Skriftlig spørsmål fra Andreas Sjalg Unneland (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2763 (2023-2024)
Innlevert: 11.09.2024
Sendt: 12.09.2024
Besvart: 20.09.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Andreas Sjalg Unneland (SV)

Spørsmål

Andreas Sjalg Unneland (SV): Mener justisministeren at der er riktig at mennesker som påtar seg den viktige oppgaven med å være meddommer skal få trekk i sosiale ytelser for det arbeidet?

Begrunnelse

Aftenposten kunne melde om en arbeidsledig person som møtte opp som meddommer i syv dager i august og tapte 18 000 kroner i dagpenger fra Nav. Vedkommende uttaler til aftenposten:

"Å være meddommer er en borgerplikt. Jeg forstår ikke hvorfor jeg skal tape så mye penger på å utføre min borgerplikt. Jeg regner med at det er flere som synes det er urimelig".

Det har vært en utfordring at meddommere ikke i tilstrekkelig grad speiler befolkningen. Derfor var det viktig for SV i forhandlinger med regjeringen å øke meddommergodtgjørelsen. Gjennom forhandlingene ble godtgjørelsen økt med tre gangeren noe som var helt nødvendig da ordningen hadde stått på stedet hvil siden 1983. Dette var et viktig bidrag for å gjøre det mer attraktivt for arbeidsledige, studenter, pensjonister og andre grupper å påta seg dette viktige arbeidet.
Når folk får trekk i trygdeytelsene sine for å være meddommer, så er dette et tydelig signal fra staten som sier at du ikke er ønsket i en rolle som er avgjørende for vårt rettssystem. Jeg har vanskelig for å forstå at dette er et system regjeringen mener er riktig.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Å være meddommer er en borgerplikt. Meddommere som er pensjonister, studenter eller arbeidsledige får godtgjørelse for hver dag eller del av dag som går med til møte på rettsstedet i saken, etter rettsgebyrforskriften § 1-1. Arbeidstakere og selvstendig næringsdrivende som kan dokumentere tapt arbeidsfortjeneste som følge av meddommertjeneste kan tilkjennes dekning for dette av retten, jf. rettsgebyrforskriften § 1-4.
Prinsippet om at vi skal dømmes av våre likemenn er en grunnpilar i det norske rettssystemet. At representanter fra alle deler av befolkningen påtar seg å være medlemmer av meddommerutvalgene bidrar til å sikre at ulike perspektiver og erfaringer blir representert, og er en viktig del av den demokratiske kontrollen med domstolene. Derfor er det uheldig at personer som mottar dagpenger stilles i en økonomisk dårligere situasjon ved å utføre vervet som meddommer. På denne bakgrunn har Arbeids- og inkluderingsministeren i sitt svar på spørsmål nr. 2721 varslet at hun har satt i gang et arbeid i departementet for å endre regelverket, slik at man skal kunne få unntak fra avkortingsreglene i dagpengeordningen hvis man er meddommer.