.09.2024 av energiminister Terje Aasland

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Den siste tiden har strømsalgselskap avsluttet tilbudet hvor folk med solcellepanel kan spare overskuddet fra sin produksjon til vinteren.
Vil statsråden se på muligheten av å pålegge strømsalgselskapene å innføre en slik "spareordning", evt. vil han utrede andre måter å sikre at folk med solceller kan «spare» overskuddet av sin strømproduksjon til tider av året da det ikke produseres like mye solstrøm (Det kan være nabolagslagring med batterier, mer effektiv utnyttelse av produksjon og forbruk)?

Begrunnelse

For å sikre fortsatt utbygging av solceller hos private må incentivene opprettholdes. Enkelte strømsalgselskaper har hatt ordninger hvor kunder med solceller har kunnet «lagre» oversluddstrømmen til tider hvor solcelleanlegget ikke produserer like mye. Flere har nå avsluttet dette. Derfor ville det vært bra med en utredning av om myndighetene kan pålegge strømsalgselskapene å tilby slike ordninger. De kan være begrenset til uttak av et visst antall Kwh per år/ måned, antall uttak per måned, osv.
Kraftselskapene tjener på at de kan holde igjen vann i tider hvor folks solcelleanlegg produserer strøm. Denne gevinsten bør også kunne komme produsentene av solcellestrøm til gode. En kan da også se på muligheten av at vannkraftprodusentene skyter penger inn i et fond som er med på å finansiere slike «lagringsløsninger».

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Regjeringen er opptatt av utviklingen av solkraft og har iverksatt en rekke tiltak som kan bidra til mer solkraft, men jeg vil ikke pålegge strømsalgselskapene å tilby en spesiell type strømavtale.
Svak lønnsomhet er en av de viktigste barrierene for mer utbygging av solkraft. En viktig faktor som påvirker lønnsomheten for både privatpersoner og næringsvirksomheter er hvor mye av den egenproduserte kraften aktøren selv kan bruke. I fjor høst innførte regjeringen en delingsordning for fornybar strøm som gjør at nettkunder på samme eiendom kan dele en felles produksjon, og i større grad utnytte produksjonen selv. Delingsordningen åpner også for at nettkunder kan delta med eget batteri dersom batteriet er tilknyttet samme målepunkt som kraftproduksjonen.
Skattelegging av overskuddsproduksjon har også betydning for lønnsomheten til et solcelleanlegg. Etter dagens regler er inntekt fra salg av egenprodusert strøm skattepliktig inntekt, men regjeringen ønsker å skjerme husholdningene fra dette, og Finansdepartementet har derfor hatt på høring et forslag til særregler for slike inntekter.
Jeg viser også til at Enova har støtteprogram som støtter innovative løsninger som bidrar til å øke fleksibiliteten i energisystemet og avlaste kraftnettet.