Skriftlig spørsmål fra Irene Ojala (PF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2752 (2023-2024)
Innlevert: 11.09.2024
Sendt: 11.09.2024
Besvart: 20.09.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Irene Ojala (PF)

Spørsmål

Irene Ojala (PF): Klimaendringer og en uforutsigbar krigersk nabo i øst krever at staten må skjøtte sin oppgave med å gi befolkningen i Finnmark trygghet når det gjelder liv og helse.
Er statsråden komfortabel med at viktige helsepolitiske avgjørelser tas av administrerende direktør ved Finnmarkssykehuset hvor styret bare blir orientert om beslutningen og der pasienter, berørte kommuner og fagfolk som står i førstelinjen ikke inkluderes i prosessen?

Begrunnelse

Befolkningen i Finnmark opplever stor usikkerhet om spesialisthelse- og sykehustilbud i fylket. I tillegg fungerer ikke Pasientreiser tilfredsstillende.
På styremøte i Finnmarkssykehuset 27. august ba administrerende direktør om fullmakter til en raskere omstillingsprosess. Det skal gjennomføres ytterligere endringer i organisering, struktur og nedskalering av livsviktige spesialisthelsetjenester i Finnmark. Antall ansatte skal ned, samtidig som det forventes at de skal jobbe mer effektivt og pasientnært. Resultatet blir raskt utkjørte medarbeidere som blir sykemeldte eller slutter. Det har også en kostnad.
Dette skjer uten å involvere ansatte, pasienter og pårørende i en åpen og tidsriktig prosess. Det tar heller ikke hensyn til demografi, geografi, klimautfordringer og uværsstatstikker i Finnmark.
Pasientfokus er klar over at Finnmarkssykehuset HF ikke er ansvarlig for samfunnsutviklingen, totalforsvar, totalberedskap eller styrket bosetningen. Det ansvaret er det Stortinget og regjeringen som har. Stortinget har bevilget 40 millioner kroner til Alta og samme beløp til Kirkenes. Stortinget har også bevilget penger til rekrutering av personell. En klausul om at foretaket må løse oppdraget på en måte som er i tråd med totalforsvar, totalberedskap og forsvarskommisjonens rapporter burde være et minstekrav.
Da Stortinget sist vår behandlet flere saker om endringer i helsetilbudet i Finnmark, stemte stortingsflertallet mot politisk inngripen – og tillot at Finnmarkssykehusets ledelse fortsatte nedbyggingen av helsetilbudet, blant annet dagkirurgien i Alta. Et helt fagmiljø ble rasert på få uker.
Dette stikk i strid med råd fra Forsvarskommisjonen, Totalberedskapskommisjonen, Fagmilitære råd og Sykehusutvalget.

Forsvarskommisjonen

Forsvarskommisjonen mener det er behov for en omfattende satsing på sikkerhet, forsvar og beredskap. Kommisjonen trekker spesielt fram situasjonen i Finnmark:
«Den negative befolkningsutviklingen i Finnmark fortjener særlig oppmerksomhet. Bosetning er viktig for suverenitetshevdelse, og kan heve terskelen for militær aggresjon. Lokalkunnskap er viktig for Forsvaret i hele landet, og særlig i Finnmark.», jf. NOU 2023: 14, kapittel 6.5.

Totalberedskapskommisjonen

Totalberedskapskommisjonen tar også til orde for styrket beredskap i nordområdene, jf. NOU 2023: 17.
I kapittel 9 om beredskap i nordområdene innleder kommisjonen med å legge til grunn at det å opprettholde befolkningen i Finnmark er et sikkerhetspolitisk anliggende:
«Dette betyr at offentlige arbeidsplasser, sengeplasser på sykehusene og flyruter, har nasjonal betydning.»
Finnmarkssykehusets ledelse har et innsparingsmål på 300 millioner kroner per år, eller 820.000 kroner per dag.
Av sikkerhetspolitiske- og utenrikspolitiske årsaker, samt at Finnmark er viktig for Nato-landene Finland og Sverige er det, slik Pasientfokus ser det, viktig at spesialisthelsetjenesten i hele Finnmark bygges opp - fordi "Det må bo folk i Finnmark av sikkerhet- og utenrikspolitiske årsaker." Jf. statsministeren og utenriksministerens tidligere uttalelser på møter blant annet Kirkenes, Tromsø og i taler på Stortinget.
Det kan se ut som den ene statlige handa ikke vet hva den andre gjør når helsetilbudet i Finnmark bygges ned samtidig som det er et ønske at det skal bo folk i fylket av sikkerhetspolitiske grunner.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Helse Nord RHF og Finnmarkssykehuset HF har ansvar for å gi befolkningen i Finnmark et likeverdig spesialisthelsetjenestetilbud innenfor rammene som er satt for helseforetaket.
Finnmarkssykehuset HF har i likhet med de andre helseforetakene i Nord-Norge over tid hatt en særlig utfordrende situasjon med betydelige avvik fra budsjett og rekrutteringsutfordringer. Helse Nord RHF fikk både i november 2022 og i januar 2024 oppdrag i foretaksmøte om å gjennomføre tiltak som skal bidra til en bærekraftig utvikling i helseregionen.
Finnmarkssykehuset HF har utarbeidet en tiltaksportefølje som ikke har hatt forventet effekt, og helseforetaket hadde ved utgangen av juli måned i år et underskudd i driften på 80 mill. kroner.
Administrerende direktør i Finnmarkssykehuset HF orienterte 25. august 2024 sitt styre om sin vurdering av situasjonen og at han vil komme tilbake til styret med en nærmere plan for et slikt arbeid.
Ordlyden i spørsmålet fra stortingsrepresentanten Ojala gir uttrykk for at administrerende direktør i Finnmarkssykehuset HF på egen hånd, uten mandat fra styret og uten medvirkning, legger planer for omstilling av foretaket. Helse Nord RHF har informert meg om at videre arbeid med omstilling og organisasjonsutvikling i Finnmarkssykehuset HF vil skje etter forutgående prosess i styret, og i tråd med reglene i arbeidslivet.
Helse Nord RHF har også informert om at de deler Finnmarkssykehuset HFs vurdering av at beredskap må dimensjoneres etter det til enhver tid gjeldende behovet. Det er en rekke utviklingstrekk som legger premisser for vår helseberedskap framover, og den demografiske utviklingen er en viktig premiss. Dette innebærer at det må legges til grunn gode avtaler, rutiner og øvelse for å ha nødvendig fleksibilitet ved behov. Dette gjelder internt i Finnmarkssykehuset HF, innad i helseregionen, mellom helseregionene i Norge og gjennom avtaler med våre naboland. Helse Nord RHF samarbeider med andre innen flere områder, blant annet gjennom operative beredskapsplaner med Forsvaret og gjennom øvelser, for å ivareta sitt ansvar for helseberedskap innenfor totalforsvaret.