Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2775 (2023-2024)
Innlevert: 12.09.2024
Sendt: 12.09.2024
Besvart: 23.09.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): Hva er status på gjennomføring av dette tiltaket, hvilke offentlige virksomheter som tidligere ikke praktiserte offentleglova og prinsippet om meroffentlighet har regjeringen hittil fått til å praktisere dette, i hvilke andre offentlige virksomheter planlegger regjeringen å innføre praktisering av offentleglova og prinsippet om meroffentlighet og hvilke følger vil dette tiltaket i Hurdalsplattformen få for de offentlige virksomhetene som i offentlegforskrifta er unntatt fra virkeområdet til offentleglova?

Begrunnelse

I Hurdalsplattformen står det at regjeringen vil:

"Sikre at offentlighetsloven og prinsippet om meroffentlighet praktiseres i alle offentlige virksomheter".

Spørsmålsstiller ønsker en redegjørelsen om hvordan dette tiltaket gjennomføres i praksis, hva som er gjort, hva som gjenstår og hvilke følger dette får for de offentlige virksomhetene som etter forskrift om offentleglova per i dag er unntatt fra offentleglovas virksomhet.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Det går fram av bakgrunnen for spørsmålet at representanten viser til tiltaket i Hurdalsplattformen som lyder «Sikre at offentlighetsloven og prinsippet om meroffentlighet praktiseres i alle offentlige virksomheter». Jeg vil først understreke at åpenhet er svært viktig for regjeringen og en grunnleggende verdi i et demokrati.
Meningen med det nevnte tiltaket er å sikre en riktig praktisering av offentleglova (offentlighetsloven) hos alle virksomheter som omfattes av loven. Evalueringen av offentleglova, som ble utført av Oxford Research AS i 2014 og 2015, og undersøkelser gjennomført av Riksrevisjonen og Pressens offentlighetsutvalg har vist at merinnsynsvurderinger ikke alltid gjennomføres på riktig måte, og at det også skjer andre feil knyttet til praktiseringen av offentleglova.
Sentrale faktorer for å oppnå en riktig etterlevelse av loven er å styrke kunnskapen om den og å få på plass gode rutiner for behandling av innsynskrav og journalføring. Dette oppnås gjennom informasjonsformidling og kontakt med aktuelle organer. Jeg viser som et eksempel til Departementsakademiet, som skal utvikle og tilby relevante kompetansetilbud for alle ansatte i departementsfellesskapet. Akademiet ble opprettet i september 2023 og har blant annet arrangert flere kurs i offentleglova og innsynsrett.
Det aktuelle punktet i Hurdalsplattformen omhandler kun praktiseringen i de virksomhetene offentleglova gjelder for, og berører ikke virksomheter som ikke omfattes av lovens virkeområde, eller som er holdt utenfor loven gjennom offentlegforskrifta § 1 eller andre særregler.