Skriftlig spørsmål fra Marian Hussein (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2785 (2023-2024)
Innlevert: 13.09.2024
Sendt: 13.09.2024
Besvart: 23.09.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Marian Hussein (SV)

Spørsmål

Marian Hussein (SV): Når kommer forebyggings- og behandlingsreformen?

Begrunnelse

I 2023 hadde Norge det høyeste antall overdosedødsfall siden 2001. Antallet tilsvarer mer enn ett overdosedødsfall hver eneste dag. Denne uken har det kommet frem at nok et viktig behandlingstilbud for rusavhengige i Rendalen legges ned etter 37 års drift. Regjeringen bygger ned rusomsorgen over hele landet, samtidig som rusmiljøet fortsatt venter på den etterlengtede rusreformen. Gang på gang har den varslede forebyggings- og behandlingsreformen blitt utsatt, samtidig som flere dør og rustilbudet bygges ned.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Vi arbeider for fullt med en forebyggings- og behandlingsreform for rusfeltet. Regjeringen jobber for en kunnskapsbasert rusmiddelpolitikk som ivaretar retten til god helse for mennesker med rusmiddelproblemer, og som forebygger diskriminering og stigmatisering. Vi vil forebygge bedre og komme tidligere inn med god hjelp, behandling og oppfølging. Jeg vil legge fram reformen når den er klar.
Så er det noen tiltak som ikke kan vente. At vi ikke får ned overdosetallene, er et signal om at velferdsstaten har sviktet. Før sommeren iverksatte jeg derfor både en pakke med strakstiltak, og ga samtidig oppdrag om endringer i organiseringen i det overdose-forebyggende arbeidet. Vi har lagt om hele arbeidet mot overdoser fordi de gamle statiske planene ikke hadde tilstrekkelige tiltak rettet mot endringene vi har sett innen rusmiddel-området. Helsemyndighetene skal nå arbeide etter en ny dynamisk modell for raskt å kunne gjøre endringer i tiltakene for å møte endringer innen rusmiddelområdet. I tillegg utvikler vi en modell for en helhetlig monitorering av rusmiddelsituasjonen, og innfører en ny beredskaps-tenkning innen området. Dette er helt nødvendige endringer i innretningen av arbeidet mot overdoser – nettopp for å møte økningen i overdosetallene.
Vi arbeider hver eneste dag for at mennesker med rusmiddelproblemer skal ha tilgjengelig hjelp av god kvalitet i både sykehus og kommuner. Det viktigste for pasientene er at behandlingen hjelper og at ventetiden er kort. Vårt mål er at flere skal få hjelp fremover, og vi har stilt krav om at rusbehandlingstilbudene skal styrkes i sykehusene i vår felles helsetjeneste. Vi har styrket prøveprosjektet med heroinassistert behandling i Oslo og Bergen, og vi har satt i gang forsøk med substitusjonsbehandling ved avhengighet til benzodiazepiner og sentralstimulerende rusmidler. Videre har vi styrket sykehusene med 50 millioner kroner for å innføre et system for integrert ettervern. Dette innebærer mye tettere oppfølging av ruspasientene og skal gi redusert tilbakefall for pasienter som er i behandling.