Skriftlig spørsmål fra Grunde Almeland (V) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:2766 (2023-2024)
Innlevert: 11.09.2024
Sendt: 12.09.2024
Til behandling

Grunde Almeland (V)

Spørsmål

Grunde Almeland (V): Hvor langt har regjeringen kommet i arbeidet med å følge opp stortingsvedtaket om å hensynta Datatilsynets bekymringer knyttet til informasjonsfrihet i lov og eventuell forskrift knyttet til DNS-blokkering av utenlandske nettsider som tilbyr pengespill?

Begrunnelse

Kultur- og likestillingsministeren opplyser i sitt svar på mitt forrige skriftlige spørsmål knyttet til saken, at anmodningsvedtaket fra Stortinget er tilstrekkelig fulgt opp ved departementet har tatt med Datatilsynet i arbeidet med å oppklare og vurdere behovet for forskriftsbestemmelser etter lovhjemmel i lovregel om DNS-blokkering av pengespill, og lagt særlig vekt på deres vurdering.
I brevet datert 19.juni, som statsråden refererer til, opplyser imidlertid Datatilsynet følgende:

«Vi har heller ikke tatt stilling til hvorvidt det er behov for å vedta egne forskriftsbestemmelser for å ivareta andre hensyn enn personvernhensyn.»

I anmodningsvedtaket ber Stortinget regjeringen om å svare ut bekymringene knyttet til inngrepet som gjøres i befolkningens informasjonsfrihet, ikke bare i personvernet. Datatilsynet har i den etterfølgende dialogen med departementet ikke tatt stilling til hvordan deres bekymringer knyttet til informasjonsfrihet skal ivaretas.
I tidligere høringsrunder har Datatilsynet skrevet følgende om denne bekymringen:
Fra høringssvar datert 02.11.2021, første høringsrunde:

«DNS-blokkering vil bli en utfordring for internettets funksjonalitet. Det er en stor fare for at DNS-blokkeringen også vil omfatte lovlig informasjon.»

Og videre fra høringssvar dater 25.05.2023, andre høringsrunde:

«Vi påpeker avslutningsvis, som i høringssvaret av 2. november 2021, at DNS-blokkering på generelt grunnlag utfordrer internettets funksjonalitet. Det er en stor fare for at DNS-blokkeringen også vil omfatte lovlig informasjon. Å forhindre at brukere får tilgang til lovlig informasjon på internettet vil kunne gi et personvernproblem. At Norge nå ønsker å benytte DNS-blokkering på nye områder vil medføre at norske myndigheter begrenser mulighetene for brukere fra Norge å nå informasjon som er tilgjengelig fra andre land.»

Disse bekymringene synes verken å ha blitt adressert av departementet eller besvart av Datatilsynet.
Jeg vil minne om at det i Stortingets anmodningsvedtak fra en samlet opposisjon var tydelig at man skulle hensynta bekymringer knyttet til både personvern og informasjonsfrihet i forskriftsarbeidet. Jeg håper statsråden kan rapportere til Stortinget om hvor langt man har kommet i dette arbeidet, og hvordan det har blitt gjort.

Svar

Svaret er ennå ikke tilgjengelig